Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 23 martie 2010

SALATA DIN PIEPT DE COCOS



Am avut un cocos de tara, nu prea mare, si am facut din el o supa cu galusti, preferata nurorii mele. Si pentru ca nimanui din familie nu-i place pieptul de pasare fiert (iar la pasarile crescute in curte este cam atos), am facut rapid aceasta salata.
Ingrediente:
un piept de pasare
2 morcovi potriviti ca marime
un pastarnac
jumatate dintr-o telina
3 castraveciori murati in saramura
2 cartofi potriviti ca marime
maioneza din 2 oua fierte tari si 2 crude
200 ml ulei pentru maioneza
un gogosar la otet
cateva masline
o lingurita de mustar
zeama de la o jumatate de lamaie
sare si piper dupa gust
Preparare:
am fiert carnea pentru supa. Am adaugat legumele, in afara de cartofi, pe care i-am fiert in coaja.
Pieptul de cocos, l-am scos din supa si l-am taiat fasiute. La fel am procedat si cu morcovii, pastarnacul si telina. Am adaugat cartoful taiat cubulete si castroveciorii storsi bine de zeama.
Din cele 4 galbenusuri, ulei, mustar, zeama de lamaie, sare si piper am facut o maioneza.
Am adaugat-o peste cubuletele de carne si legume si am amestecat putin.
am decorat-o cu albusul de la ouale fierte, masline, gogosar si castravecior murat.



marți, 16 martie 2010

MERLAN PANE LA CUPTOR


Am cumparat zilele trecute niste file de merlan. M-am gandit ca cel mai bun ar fi pane, dar dorind sa fie cat mai dietetic, l-am facut la cuptor.
Iata reteta:
Ingrediente:
o cutie (600 g) cu fileuri de merlan congelat
2 linguri de faina
un ou
pesmet alb
o lingura de parmezan
condimente pentru peste, sare si piper
Preparare:
Se decongeleaza merlanul, se usuca intr-un prosop si se sareaza si condimenteaza.

Se pune intr-un bol cu cele doua linguri de faina si se scutura bolul pentru a se imbraca fileurile in faina.

Oul se bate bine cu putina sare si piper.

Pesmetul se amesteca cu parmezanul si se pune intr-un alt bol.

Fileurile de peste imbracate in faina se dau prin oul batut

apoi se pun in bolul cu pesmet. Se scutura bine bolul pentru a se acoperi fileurile cu pesmet,

apoi se scot si se aseaza intr-o tava de copt tapetata cu hartie.

Se pun in cuptorul preincalzit si se coc pana capata o crusta aurie.

Se servesc cu lamaie, cu mujdei de usturoi, cu salata sau cu garnitura de legume.

duminică, 14 martie 2010

PARDULAS


Pardulas sunt prajituri cu crema de branza de traditie Sardiniană, tipice pentru Paşte, dar se fac tot timpul anului.
Ingrediente:
Pentru umplutura:
500 g crema de brânză;
4 linguri de făină;
2 plicuri şofran;
2 gălbenuşuri de ou;
80 g de zahăr;
coaja de la ½ de lamiae si ½ de portocala
stafide

Pentru dischetele de aluat:
300 g faina
150 ml de apă caldă
30g untură sau unt,
1 priză de sare
coaja de la ½ de lamiae si ½ de portocala

Preparare:
umplutura:
Cu o furculiţă sfaramati branza intr-un vas, _se adaugă zahărul, coaja de lamaie, şofranul;
Apoi, ouăle, unul cate unul;
Se adaugă apoi o cantitate de făină suficientă pentru a face umplutura să ia o textura destul de compacta. Se pune cate o lingura în funcţie de “lichiditatea " brânzei, până la 100 g. Se adauga stafidele si se omogenizeaza.
Umplutura trebuie să rămână ataşată de lingura, dar în acelaşi timp, aceasta trebuie să fie foarte maleabila


Foile:
Puneti făina intr-un castron cu apa calda, cu o priză de sare şi cu untura (sau unt) moale, taiat in “carlionti” si coaja d citrice.

Se formeaza o minge şi se lasă timp de 15 min;

Intindeti o foaie pe masa uşor presarata cu faina.

Se intinde o foaie subţire;
Decupati discuri cu un diametru de aproximativ 8 cm;

Acum, cu mâinile presarate cu faina formati din umplutură bile cu un diametru de aproximativ 4 cm, puneti-le în mijlocul dischetelor;
"prindeti" marginile discului, pentru a acoperi mingea de umplutura.
trebuie să se ridice o flanşă de un cetimetru şi jumătate, din opt “ciupituri” de aluat.

Ţineţi cont de faptul că volumul pardulelor crude, va fi acelaşi ca şi a celor coapte, nu ar trebui să crească.

Am resarat deasupra cateva stafide.

Puneţi în cuptorul preincalzit la 180 ° C şi se lasă pentru 30min. Se lasa sa se răcească.
Se servesc fie presarate cu zahar pudra,


fie unse cu miere si cu cateva bombonele presarate deasupra


vineri, 12 martie 2010

COLTUNASI CU BRANZA DE VACI SI SMANTANA



Ingrediente:

Aluatul
1/2 lingurita de sare
3 oua
faina cat cuprinde

Umplutura:
500 g branza de vaci
sare
2 oua

In plus:
100 g smantana sau 50 g unt pentru servit

Preparare:
Umplutura:
Se amesteca toate ingredientele



Aluatul:
Se cerne faina pe planseta. Se face o adancitura in care se pune sarea si cele 3 oua.
Se framanta pana nu se mai lipeste de maini, adaugand atata faina cat sa obtinem un aluat tare, dar mai moale decat cel de taietei.
Se intinde o foaie.
Se taie cercuri cu forma speciala pe fiecare cerc se pune cate o lingurita de umplutura.
Se preseaza forma pentru a obtine coltunasul.

Se lasa putin sa se zvante.
Intre timp se pune la fiert apa cu sare si o lingurita de ulei, intr-o cratita destul de larga.
Cand apa fierbe se pun coltunasii si se amesteca usor cu o lingura ca sa nu se prinda de fund. Se fierb 5-6 minute si cand s-au ridicat la suprafata apei, sunt gata.

Se scot cu grija si se pun intr-o strecuratoare.

Se aseaza pe platouri si

se servesc fierbinti fie cu putin unt deasupra


sau cu smantana.

miercuri, 10 martie 2010

MUSCHIULET DE PORC CU CRUSTA DE BACKON, LA CUPTOR



Ingrediente:
un muschiulet de porc
10 feliute de backon
o lingura de unt
sare, piper, cimbru
pentru sosul de hrean ras cu smantana:
200 ml smantana
2-3 lingurite de hrean ras
o lingurita de zahar
o lingurita otet de vin;
sare si piper alb
Preparare:
Se spala muschiuletul, se curata de eventualele pielite si se sterge cu un prosop sau hartie absorbanta.

Se condimenteaza.
Se aseaza pe o folie de aluminiu, se infasoara in feliute de backon

si se aseaza deasupra bucatele de unt.

Se infasoara strans in folia de aluminiu, se aseaza intr-o tava si se da la cuptor.

Dupa 35-40 de minute se scoate din folie (eu l-am si mutat in alta tava)

si se lasa pana se rumeneste frumos.


L-am servit cu cartofi fierti si apoi trasi in unt,


cu sos de hrean cu smantana,

care se prepara asa: Se incalzeste smantana pana aproape de fierbere. Se pune hreanul ras amestecat cu o lingurita de zahar si una de otet (in functie de gust, daca va place mai picant, puteti pune mai mult hrean). Se asezoneaza cu sare si piper alb.
si cu salata de castraveti.