Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 31 martie 2015

TORT DIPLOMAT

Ingrediente:
O cană de zahăr
O cană cu lapte
4 ouă mari
1 kg frișcă
3-4 pliculețe de zahăr vanilat
20 g gelatină
ciocolată pentru decor
fructe

Preparare:
Se dizolvă gelatina  într-o jumătate de cană de apă sau suc de fructe.
Se pun pe foc ouăle frecate cu zahărul și laptele. Se amestecă constant până se îngroașă puțin. Se lasă să se răcească.
Se bate frișca cu zahărul vanilat.
Se pregătesc  fructele: coji de portocale confiate, fructe de pădure.
Câteva linguri de frișcă se opresc pentru décor. Restul de frișcă se amestecă cu ouăle fierte cu zahăr și lapte. Gelatina  înmuiată, se încălzește pe baia de abur (sau la microunde) fără a se fierbe, până se lichefiază. Când ajunge la temperatura de 35 0C (suportă mâna), se toarnă peste cremă.  Se amestecă în cremă fructele, se toarnă crema într-o formă cu pereții detașabili. Se dă la frigider până  a doua zi cînd se decorează.

Tortul a fost pregătit pentru fiul meu, Radu, la a 41-a aniversare, și a ”călătorit” de la București la Sucevița, de asta decorul cam lasă de dorit (a trebuit să fie ”bandajat” cu ciocolată).

duminică, 29 martie 2015

SUPA DE CURCAN CU BROCCOLI

Ingrediente:
Un tacâm curcan
O ceapă
Un fir de praz
2-3 roșii mici
Câteva păstăi
½ de ardei gras (am pus de la congelator)
Pătrunjel verde
Câteva buchețele de broccoli
Sare după gust
Preparare:
Tacâmul de curcan se spală bine și se pune la fiert în apă rece cu sare. Când începe să fiarbă se ia spuma și se fierbe în continuare până carnea este aproape gata.
Când carnea este aproape fiartă se adaugă pe rând zarzavatul: ceapa tocată mărunt, prazul, 

roșiile tăiate cubulețe, 

apoi ardeiul gras, 

păstăile,

 pătrunjelul. Când zarzavatul este aproape fiert se potrivește de sare și se adaugă broccoli.

 Se stinge focul, se acoperă oala cu un capac și se lasă 10 minute să se liniștească după care se poate servi.


sâmbătă, 28 martie 2015

NEGRESA CU VIȘINE

Ingrediente:
100 g unt
125 g zahăr
3 ouă
180 g făină
½ plic de praf de copt
1-2 linguri cu lapte sau suc de vișine
Esență de rom
Vișine proaspete sau conservate 
100 g ciocolată albă
2 linguri cu smântână

Preparare:
O tavă (35x35 cm) se unge cu unt și se tapetează cu făină.

Untul la temperatura camerei (al meu a fost cam rece) 

se freacă spumă împreună cu zahărul, se adaugă ouăle pe rând amestecând după fiecare. 

Făina se cerne împreună cu praful de copt și cacaoa. Se adaugă lingură cu lingură peste untul cu zahăr 

și se mixează. 

Dacă aluatul este prea gros se adaugă 1-2 linguri cu lapte sau suc de vișine. 

Dacă se folosesc vișine proaspete li se scot sâmburii și se lasă la scurs. Dacă se folosesc vișineconservate în suc propriu, se pun într-o strecurătoare să se scurgă. 

Aluatul se toarnă în tavă, 

deasupra se aranjează visinile 

și se dă la cuptor până când o scobitoare introdusă în mijlocul prăjiturii iese curată. 

Se scoate din cuptor și se pune pe un grătar să se răcească. 

Când s-a răcit, se acoperă cu glazura formată din ciocolata topită împreună cu cele 2 linguri cu smântână. 

Se decorează cu vișine.




marți, 24 martie 2015

IAHNIE DE CIUPERCI ȘI CONOPIDĂ

Ingrediente:
200  g conopidă congelată,
250 g ciuperci,
O ceapă mare sau 2mici,
2-3 căței de usturoi,
O lingură plină cu roșii din conservă,
Pătrunjel verde,
ulei,
sare și piper.

Preparare:
Ceapa se taie  peștișor și se pune într-o tigaie cu puțin ulei și câteva linguri cu apă. 

Se lasă să se înmoaie, după care se adaugă conopida congelată

 și se amestecă. Se adaugă câte puțină apă caldă. Ciupercile se feliază 

și se adaugă în tigaie. 

Se adaugă puțină apă caldă și roșiile din conservă.

 Când legumele sunt fierte, se ia tigaia de pe foc se condimentează cu sare și piper precum și cu usturoiul tocat.


Se servește caldă sau rece cu verdeață tocată deasupra.

joi, 19 martie 2015

SPANAC CU ROȘII ȘI ARDEI COPȚI

Ingrediente:
2 cepe
2 linguri bune de roșii în bulion
300 g spanac (am pus de la congelator)
2 ardei copți
3 căței de usturoi
O lingură cu ulei
Sare
Piper
Puțin ardei iute
Preparare:
Cele două cepe se taie peștișor 

și se pun într-o catiță cu o lingură  de ulei, 2 linguri cu apă și puțină sare. 

Se acoperă cu un capac și se pun pe foc mic.
Când ceapa s-a înmuiat 

se adaugă cele 2 linguri cu roșii în bulion și o ceșcuță cu apă. 
Se lasă să dea câteva clocote cu capacul pus, 

apoi se pune spanacul întreg, spălat și opărit (eu l-am avut la congelator), sare și piper 

și ardeii copți (tot de la congelator). 

Se lasă să mai fiarbă 10-12 minute apoi se pune usturoiul tocat  

și eventual câteva rondele de ardei iute (sau fulgi de cilli) 

și se servește caldă sau rece, simplă sau cu piure de cartofi sau orez.



miercuri, 18 martie 2015

MÂNCARE DE BROCCOLI CU USTUROI

Ingrediente:
O căpățână de broccoli
2-3 căței de usturoi
2-3 linguri cu ulei de măsline sau unt
¼ dintr-un ardei gras roșu
¼ dintr-un ardei gras galben
Sare, piper fugi de cilli
Preparare:
Broccoli-ul se spală și se desface în buchețele. Se pune într-o tigaie cu uleiul de măsline sau untul și câteva linguri cu apă. Se adaugă puțină sare. Se amestecă încontinuu. Se adaugă ardeiul gras tocat cubulețe și se amestecă în continuare până scade apa și broccoli-ul sa înmuiat (cam 10 minute). Se condimentează cu sare și piper, se adaugă usturoiul fin tocat, se ia de pe foc și se acoperă. Se lasă câteva minute și se poate servi  imediat ca atare 

sau pe post de garnitură la carne.
 Cine dorește poate presăra fulgi de cilli.



marți, 17 martie 2015

CIORBA DE BURTĂ DIETETICĂ

Ingrediente:
½ kg de burtă de vită fiartă și tăiată fideluță
200 ml iaurt
2 gălbenușuri de ou
O căpățână de usturoi
Câteva boabe de piper
Zeama de lămâie după gust
Ardei iute
Preparare:
Burta, dacă este gata fiartă așa cum am avut eu se pune pe foc în 2 litri de apă rece, împreună cu boabele de piper. Dacă burta este crudă, se curăță bine de toată grăsimea și se pune la fiert. Când a fiert se scoate burta iar zeama în care a fiert se lasă să se răcească, se îndepărtează toată grăsimea de deasupra și se pune din nou la fiert împreună cu burta tăiată fideluță. Cele 2 gălbenușuri de ou se bat cu iaurtul și zeama de lămâie. 

Usturoiul se toacă mărunt 

și se adaugă peste gălbenușuri. 

Se dă focul la minim și se toarnă în castronul cu gălbenușuri câte o lingură de ciorbă, amestecând mereu până ajung la o temperatură apropiată cu a ciorbei, se toarnă încet în oală, amestecând mereu și se oprește focul. Se potrivește gustul cu piper, ardei iute și eventual, zeamă de lămâie dacă vreți mai acră.
Este aproape la fel de bună ca și ciorba de burtă obișnuită, nici nu observi lipsa sării, a smântânii, oțetului, etc

duminică, 15 martie 2015

MÂNCARE DE VINETE COAPTE

Ingrediente:
2 vinete coapte
1-2 roșii potrivite sau 2 linguri roșii tocate din conservă
2 cepe
1-2 căței de usturoi
4 - 5 linguri cu ulei
sare și piper după gust
câteva fire de patrunjel.

Preparare:
Vinetele coapte se lasă să se scurgă apoi se rup în fâșii.
Roșiile, dacă sunt proaspete se cuăță de coajă și se toacă mărunt.
Ceapa se toacă mărunt.

Într-o tigaie se pune la încins uleiul, peste care adaugă ceapa și 2-3 linguri de apă. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă roșiile tocate.

 Se lasă să fiarbă împreună apoi se adaugă vinetele coapte. Se lasă să fiarbă până ce vinetele s-au înmuiat bine. Se condimentează cu sare și piper și se adaugă usturoiul tocat. 

Se lasă să mai dea un clocot. La final se adaugă pătrunjel.
Se poate servi ca atare sau drept garnitură.