joi, 9 aprilie 2009

PASCA CU SMANTANA


Si acum retetele de pasca pe care le-am folosit de-a lungul anilor, cu mentiunea ca in ultimul timp am inceput sa folosesc aluatul fraged in locul celui de cozonac.
Regret ca inca nu am poze.

PASCA CU SMANTANA I

INGREDIENTE pentru o pasca mijlocie:
400 g aluat de cozonac,
Unt pentru uns tava
Umplutura:
750 g smantana,
2 linguri de faina
5 galbenusuri
3 albusuri
150 g zahar
Vanilie
Coaja de lamiae
Un pumn de stafide
Un pic de sare
PREPARARE:
Din aluatul de cozonac se intinde o foaie de vreo ½ cm grosime si de marime tavii in care se coace pasca. Se unge tava cu unt si se aseaza foaia de aluat.
Din alte doua bucati de aluat se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, se impletesc si se aseaza de jur imprejurul tavii, lipite de marginea acesteia, apasand capetele ca sa se uneasca intre ele. Se lasa sa creasca. Dinainte se pregateste umplutura din galbenusurile frecate cu zaharul si ½ lingurita de sare. Se adauga faina, smantana, vanilia sau zaharul vanilat, coja rasa de lamiae si la urma albusurile battue spuma. Se toarna in forma, avand grija sa nu treaca peste marginile de aluat. Se unge marginea cu ou, se presara stafide si se da la cuptor, la foc potrivit. Cand este gata, se scoate din forma, dupa ce s-a racit.

PASCA CU SMANTANA II

INGREDIENTE pentru o pasca mijlocie:
aluat de cozonac sau aluat fraged,
8 oua
8 linguri zahar pudra
5 linguri de faina
600 g smantana,
4 linguri zahar tos,
1 lingura otet sau zeama de lamaie
Nuci coapte sau alone nesarate
Vanilie
Coaja de lamiae
Un pumn de stafide
Un pic de sare
PREPARARE:
In tava unsa si tapetata cu faina se pune un strat gros de 0,5 cm de aluat de cozonac sau aluat fraged cu care se imbraca si peretii tavii. Peste acesta se presara stafide, nuci coapte sau alone si se toarna compozitia urmatoare:
8 galbenusuri se freaca spuma cu 8 linguri de zahar pudra. Se adauga 5 linguri de faina, 600 g smantana si la urma mirodeniile. Inainte de ase da la cuptor se adauga 8 albusuri batue spuma cu 4 linguri zahar tos, otetul sau zeama de lamiae si putina sare.
Tava se da la cuptor la foc mic cca 25-30 min, pentru a ramane aurie.

PASCA CU SMANTANA III (MAMA)

INGREDIENTE pentru o pasca mare:
aluat de cozonac sau aluat fraged,
800 g smantana,
8 galbenusuri
4 albusuri
4 linguri zahar
pentru fiecare ou cate o lingurita de faina
Vanilie
Coaja de lamiae
Un pumn de stafide
Un pic de sare
PREPARARE:
Cele 8 galbenusuri si 4 albusuri se bat bine cu zaharul.
Se adauga smantana (care in prealabil a stat cateva ore la scurs intr-un tifon pus intr-un vas cu faina de porumb) si se amesteca usor. Se adauga faina in ploaie, aromele si se toarna in tava pregatita ca la celelalte retete.

PASCA CU SMANTANA IV (MAMA)

INGREDIENTE pentru o pasca mare:
aluat de cozonac sau aluat fraged,
1kg smantana,
8 oua
200 g zahar
3-4 linguri de faina
Vanilie
Coaja de lamiae
stafide
Un pic de sare
PREPARARE:
Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga smantana si cele 3-4 linguri de faina, in ploaie. Albusurile se bat spuma si se adauga in galbenusuri amestecand usor, de jos in sus. Se adauga aromele si se toarna in tava pregatita .

2 comentarii:

  1. foarte bune retetele, cand postati si o reteta de pasca cu branza sarata?si pasca simpla se face tot asa din aluat de cozonac?Va multumesc,aveti un blog minunat pe care il urmaresc cu placere!Mari

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, draga Mari, daca ajungem sanatosi, Pastele urmator voi face o pasca cu branza sarata, cu atat mai mult cu cat am diabet.
    Traditional pasca se face din aluat de cozonac, dar pentru ca de obicei (in special copii) prefera umplutura iar colacul de cozonac ramane nemancat, tot mai multe persoane, printre care si eu, aleg s faca pasca fara aluat sau cu putin aluat fraged care sa sustina umplutura.

    RăspundețiȘtergere