Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 30 noiembrie 2012

PUI LA CUPTOR CU CARTOFI ȘI USTUROI

Un fel de mancare rapid, gustos și sănătos care aproape se face singur.

Ingrediente:
Carne de pui (am folosit pulpe)
Cartofi (am pus 4 mărișori)
2-3  linguri cu ulei
O bucățică de unt
usturoi
Sare, piper, cimbru, boia, pătrunjel verde, după gust 

Preparare:
Carnea de pui se pune într-un vas, se condimentează cu sare, piper, cimbru, după gust. Se stropește cu ulei, se adaugă o ceșcuță de apă și se dă la cuptor.

În acest timp curățăm cartofii și îi punem la fiert cu sare și o lingură cu ulei.
 
Până se fierb cartofii, s-a rumenit și puiul.
 
Se scurg cartofii de zeamă și se pun în tava cu carnea de pui.
Se mai adaugă condimente și câteva bucățele de unt
 
și se dă din nou la cuptor până ”capătă față” și cartofii.
Se curăță usturoiul și se pisează sau se dă prin presă. Se adaugă puțină zeamă în care au fiert cartofii și se toarnă peste friptura cu cartofi din tavă.
 
Se oprește cuptorul și se poate servi.

joi, 29 noiembrie 2012

SUFLEU DE PUI FIERT LA ABURI

Ingrediente:
Un piept de pui fiert, fără piele (am avut un piept de găină de țară)
2 ouă
200 g smântână
Câțiva căței de usturoi
Verdeață (am pus frunze de pătrunjel)
Fulgi de ardei iuți
Sare, piper și orice alte condiment vă plac
 
 Preparare:
Pieptul de pui
 
rupt în fîșii  împreună cu toate celelalte ingrediente se pun într-un choper sau blender
 
și se aduc la stadiul de pastă.
 
Se pune într-un vas termorezistent îmbrăcat în folie de aluminiu (pentru a putea fi scos mai ușor din formă când va fi gata).
Se pune la aburi și se fierbe 15-20 de minute, până se întărește.
Este dietetic și foarte gustos atât cald cat și rece.
 
 
Usturoiul, pătrunjelul, fulgii de ardei iuți pot fi înlocuite cu măsline, busuioc, roșii uscate, ardei grași sau iuți, piper  sau orice alte ingrediente vă plac.

 

 

miercuri, 28 noiembrie 2012

SUPA DE VĂCUȚĂ


Nu prea îmi plac diminutivele dar cum să numesc această supă dietetică, gustoasă, consistentă, ușor de preparat: ”supă de vacă”? – parcă nu sună bine; ”supă de vițel”? – nu este din carne de vițel; ”supă de vită”? nici așa nu-mi place cum sună, așa că îi voi spune SUPA DE VĂCUȚĂ.

Când eram copil, la noi în casă nu se gătea vită din simplul motiv că mamei  și bunicii nu le plăcea carnea de vită și nici cea de oaie sau berbec.Tatei și bunicului însă le plăcea.  Mi-aduc aminte că odată, pe când eram copil mama și bunica trebuiau să gătescă o oaie (sau poate berbec). Au făcut focul la soba din curte (în Moldova se numea ”hornoaică”) și acolo au gătit iar când mama trebuia să mestece în oală (era de fapt un ceaun mare, ca la stână) mama se lega la gură cu un fular galben.
Așa că până acum vreo 25-30 de ani nu am gătit nici eu. Mâncasem și învățasem de la soacra mea să fac ciorba de burtă (”specialist”  era însă soțul meu), dar supa de văcuță nu.

Deci acum vreo 25 de ani am avut o problemă de sănătate și a trebuit să merg la un specialist la Iași. La specialist am fost cu soțul unei colege Doina, care era asistent universitar. Doina lucra în orășelul nostru (de, repartiția guvernamentală din acele timpuri, Iași-ul fiind oraș închis), dar locuia în Iași. Până la ora de plecare a trenului mai rămăsese ceva timp așa că Doina împreună cu soțul ei, m-au invitat la ei acasă.  Doina a pus masa și primul fel a fost supa de văcuță. Când am auzit… dar mi-era și foame și rușine să spun ceva, așa că, cam în silă am gustat. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut cât este de gustoasă. Era cu paste în formă de steluțe (pe care mama le folosea la supa de roșii) și era foarte aspectoasă. De atunci am făcut-o de nenumărate ori înlocuind în timp, steluțele din paste (care nu se mai găsesc) cu tăieței de casă sau alte paste de bună calitate.
Iată rețeta:
 
Ingrediente:
500 g pulpă de vită
Un genunchi sau alt os cu măduvă, sau chiar piept sau coaste (oricum, să fie cu os)
O cepă
Un morcov
O țelină mică (sau o felie)
Paste făinoase de bună calitate, cu ou
Frunze de pătrunjel
Sare după gust
 
Preparare:
În vreo 3 litri de apă rece în care s-a adăugat o linguriță cu sare se pune carnea tăiată cubulețe și oasele  să fiarbă.
Când a început să fiarbă, se spumuiește des.
Când carnea se desprinde de pe oase se adaugă ceapa și morcovul curățate de coajă dar întregi precum și țelina. Se lasă să fiarbă acoperit până legumele și carne sunt fierte.  Se strecoară supa și se pune doar zeama din nou la fiert. Carnea se desprinde de pe oase și se taie cubulețe cât să poată fi luate în lingură și se adaugă în oală, peste supă. Se adaugă pastele și se lasă să fiarbă. Când sunt fierte se oprește focul, se adaugă pătrunjel verde fin tocat și se acoperă oala pentru 10 minute, după care se poate servi.

 

 

 

 

 

marți, 27 noiembrie 2012

BILE DE BROCCOLI

” Nu vă place broccoli?” se întreba Katerina  pe un site rusesc și continua: ”înseamnă că nu știți să-l gătiți! Iată o rețetă minunată care, pe lângă faptul că este ideal în curele de slăbire, poate fi savurat de întreaga familie și poate sta chiar pe o masă festivă drept garnitură pentru preparate  de carne sau pește! Se pregătește așa de ușor, că mai mult durează descrierea rețetei.”
Și a avut perfectă dreptate, chiar dacă eu nu am respectat întocmai rețeta ei! 

Ingrediente:
500 g broccoli buchețele
50 g fistic (fără coajă)
100 g mărar proaspăt
O linguriță tarhon proaspăt, tocat (nu am pus)
2 căței de usturoi
O linguriță oțet de vin alb (nu am pus)
Sare după gust
*100 g brânză de capră (am pus telemea mixtă, mai tare) 

Preparare:
Se fierbe broccoli, se taie şi se stoarce excesul de lichid (prin pânză sau o sită).  Eu l-am fiert la aburi, deci nu a mai necesitat stoarcere.

Am pus toate ingredientele
 
în blender și le-am transformat într-o pastă nu prea fină, care mai conținea bucățele de fistic și de brânză.
 
 Cu mâinile umezite (nu ude) am format bile.

Au fost delicioase,
 
 servite alături de un sufleu  de pui.

 

 

 

luni, 26 noiembrie 2012

TARTA CU CREMĂ DE BRÂNZĂ ȘI FRUCTE DE PĂDURE

Ingrediente:
Pentru aluat:

coaja de la o lămâie (am pus coaja de la o limetă)
100 g zahăr (sau 50 g fructoză)
350 g făină
un vârf de cuțit de sare
130 g unt moale, tăiat în bucăți mici,
un ou proaspăt și

2 gălbenușuri de ou 
 
Pentru crema de brânză:
250 g cremă de brânză
150 g de zahăr brun (sau 100 g fructoză)
4 ouă
fructe de pădure congelate ( am pus: vișine, zmeură, mure, afine și merișoare)
o linguriță de extract de vanilie
fulgi de migdale (am uitat să pun) 

Preparare:
Pentru aluat se amestecă toate ingredientele, fără a frământa prea mult aluatul, se strânge într-o bilă, se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece pentru ½ de oră.

Pentru umplutură se sparg ouăle într-un castron,
 
 se adaugă extractul de vanilie și se bate puțin cu telul. Se adaugă zahărul apoi crema de brânză
și se amestecă.
 

O tavă de tartă se îmbracă cu aluatul,
 
i se face un model cu furculița și se înțeapă din loc în loc,
 
se toarnă umplutura

 
iar deasupra se așează fructele de pădure și fulgii de migdale (de care eu am uitat).

Se dă la cuptorul preîncălzit,  până se întărește crema iar marginea se rumenește frumos.

Se servește atât caldă,
 
cât și la temperature camerei.

duminică, 25 noiembrie 2012

SUPA DIETETICĂ DE ROȘII CU PRAZ ȘI ȚELINĂ

Ingrediente:
1 kg de roșii
Un fir gros de praz
O țelină mică cu tot cu frunze
½ ardei gras roșu
2 morcovi potriviți
2 cepe mici sau una mare
O ceșcuță cu orez
Sare și piper după gust 

Preparare:
Se pun la fiert 2 litri de apă cu o linguriță de sare. Când apa a dat în clocot se adaugă pe rând: prazul tăiat rondele
 
(atât partea albă cât și cea verde, frunzele),
 
ceapa tăiată mărunt,
 
morcovii tăiați rondele,
 
rădăcina de țelină, tăiată bucăți potrivite, ardeiul gras.
 
Se lasă să fiarbă bine.
 
Roșiile se opăresc și se curăță de coajă și pe cât este posibil și de semințe. Se pun în blender
 
și se transformă în pastă.
 
 Când legumele au fiert, se strecoară, zeama se pune într-o oală potrivită ca mărime iar legumele fierte se pasează împreună cu roșiile.
 
Se adaugă mixtura peste zeama din oală și se aduce din nou la fierbere.  Se daugă orezul
și se lasă să fiarbă.  Se potrivește de sare și piper și se asezonează cu frunze de țelină. Se acoperă cu capacul și se lasă 10 minute, după care se poate servi caldă sau rece.

joi, 22 noiembrie 2012

PRAZ UMPLUT

Ingrediente:
Un praz gros
200 g măsline (de preferință natural  sau kalamata)
O lingură cu ulei
2 linguri cu pastă de roșii
Sare, piper și cimbru după gust 

Pentru umplutură:
½ kg carne tocată (porc, vită, amestec, piept de pui, rață sau curcan)
2 linguri cu ulei
2 cepe
Un morcov
2-3 linguri cu pastă de roșii
O căniță cu orez
Sare și piper după gust 

Preparare:
Din ingredientele de mai sus se prepară compoziția ca de sarmale ( o variantă o puteți găsi aici).

Prazul, se spală, se îndepărtează frunzele veștede de deasupra, iar partea albă se taie bucăți lungi de 5-7 cm.
 
 Se impinge cu degetul  așa fel ca să rămână numai primul tub format de primul rând de frunze. Cu partea interioară se repetă operațiunea scoțând încă 2-3 tuburi. La fel se procedează și cu celelalte bucăți de praz.
 
Acestea se umplu cu pasta preparată ca mai sus,
 
iar capetele se astupă cu felii de roșii cherry.

Mijlocul și partea verde de la praz se taie rondele
 
și se călește într-o lingură cu ulei. Se adaugă măslinele
 
și pasta de roșii și se mai călesc puțin.
 
Se ”stinge” cu apă și se adaugă rulourile de praz umplute, având grijă ca acestea să fie acoperite cu lichid.
 
Când începe să clocotească se dă focul la mic, se acoperă cu capac și se fierbe înăbușit  35-40 de minute, timp în care nu se amestecă în cratiță ci doar se scutură cratița.
 
 Când prazul este fiert, se potrivește de sare, cimbru și piper și se servește.