sâmbătă, 3 decembrie 2011

DULCEAŢA DE ARDEI CU TERINĂ DE CARNE ŞI FICAT DE PUI

Această dulceaţă este pentru iubitorii de arome rafinate şi neaşteptate! Prin urmare, se prepară o porţie mică pentru început, probaţi, iar apoi puteţi pregăti în cantitate mai mare.

Ingrediente:

Pentru dulceaţă:
500g de ardei de o singură culoare (sau roşu, sau galben)
250g de zahăr
120 de grame de oţet de 9 grade, aromat (merge şi de mere)
1 / 2 linguriţă de sare
O linguriţă de rozmarin uscat
o foaie de dafin

 Preparare:

Ardeii, se curăţă de seminţe, se spală, se taie pe lungime în 4 bucăţi şi apoi  în fâşii subţiri şi cuburi.

Se pun într-o tigaie.
Se adaugă  zahărul, oţetul, sarea, rozmarinul şi foaia de dafin.

Din momentul când a început să fiarbă se lasă  timp de aproximativ 20 de minute, fără a interveni, doar agitând oala, şi asigurându-vă că ardeii nu s-au caramelizat prea tare. De îndată ce tot  oţetul s-a  evaporat şi a rămas un sos ca un  sirop gros, se adaugă 1 / 3 de linguriţă  cu un amestec de piper, sau pur şi simplu piper negru.

Se pune  la frigider şi se serveşte cu carne sau ficat. 

De exemplu cu această terină de carne şi ficat de pui:

Ingrediente:
2 pulpe superioare de pui
2 bucăţi ficăţei de pui
2-3 linguri de smântână proaspătă,  grasă (sau 100 g unt frecat),
O linguriţă de coniac
O linguriţă gelatină
Sare, piper şi nucşoară după gust
Un căţel de usturoi

Preparare: 

Gelatina se pune la înmuiat în puţină supă. Ficatul de pui se fierbe în apă sărată cu piper, până când se înmoaie. Pulpele de pui se fierb în apă cu legume (ca pentru supă). Când sunt gata  ficatul şi carnea de pe pulpe se dau  de trei ori prin maşina de tocat sau la blender.

Se amestecă  cu smântâna proaspătă (sau 100g unt frecat cremă în prealabil şi amestecat lingură cu lingură în compoziţie), se adaugă o linguriţă de coniac, şi nucşoară rasă.

Gelatina înmuiată se încălzeşte pe baia de abur (sau la Microunde) până se dizolvă (fără a se fierbe) şi se adaugă în compoziţie. Se amestecă bine şi se întinde în strat de aproximativ 2 cm pe o tavă potrivită ca mărime şi tapetată cu folie alimentară.
Se dă terina la frigider pentru cca o oră, timp în care se va întări.
Dintr-o felie de pâine de secară se decupează canapele (cu o formă de prăjituri) şi se freacă cu un căţel de usturoi tăiat în două (mirosul să fie abia simţit). Cu aceeaşi formă de prăjituri (sau cu una un pic mai mică) se decupează şi forme din terină care se aşează peste canapelele de pâine iar deasupra puţină dulceaţă de ardei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu