miercuri, 19 septembrie 2012

DULCEAŢA DE GUTUI CU VANILIE ȘI SCORȚIȘOARĂ


Ingrediente:
1kg de gutui
1kg de zahăr sau ½ kg de fructoză
½ baton de vanilie
Un rulou de scorțișoară
O lămâie 

Preparare:
Se spală gutuile, se şterg pentru a îndepărta puful, se curăţă de coajă, se taie feliuțe şi se pun într-un vas cu apă rece în care s-a scurs zeama de la o jumătate de lămâie, pentru a nu se oxida.

După ce avem o farfurie adâncă plină cu gutui tăiate feliuțe, le opărim câteva minute în apă clocotită, apoi le trecem sub un jet de apă rece, pentru a-şi păstra culoarea frumoasă.

Apa cu lămâie în care s-au păstrat gutuile (aproximativ 500 ml) se pune pe foc moderat împreună cu zahărul sau  fructoza, ruloul de scorțișoară  şi jumătatea de baton de vanilie. Când siropul este legat (o picătură pusă într-un pahar cu apă rece îşi păstrează forma) se pun feliuțele de gutui opărite
 
şi se fierb până se moaie (cam 15-20 de minute). Se stoarce zeama de la cealaltă jumătate de lămâie, se amestecă şi când începe din nou să fiarbă, se opreşte focul.
 
Se lasă să se răcorească, se scoate ruloul de scorțișoară, după care se pune în borcane sterilizate.

Preparată cu această metodă, dulceaţa va avea o culoare galben-portocalie, frumoasă.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu