Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

sâmbătă, 31 martie 2012

SALATĂ DE PUI CU MURĂTURI

Ingrediente:
Un piept de pui fiert
2 linguri cu maioneză
2 castraveciori muraţi
Un gogoşar în oţet
Măsline pentru decor


Preparare:
Pieptul de pui taie fâşii. Castraveciorii şi gogoşarul se taie cubuleţe. Se amestecă cu puiul şi maioneza. Se decorează cu câteva fâşii de gogoşar şi măsline.

joi, 29 martie 2012

SALATA DE CARTOFI CU TON ŞI SOMON AFUMAT

Ingrediente:
1 kg de cartofi
2 cepe
O cutie de ton în suc propriu
200 g somon afumat
Câteva măsline
Ulei de măsline
Oţet
Sare şi piper după gust 

Preparare:
Cartofii se fierb în coajă. Se scurg şi se lasă să se răcească.
Ceapa se curăţă şi se taie peştişor sau rondele fine. Se pune în salatieră şi se freacă cu sare şi oţet, pentru a ieşi iuţeala.

Cartofii, care între timp s-au răcit se taie felii subţiri şi se pun peste ceapă.
Se adaugă tonul scurs, somonul tăiat fâşii şi măslinele.

Se potriveşte de sare, piper, ulei şi oţet, dacă mai trebuie.

miercuri, 28 martie 2012

SPANAC CU OCHIURI ROMÂNEŞTI ŞI CEAPĂ CARAMELIZATĂ*

Ingrediente:
½ kg spanac
2 linguri cu ulei sau o lingură cu ulei şi una cu unt
2 cepe potrivie
2 căţei de usturoi
½ ardei gras roşu
Sare, piper nucşoară rasă, după gust
1 ou 

Preparare:
Spanacul

se alege frunză cu frunză,

se spală bine sub jet de apă

şi se lasă să se scurgă.
Într-o oală se pune la fiert apă cu sare. Când clocoteşte se pun frunzele de spanac

iar când apa a început din nou să fiarbă se ia oala de pe foc şi se scurg frunzele de spanac astfel opărite într-o strecurătoare.

Una dintre cepe se curăţă şi se toacă mărunt. La fel cei 2 căţei de usturoi se curăţă şi se toacă şi ei.

Uleiul sau untul şi uleiul se pun la încins într-o tigaie, se adaugă ceapa şi usturoiul

şi când au început să se îngălbenească uşor se adaugă ardeiul gras tăiat cubuleţe (eu am folosit ardei de lacongelator )

Când s-au muiat puţin se adaugă frunzele de spanac opărite şi se sotează şi ele, dar nu prea mult.

Dacă mai trebuie, se adaugă puţină zemă în care s-a opărit spanacul. Se gustă de sare şi dacă mai trebuie se sărează (spanacul a fost opărit în apă sărată şi s-ar putea să fie suficient de sărat, de aceea gustaţi mai întâi şi adăugaţi sare numai dacă este necesar).

Se acoperă tigaia şi se păstrează cald până se prepară ochiurile şi ceapa caramelizată. Ceapa rămasă se taie peştişori

 si se punne in puţin ulei încins. Când a început să se îngălbenească se

adaugă ½ linguriţă de zahăr şi se continuă caramelizarea până devine maronie şi crocantă.

 Se lasă deoparte.  Îmtr-o crăticioară se pune la fiert apă (de vreo 3 degete) în care s-a adăugat o linguriţă cu sare şi una cu oţet. Când apa a început să fiarbă, se amestecă cu o lingură într-un sens să se formeze un „vârtej”. Se sparge oul şi se fierbe în această apă. Se scoate pe o farfurioară să se scurgă tot lichidul.

Pe o farfurie se aşează spanacul, la mijloc ochiul (cine doreşte poate face 2 ochiuri) iar peste ochi ceapa caramelizată. Se rade deasupra puţină nucşoară

 şi se presară piper proaspăt măcinat. 

* o reţetă asemănătoare a prezentat Mircea Dinescu în emisiunea de duminica la amiază. Era făcută cu măcriş conservat şi puţină slănină, dacă îmi aduc bine aminte. Cred că a fost bună pentru că această reţetă făcută de mine mai dietetică şi cu spanac a ieşit deosebit de bună. Vă spun eu, care nu suporta spanacul şi l-am gătit de foarte puţine ori .

marți, 27 martie 2012

FRIPTURĂ DE CURCĂ CU CEAPĂ ŞI USTUROI VERDE




Ingrediente:
Carne de curcă
O legătură cu ceapă verde
O legătură cu usturoi verde
Câteva boabe de piper
Câteva boabe de ienibahar
Sare
O lingură cu ulei
O lingură cu unt 

Preparare:
Carnea de curcă se spală şi se aşează într-o tavă. Se condimentează cu sare, boabe de piper şi ienibahar. Verdeaţa se taie rondele şi se adaugă şi aceasta peste carnea de curcă.

 Se adaugă uleiul şi untul, o ceşcuţă cu apă  şi se dă la cuptor. Când e rumenită frumos, este gata.

 Se poate servi cu o garnitură de orez  şi salată verde.


luni, 26 martie 2012

PULPE DE PUI CU SOS DE USTUROI SI ROSII CHERRY





Ingrediente:
2 pulpe de pui
2 cepe
2 căpăţână de usturoi
O lingură cu unt
O lingură cu ulei
Câteva roşioare cherry
Sare şi piper după gust 

Preparare:
Pulpele de pui se spală, se usucă şi se rumenesc uşor în untul topit şi încins împreună cu uleiul. Se adaugă cepa tocată mărunt, se dă focul mic şi se lasă să se înăbuşe, urmărind să nu se ardă. Din când în când se adaugă câte o lingură de apă fierbinte. Se adaugă roşioarele, iar când acestea sunt gata, se adaugă usturoiul tăiat feliuţe, se sărează şi se pipărează. Se lasă cratiţa acoperită câteva minute, după care se serveşte cu mămăligă sau fără.


duminică, 25 martie 2012

FILE DE PĂSTRĂV ŞI TON ROŞU LA ABURI, CU SOS DE CAVIAR ŞI TĂIEŢEI DE LEGUME*

Ingrediente:
 fileuri de păstrăv
 fileuri de cod roşu
1/2 cană vin alb sec
3/4 cană supa de peşte sau de legume
6 boabe de piper negru
2 căţei de usturoi
O foaie de dafin
O crenguţă de rozmarin
sare
piper proaspăt  macinat
puţin praf de cili
tăieţei de legume (reţeta mai jos)
sos de caviar (reţeta mai jos)
icre negre, icre de păstrăv şi roşii cherry pentru ornat 

Pentru tăieţeii de legume:
O bucată de praz
Un dovlecel
Un morcov
2  linguri cu unt
Sare şi piper 

Pentru sosul de caviar:
2 linguri unt
2 linguri rase cu făină
½ cană de supă de peşte sau pasăre
3 linguri  cu smântână
O linguriţă cu  zeamă de lămâie
O lingură de caviar 

Preparare:
Fileurile de peşte se pun unul peste altul, cel de păstrăv dedesubt,

 se condimentează cu sare, piper şi puţin praf de cili,
se rulează şi se prind cu o scobitoare.

În vasul de dedesubt (pentru fiert) se pune vinul, supa şi restul ingredientelor. Când a dat în clocot, se pune în vasul de deasupra rulourile de peşte,

se pune capacul şi se fierb 10 minute la foc mic. Când sunt gata se pun pe o farfurie încălzită, se acoperă cu o folie de aluminiu ca să se păstreze cald până se prepară tăieţeii de legume şi sosul de caviar. 

tăieţeii de legume:
prazul, numai partea albă şi puţin din cea verde (cât să ajungă la dimensiunea morcovului şi a dovlecelului) se taie fâşii subţiri.

La fel şi morcovul

şi dovlecelul.

Se încinge untul şi se adaugă legumele.

Se sotează la foc mediu un minut după care se dă focul la mic şi se sotează în continuare 5-6 minute, acoperit, până legumele devin flexibile. Se opreşte focul şi se ţin acoperite până la folosire. 

sosul de caviar:
Se topeste untul într-o tigaie. Se ia de pe foc, se adaugă făina şi se amestecă până se obţine o pastă. Se readuce tigaia pe foc şi se încinge, amestecând, până începe să facă bule. Se ia de pe foc, se adaugă treptat supa, amestecând bine dupa fiecare adăugare. Se readuce tigaia pe foc şi se amestecă până ce se îngroaşă sosul şi începe să facă bule. Se ia din nou de pe foc, se adaugă smântâna, zeama de lămâie şi caviarul.

Modul de servire:
Pe o farfurie întinsă (nu faceţi ca mine, este păcat că acest preparat deosebit de gustos şi aspectos nu este pus suficient în valoare din cauza vasului înalt pe care am montat preparatul) se pune un strat de sos. Deasupra se aşează tăieţeii de legume peste care se aşează rulourile de peşte şi restul de sos. Se decorează cu grămăjoare de icre negre, icre de păstrăv şi o roşie cherry trasă în unt


*reţeta este din bucătăria rusească, împrumutată, cred, de la francezi pentru că ei folosesc o „Garnitură  Mirepoix” (ceapă, morcov, ţelină şi ciuperci tăiate cubuleţe şi sotate în unt),  pe care eu am înlocuit-o cu tăieţeii de legume, care îmi plac mai mult.


vineri, 23 martie 2012

CREMA DE ZAHĂR ARS

Ingrediente:
1 l lapte
6 ouă
6 linguri cu vârf cu zahăr
6 linguri rase cu zahăr pentru ars
Un baton de vanilie
Un praf de sare 

Preparare:
6 linguri rase cu zahăr se pun într-un vas termorezistent sau o cratiţă

 şi se ard până devin arămii (zahărul nu se arde prea tare pentru că dacă ajunge la culoarea maro este amar). Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.

Ouăle

 se bat bine cu praful de sare şi cu 6 linguri cu vârf de zahăr.

 Laptele se pune la fiert cu batonul de vanilie. Se toarnă câte puţin peste ouă, amestecând încontinuu.

Se toarnă peste zahărul ars

 şi se pune vasul în cuptor, la foc mic.
Se serveşte rece