Bucatarie, icoane, goblenuri...cateva din pasiunile mele pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
joi, 10 februarie 2011
PLACINTA CU CIUPERCI SI SPUMA DE OUA
Ingrediente*:
1/2 kg ciuperci
4 oua, separate
1/2 l lapte
2 linguri de faina
o ceapa medie (de preferinta esalota, dar poate fi si alba)
cativa catei de usturoi
verdeata (patrunjel si marar verde), piper si sare dupa gust
3 linguri de ulei
20-30 g unt
o lingura de vin alb
branza Cedar si parmezan
* cantitatile sunt aproximative, acestea fiind in functie de gust si preferinte.
Preparare:
Ciupercile se spala bine si se scot piciorusele. Palariile se aseaza intr-un vas termorezistent, se presara cu putina sare si o lingura de ulei (sau unt topit) si se dau la cuptorul incins.
Cat palariile ciupercutelor stau in cuptor, ceapa se taie marunt si se pune la calit intr-o lingura de ulei si putin unt, pana devine sticloasa si se moaie putin. Se adauga piciorusele cipercilor tocate marunt si o lingura de vin alb si una de apa. se calesc pana s-a evaporat tot lichidul. Se adauga verdeata si usturoiul tocate marunt, se condimenteaza cu putina sare si piper si se iau de pe foc, rasturnandu-se ciupercile intr-un vas.
In aceeasi tigaie, se pun la incins o lingura de ulei si untul. Se adauga faina si se stinge cu lapte, formandu-se un sos alb de consistenta smantanii, amestecand constant, la foc mic, avand grija sa nu faca cocoloase. Se adauga pe rand cele 4 galbenusuri, amestecand energic dupa fiecare. Se adauga piciorusele calite, se potriveste de sare si piper.
Se scot palariile din cuptor si se acopera cu sosul de mai sus.
Cele 4 albusuri se bat spuma tare cu putina sare, se adauga branza Cedar sau cascaval ras si parmezan.
Spuma de albus se aseaza peste sos, cu lingura, formand gramajoare. Se presara cu parmezan ras si se decoreaza cu piper mozaic (sau numai rosu, sau verde)si putina verdeata tocata marunt.
Se pune vasul din nou la cuptor pana se gratineaza frumos.
Este deosebit de buna atat calda cat si rece, cu putina salata alaturi sau chiar simpla!
Poate fi servita atat ca aperitiv cat si ca o cina usoara sau chiar fel principal.