vineri, 26 septembrie 2014

TRIUNGHIURI CU SURIMI

Ingrediente:

foi de plăcintă
150 g Surimi (bețe din carne de crab)
110 g cremă de brânză
un gălbenuş de ou
1/2 linguriţă de boia de ardei
Câteva  picături sos Tabasco
Verdeață fin tocată
o lingură cu suc de lamaie
Sare și piper după gust
Un albuș de ou
O lingură cu semințe de susan

Preparare:
Bețele de crab se toacă mărunt.

Într-un castron se amestecă surimi tocat, brânza, galbenușul de ou, boiaua de ardei, 

verdeața fin tocată, sucul de lămâie, sosul Tabasco, sare şi piper.

Se preîncalzește cuptorul la 180 ° C.
Foaia de plăcintă se taie fâșii de circa 10 cm lățime. Cu ajutorul unei pensule se ung fîșiile de foaie cu unt topit. Se suprapun câte două.
Într-o margine se pune o linguriță plină cu umplutură apoi se împăturește foaia sub formă de triunghi (ca aici). 
 Se ung triunghiurile cu abușul bătut și se presară cu semințe de susan.

 Se așează într-o tavă căptușită cu hârtie de copt și se coace timp de 15-20 de minute sau până când triunghiurile se rumenesc frumos.

Se pot servi simple 

sau însoțite de un sos format din maiomeză amestecată cu puțin ketchup sau cu o salată.

Oricum vor fi servite sunt aspectoase și delicioase.


luni, 15 septembrie 2014

PAPANAȘI DIN BRÂNZĂ DE VACI – REȚETA MAMEI

Ingrediente:
400 g brânză grasă de vaci
2 ouă
6 linguri cu făină
2 linguri cu griș
2 linguri cu zahăr
O pișcătură de sare
Esență de vanilie
Coajă rasă de lămâie
Un vârf de cuțit de bicarbonat
Ulei pentru prăjit
Zahăr pudră pentru presărat deasupra

Preparare:
Pentru a reuși papanașii moi, pufoși, bine crescuți 

trebuie știute câteva ”secrete”:
- Brânza folosită să fie grasă, ”scoaptă”, fără prea mult zer. În cazul în care brânza este moale (cu mult zer), se pune într-o strecurătoare în frigider, până a doua zi.
- Se pune foarte puțin zahăr (se presară deasupra cu zahăr pudră, când sunt gata)
- Se pune cât mai puțină făină (se înlocuiește cu griș)

Deci, într-un castron se pun toate ingredientele și se amestecă cu o furculiță până se obține o pastă de consistența unei smântâni groase. Se modelează cu mâinile  papanașii, se dau prin făină și se prăjesc în puțin ulei încins. Se scot pe hârtie absorbantă pentru a se elimina surplusul de ulei. Se presară cu zahăr pudră și se servesc cu smântână sau dulceață sau chiar cu fructe proaspete.



marți, 9 septembrie 2014

"KEBAB" LA CUPTOR CU GARNITURĂ DE CARTOFI


Este un fel de mâncare delicios, preparat la cuptor, atât ”kebabul” cât și cartofii putând fi servite ca feluri independente.
Carnea este la fel de bună ca și cum ar fi preparată la grătar.
Pregătirea este simplă, iar carnea este moale, suculentă, ușor prăjită.
Secretele acestui preparat sunt pregătirea în folie de alumina și prepararea fripturii pe un ”pat” de ceapă marinată. Și cartofii sunt simplu pregătiți, la cuptor, deci nu trebuie să stai lângă ei până se gătesc, dar sunt de asemenea, foarte gustoși.
Ingrediente :
Pentru "kebab":
Carne de porc ( câtă vreți)
Condiment pentru grătar
O ceapă mica
Pentru ”patul” de ceapă:
2-3 cepe
3-4 linguri cu oțe
2 linguri cu zahăr
sare dupa gust
Pentru garnitura de cartofi:
5 cartofi mari
2 cepe
Un morcov
2-3 linguri pasta de tomate
2-3 linguri cu ulei
Sare, piper sau alte condiment după gust
Ierburi proaspete sau uscate
Preparare:
Carnea se taie felii,

 se acoperă cu folie alimentară și se bate bine cu un ciocan pentru șnițele. 

Se condimentează și se pune într-un bol împreună cu o ceapă tăiată felii subțiri. 

Se acoperă bolul cu folie alimentară și se lasă la marinat  2 ore.
Separat, după o oră, se marinează ceapa pentru ”pat”: se taie în jumătate apoi inele. 
Se pune într-un castron și se toarnă peste ea apă clocotită, 3-4 linguri de oțet, 2 linguri cu zahăr și sare după gust. Se poate pune și suc de lămâie.

Se lasă timp de o oră, după care se poate trece la prepararea kebabului. Se încălzește cuptorul la temperature maximă.
Pe o folie de alumina se așează ”patul” de ceapă marinată

 peste care se aranjează carnea marinată  cu tot cu feliile de ceapă.

Se ” închide” folia, lăsând câteva orificii pentru a ieși aburul în timpul coacerii. 
Se pune pe o tavă la cuptor și se coace aproximativ 1-1,5 ore, funcție de temperatura cuptorului.
 Carnea trebuie să fie rumenită. Când se servește, se amestecă cu ”patul” de ceapă, care va constitui o garnitură foarte gustoasă.     
 Cartofii se curăță și se taie cuburi potrivite ca mărime. 

Ceapa se toacă grosier, 

morcovii cuburi nu prea mărunte.

Se condimentează după gust. Se adaugă ulei și pasta de tomate (sau roșii tocate fin). Se amestecă bine 

și se pune pe o folie de alumina care se ”închide„ lăsând mici orificii pentru ca aburul să aibă pe unde ieși.

Se pune pe aceeași tavă cu ”kebabul” și se dau o data la cuptor,  pentru că au același timp de preparare.

Când sunt gata se scot pe farfurie și se presară generos cu verdeață (sau ierburi uscate, dacă este iarnă).

Atât   ”kebabul” cât și garnitura de cartofi se servesc fierbinți, fie împreună fie separat.  
                                                       


vineri, 5 septembrie 2014

GULAȘ CA-N TRANSCARPATIA

Ingrediente:
4 aripioare de pui
O ceapă
2-3 morcovi
O țelină potrivită
O căpățână de usturoi
2 ardei grași (unul roșu și unul verde sau galben)
Un ardei iute
2 roșii mari
2 linguri cu făină
2-3 linguri cu ulei
O linguriță cu boia de ardei
Sare și piper după gust

Preparare:

Ceapa se taie cubulețe. Morcovii, țelina și ardeii se taie bastonașe, ardeiul iute rondele iar usturoiul feliuțe. 

Roșiile se taie cuburi.


Aripioarele de pui se taie în 3 bucăți. 

Vârfurile se folosesc la o supă iar celelalte două părți se sărează și se pipărează. Se sau prin făină 

și se prăjesc 

pe ambele părți. 

Se scot și se pun deoparte. În același ulei se pune ceapa tăiată cubulețe și se călește până devine sticloasă. 

Se adaugă ardeiul iute și usturoiul 

apoi morcovii și țelina. 

Se adaugă boia de ardei 

și se călesc până se moaie legumele, mai adăugând câte puțină apă. Când s-au muiat se adaugă roșiile 

și se lasă să se moaie apoi se adaugă și ardeii. 

Se lasă să fiarbă bine apoi se adaugă bucățile de carne, 

se sărează și se pipărează după gust.



marți, 2 septembrie 2014

SUPA DE PUI CU MELCI




Ingrediente:
Carne de pui pentru ciorbe: vârfuri de aripi, spate, coșul pieptului
250 g carne tocata de pui
O ceapă
Un morcov
O rădăcină de pătrunjel
Aluat pentru tăieței dintr-un ou (rețeta aici
Un ardei iute verde
½ ardei roșu (iute sau kapia, după gust)
O lingură de pasta de roșii
Sare, piper, fulgi de cili, după gust
Câteva fire de pătrunjel verde

Preparare:
Din bucățelele de carne, ceapă, morcov, rădăcina de pătrunjel, sare și piper după gust se prepră o supă de pui. Se strecoară și se păstrează doar morcovul fiert, care se taie bucăți potrivite.

Dintr-un ou, sare și făină cât cuprinde se face un aluat tare, de tăieței. Se întinde o foaie dreptunghiulară. 

Se unge pe toată suprafața cu pasta de roșii și se presară cu rondele de ardei iute verde și puțină verdeață, după gust.

Carnea toccata se pune între două bucăți de folie alimentară și se întinde o foaie aproape de dimensiunea foii de aluat. 

Se ridică una din folii și cu grijă, se pune foaia de carne tocată peste foaia de aluat. Se presară ardeiul roșu și se rulează strâns foaia. 

Se înfășoară în folie alimentară și se pune ruloul în congelator pentru o oră.

 Se scoate din congelator și se taie rondele (melci). 

Se pun în supa care fierbe, se dă focul mic și se așteaptă până  melcii se ridică la suprafață, semn că sunt fierți. 

Supa se servește cu pătrunjel tocat deasupra.