sâmbătă, 30 august 2014

SALAM DE BISCUIȚI


Ingrediente:
300 g biscuiți simpli
300 g rahat
200 g nuci
3 linguri cu cacao
200 g unt
150-200 g zahăr
Stafide, cireșe confiate
Esență de rom
50 g ciocolată neagră
25 g ciocolată albă

Preparare:

Biscuiții se toacă fie cu robotul fie cu ajutorul unui sucitor, 

în așa fel încât să rămână și bucățele mai mari. Se pun într-un bol. Se adaugă nucile tocate grosier. 

Stafidele și celelalte fructe confiate se pun la înmuiat în esența de rom.  Rahatul se taie cuburi 

și se pune într-o crăticioară, se adaugă zahărul și apă cât să acopere bucățelele de rahat. 

Se fierbe până se topește parțial rahatul. Se ia de pe foc, se adaugă cacaoa și se toarnă peste biscuiții cu nuci. 

Se adaugă stafidele și fructele confiate. Se amestecă până se omogenizează. Când s-a mai răcorit se adaugă untul și se amestecă bine. 

Se pune în folie alimentară și se dă la rece pentru minim 5-6 ore. 

Rece, se decorează cu ciocolată. 





miercuri, 27 august 2014

LIMBĂ DE PORC CU SOS DE CIUPERCI ȘI SMÂNTÂNĂ

Ingrediente:
3 bucăți limbă de porc
2 cepe
Un morcov
O rădăcină de pătrunjel
O țelină mica
O lingură cu ulei
300 g ciuperci
200 ml smântână grasă
O lingură cu făină
un vârf de cuțit de boia de ardi
Mărar verde
Sare și piper după gust
Preparare:
Limbile se spală foarte bine, în 2-3 ape și se pun la fiert în apă rece cu sare.

 Se fierb la foc mic până furculița intră ușor. Se adaugă o ceapă întreagă, morcovii, păstârnacul și țelina tăiate bucăți mai mari. 

Când este și zarzavatul aproape fiert se scoate ceapa și se aruncă iar  cele 3 bucăți de limbă se scufundă în apă rece apoi se curăță de pieliță 

și se taie felii.

O ceapă se toacă mărunt și se călește ușor, 

până devine sticloasă, într-o lingură de ulei încins. 

Se adaugă ciupercile (am pus congelate) 

și se călesc împreună cu ceapa, 

până scade toată zeama lăsată.
Smântâna se amestecă cu făina și cu boiaua de ardei 

și se adaugă câte o lingură din supa în care au fiert limbile 

până se aduce la o temperatură apropiată de cea a ciupercilor. 

Se adaugă smântâna peste ciuperci, 

apoi și feliile de limbă. 

Se mai dau câteva clocote, se asezonează cu sare, piper și câteva fire de mărar.

Se poate servi cu mămăligă, sau cu pâine și salată asortată.

Din zeama în care au fiert limbile se poate face o supă delicioasă.

duminică, 24 august 2014

SARMALE LENEȘE

Sarmalele sunt destul de  dificil de preparat. Pentru acestea, ”leneșe”,  carnea nu trebuie tocată și nici sarmalele înfășurate.
Acest fel de mâncare nu este complicat, se pregătește repede, nu este costisitor, dar este gustos și place la toată lumea.
Ingrediente:
400 g varză acră (am folosit varza murată de vară
400 g varză proaspătă
Un morcov
200 g de orez
300 g carne de porc mai grasă (cap de piept)
2 cepe
sare, piper
Preparare:
Carnea 

se taie bucăți potrivite, se condimentează cu sare și piper apoi

 se prăjesc  pe ambele părți.

Se scoate și se lasă deoparte.

Cele două cepe se toacă mărunt. 

În grăsimea rămasă se călește ceapa până devine sticloasă

 apoi se pune varza murată. 

Se lasă focul mic, se acoperă cratița și se fierbe până se înmoaie varza. Între timp se fierbe orezul (o cană de orez și 2 căni de apă). 

Varza proaspătă se toacă iar mărcovul se dă pe răzătoarea mica. 

Se pune peste varza murată, se amestecă și se fierbe până este moaie. 

Se adaugă orezul fiert 

și se amestecă.

 Se condimentează cu sare și piper.

Se servește cu carnea prăjită sau ca atare, cu smântână 

sau fără.


miercuri, 20 august 2014

TIRAMISU

Ingrediente:
500 g mascarpone
400 g pișcoturi
3 ouă
3 linguri zahăr pudră
250 ml cafea tare sau expreso
O lingură cu cacao
3 lingurițe lichior amaretto sau o linguriță esență de migdale

Preparare:
Se scot toate ingredientele din frigider și se lasă să ajungă la temperature camerei.
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Gălbenușurile 

se pun într-un vas împreună cu zahărul pudră și se mixează până se albesc și își dublează volumul.

 Peste crema obținută adăugăm brânza Mascarpone și se continua mixarea până când se leagă crema. Se adaugă amaretto sau esența de migdale.
Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare.

 Adăugăm în crema de Mascarpone lingură cu lingură amestecând ușor (cu lingura, nu cu mixerul). 

Se dă crema la frigider și se trece la pregătirea pișcoturilor.
Pișcoturile se trec rapid prin cafeaua rece, așa fel încât să fie doar umezite.   Se așează primul strat de pișcoturi pe un platou. 

Se acoperă cu un strat de cream. Se pune al doilea strat de pișcoturi umezite în cafea și se termină cu un strat de cremă. Deasupra se cerne cacaoa și se dă la frigider pentru câteva ore.

 Se poate servi cu un cubuleț de ciocolată.

Pentru că mi-a rămas cream, am așezat-o frumos într-o cupă și am presărat cu ciocolată rasă.