Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 30 noiembrie 2010

TORT CU PERE SI JELEU DE VIN ROSU


Ingrediente:
Pentru perele fierte în vin:
- şase pere
- o lingură plină de miere de albine
- 350 - 400 mililitri de vin roşu
- o portocală şi o lămâie
- un strop de esenta de vanilie
- stafide (cu cât mai multe cu atât mai bine)
- ½ linguriţă de praf de ghimbir sau o linguriţă de ghimbir proaspăt ras
- 3 boabe de cardamom
- o steluţă de anison stelat
- 2 linguri de coniac sau rom
- o lingură de gelatină
Pentru crustă:- 200 g pesmet de biscuiţi
- 100 g unt
- alune sau nuci
Pentru crema de brânză:
- 300 g cremă de brânză
- 200 ml smântână grasă
- Zahăr după gust
- Esenţă de vanilie
- O lingură de gelatină

Preparare:
Perele se curăţă de coajă. Una se taie în două şi se scoate căsuţa sâmburilor. Celelalte se taie felii.
Vinul împreună cu mierea şi mirodeniile se pun la fiert şi se lasă să dea în cateva clocote. Se adaugă coaja de portocală şi de lămâie tăiate fâşii, precum si portocala şi lămâia tăiate felii.
Se adaugă feliile de pere.
Cu o paleta se introduc în siropul de vin şi se lasă să fiarbă câteva minute.
Se foloseşte un vas adânc, astfel încât perele să fie cuprinse complet de siropul de vin.
Pe masură ce au fost fierte în vin, se scot şi se aşează într-o strecurătoare. La urmă se fierb şi cele două jumătăţi de pară care vor fi folosite ca décor.
Se lasa siropul de vin să mai fiarbă puţin, apoi se ia de pe foc. Lingura de gelatină se pune la înmuiat în puţin vin sau apă.


Se pregăteşte crusta: se amestecă toate ingredientele şi se presează pe fundul tăvii de tort cu pereţii detaşabili.
Pentru cremă:
Se pune gelatina la înmuiat în puţină apă rece. Crema de brânză se bate cu zahărul până ce acesta se topeşte. Se adaugă smântâna şi se bate în continuare, apoi gelatina topită pe baia de abur (nu uitaţi: nu trebuie să fiarbă ci doar să se topească). Se pun stafidele care au fiert în vin o dată cu perele, si esenţa de vanilie.
Montare:
Pe pereţii laterali ai tăvii se aşează fâşiile de coajă de portocală şi de lămâie, formând un model. Se toarnă crema de brânză. Peste cremă se aşează feliile de pere fierte în vin, bine scurse.
Vinul în care au fiert perele se strecoară. Se adaugă cele 2 linguri de coniac sau rom gelatina înmuiată şi se încălzeşte până se topeşte gelatina. Se toarnă jeleul de vin peste tort şi se decorează cu cele două jumătăţi de pară fierte în vin şi cu anisonul stelat. Se pune în frigider, de preferat peste noapte.
Adoua zi se scoate tava cu tortul din frigider, se încălzesc pereţii tăvii cu feonul şi se indepărtează.

Se porţionează şi se poate servi.

PRAJITURA DE POST CU MERE ŞI GRIŞ


Ingrediente:
1,5-2 kg de mere acrişoare (am folosit Ionatane)
250 g margarina dacă vreţi ca prajitura să fie de post sau 200 g unt
1 cană de griş
1 cană de făină
1 cană de zahăr
2 plicuri de zahăr vanilat
1 plic de praf de copt
Zeama de la o lămâie
1 cană de stafide muiate în rom
1 cană nucă tăiată grosier
scorţişoară

Preparare:
Într-un castron se amestecă grişul, făina, zahărul, zahărul vanilat şi praful de copt.
Deşi reţeta prevedea că merele se dau pe răzătoarea mare, eu am preferat ca de data aceasta să le curăţ de coajă şi să le toc mărunt, oprind trei dintre ele pe care le-am feliat, după ce am scos căsuţa cu sâmburi şi care au constituit stratul de deasupra. Merele, stropite cu zeama de lămâie le-am amestecat cu stafidele şi le-am presărat cu scorţişoară.
O treime din pachetul de unt am tăiat-o feliuţe si am pus-o pe fundul tăvii. Am presărat apoi o treime din amestecul de griş cu zahăr, făină şi praf de copt. Am pus apoi ceva mai mult de o treime din merele tocate.Urmează alt strat cu unt (o treime din cele două rămase), a doua treime de amestec uscat (griş cu făină şi zahăr), mere tocate, altă treime de unt, restul de amestec uscat, restul de mere tocate peste care se aşează frumos feliile de la cele 3 mere oprite, se presară cu scorţişoară si cu bucăţele din untul rămas. Se presară cu bucăţile de nuci tocate (eu am pus şi nuci de pin) şi se dă prăjitura la cuptor la foc mediu pentru 50 de minute-o ora.

Se lasă să se răcească şi se taie.

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

PRAJITURA CU OREO



Ingrediente:
200 g biscuiti Oreo (cu umplutură)
100g unt
50 g faina de migdale
O lingura de cacao
1 lingurita praf de gelatină
300g crema de brânză grasă
150ml smantana pentru frisca
½ linguriţă de extract de vanilie
75g zahăr pudră
ciocolata neagra topita cu un pic de unt, pentru décor

Preparare:
100 g biscuiti Oreo, untul, faina de migdale si cacaoa se pun in vasul robotului si se amesteca pana se obtine un aluat destul de omogen.
In tava tapetata cu hartie de copt se pune aluatul pentru blat, presandu-l putin cu mana.
Se da tava la rece.
Praful de gelatina se presara peste cca 30 ml apa rece si se lasa sa se inmoaie, apoi se topeste pe baia de abur sau la microunde, amestecand usor pana la completa dizolvare a gelatinei.
Crema de branza, smantana, extractul de vanilie si zaharul pudra se pun intr-un castron si se bat cu mixerul pana se omogenizeaza. Se adauga gelatina topita. 100 g biscuit se rup bucati si se amesteca usor in crema, fara a-I sfarama prea tare. Se toarna crema in tava peste blatul racit.
Se da tava la rece pentru minim doua ore. Cand s-a intarit crema se decoreaza cu ciocolata topita cu putin unt.

vineri, 26 noiembrie 2010

LIMBĂ DE VITĂ ÎN ASPIC



Ingrediente:
O limbă de vita,
Două urechi de porc,
O coadă de porc,
O ceapă potrivită ca mărime
Doi morcovi potriviţi ca mărime
Un pastârnac
O ţelină mică sau ½ potrivită
Sare, piper boabe, o foaie de dafin,
Facultativ, câţiva căţei de usturoi.

Pentru decor:
Câteva ouă fierte tari
Măsline (negre şi/sau verzi)
câteva feliuţe de gogoşar sau ardei roşu, proaspăt sau în oţet
Câteva fire de patrunjel sau mărar verde

Preparare:
Se pune limba la fiert în apă rece cu sare.
În alt vas se pun urechile şi coada de porc la fiert (după ce în prealabil au fost spălate bine), tot în apă rece doar atât cât să le acopere.
Când limba a dat câteva clocote, se scoate şi se curăţă de pieliţă, iar apa în care a fiert se aruncă. Limba curăţată se pune în vasul în care fierb urechile si coada de porc, se adaugă zarzavatul curăţat (întreg), piperul boabe şi foaia de dafin se mai completează (eventual) cu apă cât să le acopere şi se fierb acoperit, la foc mic până apa a scăzut la jumătate. Abia acum se potriveşte de sare.
Se scoate limba, urechile şi coada de porc din zeamă. Se taie limba în felii potrivit de groase, la fel urechile de porc iar carnea şi şoricul de pe coada se desprind de pe oase.
Ceapa fiartă se aruncă, restul de legume se păstrează pentru decor. În zeamă se adaugă căţeii de usruroi zdrobiţi.
O tavă se îmbracă în folie alimentară si se toarnă puţină zeamă de carne strecurată. Se dă câteva minute la rece, pentru a se forma o peliculă. Se aşează felii de ou fiert, felii de legume, măsline, verdeaţă, formand un decor, după preferinţă. Se aşează bucăţile de carne, la mijloc bucăţile de limbă, apoi se completează cu supa în care au fiert carnea şi legumele, strecurată. Supa (de fapt aspicul) se toarnă încet, cu grijă, pentru a nu deranja decorul. Se dă tava la rece pentru minim două ore. Înainte de servire se răstoarnă pe un platou, se scoate folia se decorează după preferinţă şi se serveşte tăiată felii.

joi, 25 noiembrie 2010

PLĂCINTA GRECEASCĂ CU LĂMÂIE


Ingrediente :
un pachet foi de plăcinta (400 grame),
un pahar* de ulei,
un pahar* de zahăr,
un pahar* de iaurt (200 ml),
4 ouă,
un plic cu praf de copt,
un plic de zahăr vanilat,
zeama şi coaja de la o lămâie verde (lime)
o fiolă esenţă de rom

Siropul:
2 pahare de zahăr
zeama şi coaja de la două lămâi
*- se măsoară cu un pahar de 200 ml
Preparare:
Foile de placintă, dezgheţate, se zdrentuiesc.

Ouăle se bat cu zahărul. Se adaugă uleiul, iaurtul, zahărul vanilat şi praful de copt stins cu zeama de la o lămâie, esenţa de rom şi coaja de lămâie amestecând în continuare.

Se adaugă zdrenţele foilor de plăcintă şi se omogenizează.

Compoziţia obţinută se toarnă în tavă sau într-un vas termorezistent.

Se da la cuptor la foc potrivit, pentru cca 30 de minute până se rumeneşte.

Între timp se prepară un sirop din 2 pahare de apa, zeama şi coaja de la două lamâi şi 2 pahare de zahar. Se fierb până scade şi se îngroaşă puţin.
Când prăjitura s-a răcorit se toarnă deasupra siropul şi se lasa la temperatura camerei de pe o zi pe alta.

Este aromată, răcoritoare, foarte simplu de făcut şi merge foarte bine cu un pahar de ceai!

marți, 23 noiembrie 2010

ALFAJORES DE DULCE DE LECHE - FURSECURI CU CREMA MOUSSE DE LAPTE



Ingrediente:
200 g unt
110 g de zahăr
3 galbenusuri
1 lingura de brandy
coaja de lamaie
260 g amidon de porumb
0000 170 g făină
2 linguriţe. praf de copt
1 / 2 lingurita. bicarbonat de sodium

dulce de leche
nucă de cocos



Preparare:

Amidonul se cerne impreună cu făina, praful de copt şi bicarbonatul.
Untul moale se bate cu zahărul până se omogenizează şi devine cremos.
Se adaugă gălbenuşurile unul câte unul, şi se amestecă bine după fiecare adăugare.
Se aromatizează cu brandy si coaja de lamaie.
Cu o spatulă sau lingură de lemn se includ ingredientele uscate, amestecând bine.
Se lasă aluatul să se odihnească învelit în folie de plastic în frigider cel puţin o oră. În congelator se păstrează cel puţin 3 luni.
Aluatul se întinde în foaie de 4-5 mm grosime. Se taie discuri cu diametrul de 4 cm.
se asează discurile în tava tapetată cu hârtie de copt. Se dau la frigider pentru câteva minute.
Se coc la temperatură moderată timp de 10-15 minute Trebuie sa ramana albi,usor mai aurii pe fund.


Se lasă să se răcească apoi se umplu doi câte doi cu un strat generos de dulce de leche iar marginile se dau prin nucă de cocos. Alternativ se poate folosi de nucă de cocos colorată în nuanţe diferite.

DULCE DE LECHE - CREMA MOUSSE DE LAPTE



Chiar dacă prepararea acestei crème durează mult (cca 4 ore), merită efortul de a o face deoarece are un gust foarte bun, de caramele cu lapte.

Ingrediente:
2 l lapte gras (am folosit Zuzu cu 3,5% grăsime)
500 g zahăr
1 vârf de cuţit de bicarbonat
½ baton de vanilie

Preparare:

Se incalzeste laptele ,apoi se adauga zaharul, bicarbonatul si jumate de baton de vanilie (dacă nu aveţi baton, se poate pune la sfârşit un pic de esenţă de vanilie).
Se fierbe la foc mic, de preferinţă într-o cratiţă cu fund dublu, până se ingroaşă şi îşi schimbă culoarea, cam 4 ore.Treptat isi va schimba culoarea si consistenta. Dacă focul este destul de mic nu trebuie amestecat decât ocazional. Am obtinut cca 1 kg de crema, aşa cum se vede în fotografie.

Este foarte bună.
Am folosit crema pentru a umple niste fursecuri foarte fragede si bune, a căror reţetă o voi posta mâine.

sâmbătă, 20 noiembrie 2010

CIUPERCI CU SMANTANA


Piciorusele ramase dela ciupercute umplute cu spanac, le-am pregatit cu smantana.
Reteta este foarte simpla si bineinteles, se poate pregati si cu ciuperci intregi:
Se fierb ciupercutele cu o ceapa tocata si putina sare.

Nu se pune prea multa apa ci doar sa le acopere, chiar mai putin, deoarece la fiert lasa si ele zeama. Cand a scazut aproape toata zeama se adauga verdeata (marar si/sau patrunjel verde)

si se toarna smantana (smantana, adica minim 16% grasime, cea cu procent mai mic nu este smantana, ci doar lapte cu culturi de bacterii), in ce cantitate doriti.


Chiar daca nu am apucat sa fotgrafiez o farfurie de prezentare, va asigur ca sunt foarte sanatoase si delicioase.

vineri, 19 noiembrie 2010

PRAJITURA CU CREMA DE BRANZA SI ZMEURA


Ingrediente:
2 1/4 cani faina
3/4 cană de zahăr
150g unt rece
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 linguriţă de sare
3/4 ceasca de smantana
1 ou, bătut
1 1/2 lingurite esenta de migdale

Umplutura:
400 g crema de branza
1 / 2 cană de zahăr
2 oua
1 / 2 cana gem de zmeura
1 / 2 cana migdale curatate
Zahăr pudra (opţional)

Preparare:
1) În vasul robotului amestecati faina si zaharul. Adaugati untul rece, taiat bucatele si folositi functia “puls” până când amestecul este sfărâmicios. Scoateţi 1 ceasca şi lasati-o deoparte. In aluatul rămas se adaugă praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, smântâna, oul si esenta de migdale si se amestecă bine. Presati aluatul pe fundul si marginile unei tavi cu diametrul de 22 cm, daca este rotunda sau cu latura de 22 cm, daca tava este patrata.
2) Pentru umplutura, se bate crema de branza, zahărul şi oul intr-un bol pana se omogenizeaza.
Se toarnă crema peste aluat iar deasupra se aseaza cu lingurita gem de zmeura.
Se presara cu migdale şi aluatul sfaramicios oprit.
3) Se coace la foc potrivit, pentru 55-60 minute.
Se lasa sa se raceasca, apoi se portioneaza.
Deasupra se poate presara cu zahăr pudra.

miercuri, 17 noiembrie 2010

PLĂCINTELE APERITIV


Ingrediente:
Pentru aluat:
500g făină,
250-300ml lapte călduţ
1 plic de drojdie instant,
2 ouă
5 linguri de ulei
o linguriţă de zahar si
1/2 linguriţă de sare.

Pentru umpluturi:
1)Un piept de pui
2 linguri de ulei
O ceapa mică
Un ardei gras mic, rosu
2-3 căţei de usturoi
2-3 linguri de smântână
Cateva fire de verdeaţă
Un ou
Sare si piper după gust

2)½ kg brânză
Sare si piper după gust
2-3 ouă

Pentru décor:
Un gălbenuş de ou şi o lingură de lapte pentru uns
Seminţe de susan (alb şi negru) pentru presărat deasupra.

Preparare:
Pentru aluat, se amestecă toate ingredientele, se framântă puţin, se formează o bilă de aluat se acoperă cu un prosop curat şi se lasă la loc cald să crească până îşi dublează volumul (cca ½ oră).
Umpluturile:
1) Pieptul de pui se taie foarte mărunt (sau se dă prin maşina de tocat). Ceapa se toacă mărunt şi se pune in ulei încins, până devine sticloasă. Se adaugă pieptul de pui şi ardeiul rosu tocat mărunt. Se prăjesc toate împreună la foc mic până când carnea se albeste. Se adaugă smântâna şi verdeaţa, se sărează şi se pipărează, apoi se dă deoparte de pe foc să se răcească. Când s-a răcorit bine se adaugă oul şi se amestecă bine.

2) Brânza se amestecă cu ouăle, se sărează şi se pipărează după gust (eventual se pot adăuga verdeţuri : mărar, pătrunjel, ceapă verde etc)
Când aluatul este crescut suficient, se împarte în două. Dintr-o jumătate de aluat se întinde o foaie de cca 5 mm grosime, pe masa bine înfăinată. Se taie cercuri cu o formă, se pune umplutura de carne, se îndoaie în două si se presează marginile cu o furculiţă (pentru aspect). Se aşează plăcinţelele în tavă, se ung cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte şi se presara cu susan sau mac sau chimen.
Cealaltă jumătate de aluat se aşează de asemenea pe masa înfăinată, se întinde o foaie de cca 5 mm grosime si se taie pătrate. Se pune umplutura de brânză în mijlocul fiecărui pătrat şi se aduc colţurile pătratelor către mijloc, formand plăcinţelele. Se aşează în tavă, se ung cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte şi se presara cu un pic de parmesan ras, cu susan sau mac sau chimen.

Se coc în cuptorul preîncălzit pînă se rumenesc frumos.

CEAPA SI ARDEI UMPLUTI CU CREMA DE BRANZA



Reteta inspirata dupa Jamie Oliver

Ingrediente:
•4 cepe decojite
•4 ardei grasi mici, rosii, curatati de seminte si cotoare
•4 catei de usturoi tocati marunt
•6 linguri cu smantana
•2 linguri parmezan ras
•2 linguri branza de vaci
•2 linguri cascaval ras
•sare,piper
•cateva crengute de rosmarin
•8 felii de bacon afumat cu striuri

Preparare:
Fierbem cepele in multa apa timp de 15 min.
Le scoatem si le lasam sa se raceasca.
Taiem cu cutitul, 2 cm din varful fiecarei cepe si putin din varful radacinos,
pentru a sta drepte in tava.
Cu ajutorul unei linguri, scoatem o parte din foile interioare
ale fiecarei cepe si il tocam marunt.
Prajim apoi in o lingura cu ulei de masline, ceapa tocata impreuna cu usturoiul,
2-3 minute, pana se inmoaie.
Turnam smantana si luam de pe foc.
Amestecam in compozitie cele trei feluri de branza si asezonam cu sare si piper.
Cu aceasta compozitie umplem cepele fierte si ardeii.
Infasuram fiecare ceapa si fiecare ardei intr-o felie de bacon pe care o prindem
cu o crenguta de rozmarin.

Asezam cepele si ardeii umpluti intr-o tava.
Coacem 20-25 minute in cuptorul preancalzit, pana cand cepele devin fragede, iar baconul s-a rumenit frumos .

luni, 15 noiembrie 2010

RISOTTO DIN OREZ BRUN CU FRUCTE DE MARE




Ingrediente:
600 g fructe de mare
o cana de orez brun
cateva linguri de ulei de masline
25 g unt
1/2 pahar cu vin alb
1-2 linguri de patrunjel verde, tocat marunt
sare, piper
4 catei de usturoi
o ceapa mica
o cutie cu porumb
un ardei gras rosu
cateva felii de lamiae, un ardei cilli rosu, cateva fire de verdeata pentru decor

Mod de preparare:
Intr-o tigaie se pune untul impreuna cu ceapa toccata marunt si se lasa pana cand aceasta din urma incepe sa "luceasca". Se adauga orezul spalat si scurs bine si 3 cani de apa si se lasa la fiert pana s-a evaporat aproape toata apa. Se adauga ardeiul tocat marunt si porumbul boabe. Se amesteca bine, se mai lasa 1-2 minute pe foc apoi se da deoparte si se acopera vasul.
Intr-o tigaie adanca se pune uleiul de masline si usturoiul zdrobit si se lasa putin la calit.
Se adauga fructele de mare cu tot cu zeama lor si se lasa pana se infierbanta bine.
Se toarna vinul, ½ pahar cu apa si patrunjelul verde tocat, sare, piper si se lasa la fiert (amestecand incet, din cand in cand) pana cand sosul scade complet.
3/4 din cantitatea de fructe de mare se amesteca apoi cu orezul, pastrand 1/4 din fructele de mare pentru décor.
Punem risotto intr-o forma, apoi rasturnam pe farfuria in care dorim sa-l servim, ornam cu fructe de mare, feliute de lamiae ardei cilli si verdeata.

duminică, 14 noiembrie 2010

BRIOSE CU OREO


Ingrediente:

3 pachetele biscuit Oreo
1 lingura praf de gelatină
300g crema de brânză grasă
150ml smantana
50g zahăr pudră
100g ciocolata alba, topita, răcita uşor
½ linguriţă de extract de vanilie

Preparare:
Se dezlipesc biscuitii Oreo din doua pachete si se aseaza in forme de muffins cu umplutura in sus.
Praful de gelatina se presara peste cca 50 ml apa rece si se lasa sa se inmoaie, apoi se topeste pe baia de abur sau la microunde, amestecand usor pana la completa dizolvare a gelatinei.
Crema de branza, smantana, extractul de vanilie si zaharul pudra se pun intr-un castron si se bat cu mixerul pana se omogenizeaza. Se adauga gelatina si ciocolata alba topita.
Un pachet de biscuit se rup in bucatele cat mai mici si se amesteca in crema.
Crema se aseaza in formele de muffins, se acopera cu cate o jumatate de biscuit Oreo (cu crema in jos) si se dau la rece pentru minim doua ore.

PRAJITURA “INTELIGENTA”


Ingrediente:
7 oua
12 linguri de zahar
9 linguri de faina
1 l lapte
200 g unt sau 250 g margarina
1-2 pachetele de zahar vanilat
O lingurita rasa de sare de bucatarie
O lingurita rasa de amoniac

Preparare:
Se freaca bine cele galbenusuri cu 5 linguri de zahar si cu zaharul vanilat. Dupa omogenizare se adauga untul moale, la temperature camerei (in nici un caz nu se topeste pe foc)
Si se amesteca bine . Se toarna apoi1/4 l lapte. Veti avea surpriza ca din compozitie se va allege untul, insa nu va speriati. Se adauga cele 9 linguri de faina cernute impreuna cu amoniacul si se amesteca bine de tot, folosind chiar mixerul, desi de preferat este lingura de lemn. Important este sa nu se faca cocoloase.
Se toarna si restul de lapte, amestecandu-se in continuare.

Separat, se bat spuma cele 7 albusuri cu sarea si cu 7 linguri de zahar.
Spuma se toarna peste prima compozitie, amestecand cu lingura de lemn de jos in sus, pana cand totul se omogenizeaza si devine fluid.
Intr-o tava cu peretii inalti, unsa cu unt si tapetata cu faina se toarna compozitia.
Se introduce tava in cuptorul incins si se coace la foc mic spre mediu, timp de 50-60 de minute.

Nu va speriati: atunci cand o scoateti din cuptor, prajitura frumos crescuta se va lasa un pic.
Cand s-a racit complet, se pudreaza cu zahar pudra si se taie. Deabia in aceasta faza veti realize de ce i se spune “inteligenta”: pentru ca in timpul coacerii , s-au format de la sine doua straturi de blat si unul de crema la mijloc.


joi, 11 noiembrie 2010

PRAJITURA CU BRANZA “DOAMNA RADU”


Reteta aceasta o am de la o buna si draga prietena si in decursul anilor am fact-o de nenumarate ori. Sub acest titlu o am notata in caietul cu retete. Este o prajitura destul de ieftina si foarte, foarte buna!
Ingrediente:
Pentru aluat:
2 oua (intregi)
12 linguri de zahar
12 linguri de ulei
13-14 linguri de faina
400 g iaurt
O lingurita esenta de rom
O lingurita de bicarbonate
Pentru umplutura:
1 kg de branza de vaci
4 oua
Zahar dupa gust
Lapte, pana umplutura devine cremoasa
Stafide,
Coaja de lamiae
Vanilie

Preparare:
Ouale se amesteca cu cele 12 linguri de zahar timp de 5-10 minute cu lingura de lemn sau 1-2 minute cu mixerul. Se adauga treptat 12 linguri de ulei, apoi alternative iaurtul cu faina, apoi bicarbonatul stins cu esenta de rom.
Intr-o forma unsa cu ulei si tapetata cu faina se toarna o jumatate de compozitie si se coace.
In acest timp se prepara umplutura prin amestecarea tuturor ingredientelor.
Cand compozitia din tava s-a copt, se scoate tava din cuptor se presara cu putin pesmet sau gris si se toarna umplutura.
Deasupra se intinde restul de compozitie si se termina de copt. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca pe un gratar. Rece, se pudreaza cu zahar pudra si se taie.

miercuri, 10 noiembrie 2010

FILE DE CRAP CU SOS DE SMANTANA, USTUROI SI VERDEATA




Ingrediente:
File de crap
2-3 linguri de malai
O lingura de faina
Ulei de floarea soarelui pentru prajit
Sare si piper, dupa gust
Sosul:
Un galbenus de ou
100 ml de ulei
O capatana de usturoi
4-5 linguri de smantana
Verdeata: marar si/sau patrunjel
Piper roz pentru décor

Preparare:
Se incepe cu prepararea sosului:
Usturoiul se curata si se prepara un mujdei uscat (numai usturoi si sare)
Se prepara maioneza dintr-un galbenus de ou si 100 ml ulei. Se adauga cate putin mujdei amestecandu-se in continuare apoi se adauga cate o lingura de smantana iar la urma verdeata tocata marunt. Desi sosul este destul de subtire in aceasta faza, dupa ce se acopera vasul cu folie alimentara si se tine la frigider minim o jumatate de ora, sosul va capata consistent unei smantani groase.
Fileurile de crap se spala, se portioneaza si se sterg cu un prosop de bucatarie. Se sareaza si se pipareaza. Se pune uleiul la incins in tigaie.
Bucatile de crap se dau prin amestecul de malai cu faina de grau si se prajesc in ulei fierbinte. Se scot pe prosoape de hartie, pentru a absorbi surplusul de ulei.
Se servesc cu sosul de smantana si se decoreaza cu verdeata si piper roz.

marți, 9 noiembrie 2010

CREMSNIT




Ingrediente:
foi pentru cremsnit gata coapte (cum am avut eu din Ukraina) sau un pachet de foietaj din care vom coace 3 foi, una din ele avand crestate patrate

Crema de vanilie

500 ml lapte rece
2 oua
4 linguri de amidon alimentar
6 linguri de zahar
100 g de unt moale, la temperatura camerei
vanilie
coaja rasa de lamaie

Preparare:
Cele doua oua se bat bine cu zaharul apoi se adauga amidonul si se amesteca pana se inglobeaza complet. Se toarna laptele rece si se amesteca toate pana se obtine un amestec omogen. Se pune la foc moderat pana ce incepe sa fiarba, se lasa cca 1 minut apoi se da deoparte. Se adauga coaja rasa de lamaie, vanilia si untul si se amesteca pana untul s-a topit in intregime. Se lasa sa se racoreasca putin, dupa care se poate utiliza.

Montarea:
½ de compozitie se aseaza pe prima foaie, se aseaza a doua foaie, restul de crema si deasupra cea de-a treia foaie. Se lasa sa se raceasca complet (de pe o zi pe alta), apoi se taie patrate. Se poate pudra cu zahar pudra.