luni, 23 ianuarie 2012

BORŞ DE COCOŞ DE IARNĂ


 De câteva zile mă aflu la mama, în nordul Moldovei. La cei 80 de ani ai săi este foarte vioaie şi zilnic  coboară cele 2 etaje plus un parter înalt să meargă la cele câteva găini şi un cocoş pe care le are în curtea fostei noastre case (pe care i-au demolat-o în anii 80). Dacă găinuţele sunt cuminţi şi mai fac şi câte un ouşor, cocoşul, deşi foarte frumos este din cale afară de rău: cum se întoarce mama cu spatele,  cum îi sare cocoşul în cap. Drept pedeapsă, mama a hotărât să-l facă borş şi friptură.

Iată reţeta borşului: 

Ingrediente:
Capul, ghearele, coşul pieptului, spatele şi aripile de la un cocoş mare, (adică de la „dumnealui”, din fotografie)

O ceapă mică
O rădăcină de pătrunjel
Un morcov
2 linguri cu zarzavat pentru ciorbe de la borcan
Tăieţei de casă dintr-un ou
1 litru de borş
Câteva fire de leuşten 

Preparare:

Carnea se spală foarte bine, în mai multe ape şi se pune la fiert în apă rece cu puţină sare, pentru a ieşi mai uşor spuma. Se ia spuma de câte ori este necesar. Când carnea este aproape fiartă (se probează încercând pielea de la aripi: dacă se rupe uşor, este fiartă), se pun legumele pe rând: ceapa, pătrunjelul, morcovul şi zarzavatul de la borcan. Borşul se fierbe separat şi se adaugă la ciorbă, când zarzavatul este fiert. Se adaugă tăieţeii şi se potriveşte de sare. Când tăieţeii s-au ridicat la suprafaţă, borşul este gata.

Se pune leuşteanul şi se acoperă oala. După 10 minute se poate servi cu smântână sau fără.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu