luni, 6 mai 2013

COLAC ESTONIAN

Ingrediente:
Pentru aluat:
300 g făină
½ pachețel cu drojdie (25/2 g)
150 ml lapte
2 lingurițe cu zahăr
25 g unt
Un gălbenuș
Un vârf de cuțit de sare 

Pentru cremă:
50 g unt
3 linguri cu miere
1-2 lingurițe cu scorțișoară
Câteva nuci tocate grosier amestecate cu zahăr tos (după gust)

Preparare:
Într-o cană se amestecă drojdia cu zahărul și cu laptele călduț. Se lasă să crească într-un loc cald. Într-un bol mai mare se pune făina cernută de 2 ori. Se adaugă drojdia crescută, untul topit și răcit, gălbenușul și sarea. Se amestecă toate ingredientele, aluatul obținut se frământă câteva minute și se lasă să crească într-un loc cald, până își dulează volumul (cam o oră și jumătate).
Pentru cremă, se amestecă într-un bol  untul moale cu mierea și scorțișoara.
Când aluatul a crescut suficient  se întinde  sub formă de  dreptunghi
 
și se unge cu ¾ din crema de unt, miere și scorțișoară. Se presară cu nuci tocate grosier amestecate cu zahăr tos,
 
 apoi se rulează foaia.
 
Ruloul obținut  
 
se taie pe jumătate în lung (dar nu până la capăt)
 
 și se împletesc cele două părți ale ruloului încercând ca tăietura să rămână la suprafață.
 
Capetele se unesc formând un colăcel.
 
Ungem suprafața colacului cu crema rămasă și presărăm cu nuci. Coacem colacul pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.

Este crocant, aromat, minunat.

 

Un comentariu: