duminică, 12 septembrie 2010

PRAJITURA CU PRUNE SI NUCI



Ingrediente:
6 oua
300 g zahar
250 g faina
7 linguri de ulei
½ lingurita de scortisoara
Un pachetel de praf de copt
Esenta de rom
Zahar vanilat
Nuci

Preparare:
Prunele se taie pe lung in 4 felii si se amesteca cu scortisoara.
Se unge tava si se tapeteaza cu faina.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, se adauga zaharul cate o lingura pe rand, apoi esenta de rom si zaharul vanilat.
Se adauga galbenusurile alternand cu uleiul si se bate in continuare pana se omogenizeaza bine. Se adauga apoi incet, faina cernuta cu praful de copt.
Se toarna compozitia in tava si se aseaza deasupra fructele: intai prunele si deasupra nucile.

Se coace timp de 30-40 de minute.
Se taie rece.

miercuri, 1 septembrie 2010

TARTA "MOJITO"




Ingrediente:
pentru aluat:
250 g faina
125 g unt rece
un galbenus de ou
un praf de sare
cateva linguri de apa foarte rece
pentru crema:
125 g zahar
cateva fire de menta proaspete
3 lamai verzi (limette)
2 linguri de rom alb
2 oua
200 g smantana grasa (cu peste 22% grasime)
pentru zaharul cu aroma de menta:
2 linguri de zahar
o legatura de menta proaspata

Preparare:
125 g zahar se amesteca intr-un mojar cu cateva tulpini de menta. Se adauga coja de la o limetta. Se lasa 10 minute sa traga aromele.
Intre timp se pregateste aluatul de tarta: faina, untul rece taiat cuburi, sarea si galbenusul de ou se pun in vasul robotului. Se foloseste functia "puls" amestecandu-se ingredientele si adaugand cate o lingura de apa foarte rece, pana se leaga aluatul. Se scoate din robot si se intinde o foaie intre doua bucati de hartie de copt. Se imbraca tarta cu foaia de aluat, se inteapa cu furculita si se pune la copt pentru cca 20 de minute.

Se toarne zaharul cu menta si coaja de limetta in cuva robotului si se stoarce zeama de la cele 3 limette. Se adauga 2 linguri de rom si 2 oua si se amesteca bine.
Se lasa deoparte sa se patrunda aromele.
In amestecul de ou se toarna 200 g smantana si se amesteca bine.
Cand tarta este coapta,se scoate tava din cuptor si se toarna amestecul cu oua si smantana.

Se reduce temperatura cuptorului si se coace tarta la foc mic inca 25-30 de minute.
Cand tarta este gata se lasa sa se raceasca si se pregateste zaharul cu aroma de menta: in mojar se pun 2 linguri de zahar si cateva frunze de menta (cat de aromat va place).
Se presara zaharul cu menta peste tarta si se poate servi.