vineri, 3 august 2012

PRĂJITURA FĂRĂ FOC CU FRUCTE DE VARĂ

Fiindcă la București este în continuare caniculă, pentru că acum câteva zile am cumpărat aceste prune (de fapt am crezut că sunt din cele cu miezul roșu, care fiind puțin mai acre sunt permise și în dieta diabetului) din care nu am putut mânca decât 2 bucăți, m-am gândit să le valorific cumva și am făcut această prăjitură fără foc, răcoritoare, sănătoasă, delicioasă. 

Ingrediente:
Câteva fructe de sezon: caise, piersici, nectarine, prune, după preferință
100 g unt moale, la temperatura camerei
2 lingurițe cu miere sau 100 g zahăr
2 pachețele (30 g fiecare) cu nucă de cocos rasă
Un ou
2 foi de napolitană (20X20 cm)
Pentru glazură:
200 ml smântână
2 lingurițe cu miere sau 100 g zahăr
O linguriță (5 g) cu gelatină
Pentru decor:
Fulgi de migdale ușor rumeniți în cuptor, și/sau  fistic sfărâmat, și/sau ornamente de ciocolată, și/sau foi de napolitană sfărâmate, sau chiar bucățele mici de fructe. 
Preparare:
Prunele,
spălate, se curăță de coajă și se taie bucăți nu prea mari.
Untul moale, la temperatura camerei, se freacă cu mierea cu ajutorul unei linguri de lemn.
Se adaugă oul și se omogenizează,
după care se adaugă nuca de cocos
și se omogenizează din nou compoziția.
Se adaugă și prunele
și se amestecă ușor, pentru a nu se transforma în piure.
Pe o tavă se așează o foaie de napolitană.
Se pune compoziția de nucă de cocos și fructe.
Se așează cealaltă foaie de napolitană, se presează ușor și se dă la rece.
Între timp se prepară glazura:
Geletina se pune la înmuiat în puțină apă sau lapte rece .
Smântâna se bate cu un tel până la stadiul de frișcă. Se adaugă mierea și se amestecă ușor (se poate ca frișca să se lase puțin, dar nu-i nimic, nu va curge de pe prăjitură). Gelatina se încălzește până devine lichidă, fără a se fierbe. Se lasă să se răcească puțin fără a se întări. Se adaugă peste frișca cu miere și se bate cu telul. Dacă frișca a devenit prea lichidă se mai pune câteva minute la rece, amestecând des. Dacă s-a întărit prea tare, mai incălziți-o puțin, amestecând mereu,  până ajunge la o consistență ce poate fi întinsă peste prăjitură. (Se face foarte simplu, doar explicațiile sunt mai lungi.)
Se întinde glazura peste prăjitură
și se decorează
după preferință
sau o puteți chiar lăsa așa, albă.
Se taie în pătrate sau bare
 și se servește.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu