marți, 19 iulie 2011

PRAJITURA CU NUCI, CREMĂ DE VANILIE ŞI KRANTZ


Ingrediente
Blat:
9 albuşuri
250 g zahăr
Un praf de copt
200 g nuci măcinate
50 g nuci tocate grosier
4 linguri cu făină
Crema:
9 gălbenuşuri
5 linguri zahăr
2 pliculeţe cu zahăr vanilat
140 ml lapte
200 g unt
Krantz:
3 linguri zahăr
Preparare:
Blatul
Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare.
Se adaugă pe rând câte o lingură cu zahăr, bătând în continuare, apoi , tot pe rând câte o lingură cu nuci măcinate, amestecând uşor, de jos în sus cu un tel sau o lingură de lemn. Făina se cerne împreună cu praful de copt şi se adaugă şi ea în spuma de albuşuri, amestecând încet.
La sfârşit se adaugă nucile tocate grosier.
Turnăm compoziţia într-o tavă tapetată cu ârtie de copt, nivelăm şi dăm blatul pentru 25 de minute la cuptorul preîncălzit.

Când este coaptă sescoate din tavă, se desprinde hârtia de copt şi se lasă să se răcescă pe un grătar.

Crema:
Gălbenuşurile, zahărul, zahărul vanilat şi laptele se pun într-o crăticioară şi se amestecă. Se pune crăticioara pe baia de abur şi se amestecă cu un tel până se îngroaşă atât cât o dungă trasă cu degetul pe spatele lingurii să-şi păstreze marginile clare. Crema nu trebuie să fiarbă prea mult pentru că se “taie”. Când este gata se ia de pe abur şi se lasă să se răcească.
Untul, la temperature camerei se freacă spumă cu o lingură de lemn. Se adaugă câte o lingură din crema de vanilie şi se freacă în continuare, până se înglobează toată crema de vanilie.

Crema se aşează peste blat şi se nivelează. Se dă prăjitura la rece.
Krantz
Cele 3 linguri de zahăr se topesc într-o crăticioară şi se toarnă pe un fund de lemn uns cu ulei. după ce s-a răcit, se sparge Krantzul şi se presară peste prăjitură.

Se porţionează şi se serveşte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu