marți, 10 aprilie 2012

PRAJITURA FRAGEDĂ CU CĂPŞUNI

O prăjitură ieftină, uşor de făcut, aromată şi fină.
Ingrediente:
Pentru blat:
420g făină
100g zahăr tos
200g unt la temperatura camerei
Un praf de sare
20ml apă minerală
o lingură cu oţet
un pliculeţ cu praf de copt
3 gălbenuşuri
Coajă rasă de lămâie sau portocală
Pentru umplutură:
3 albuşuri
180g zahăr tos
500g căpşuni
o linguriţă de amidon
zeama de la o jumătate de lămâie
Preparare:
Căpşunile se spală şi se pun la scurs într-o strecurătoare, apoi le tăiem feliuţe pe lung.
Cele 3 gălbenuşuri se pun într-un castron. Peste ele se adaugă cele 100 g zahăr tos, coaja rasă de lămâie, un praf de sare şi se amestecă (cu o lingură de lemn), până la omogenizare.
Se adaugă untul la temperature camerei şi se amestecă până s-a înglobat în restul compoziţiei.

Se adaugă apoi apa minerală şi oţetul şi se amestecă până se omogenizează din nou. Urmează făina cernută împreună cu  praful de copt şi se amestecă până se obţine o bilă de aluat.
Aproximativ un sfert din aluat se pune într-un bol şi se dă la congelator pentru 15-20 de minute.
Tava în care se va face prăjitura se tapetează cu hârtie de copt (sau se unge cu unt şi se tapetează cu făină). Se  întinde aluatul cu mâna, direct în tavă, sub o folie alimentară. 

Cele 3 albuşuri se bat spumătare cu un vârf de linguriţă de sare. Se adaugă zahărul şi se mixează în continuare, până se acesta se topeşte. Se adaugă o linguriţă de amidon şi zeama de la o jumătate de lămâie.
Peste aluatul din tava se aşează feliuţele de căpşuni iar peste căpşuni bezeaua.

Se scoate aluatul oprit din congelator şi se rade pe răzătoarea mare, deasupra, peste bezea, repartizându-l cât mai uniform.

 Se coace în cuptorul preîncălzit, la temperatură medie timp de 40-50 de minute, până aluatul de deasupra s-a rumenit uşor.

Se lasă să se răcească, după care se taie şi se serveşte.

Cine doreşte poate pudra prăjitura cu zahăr pudră.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu