marți, 11 iunie 2013

LASAGNA A’LA RADU

 
Până acum, lasagna am mâncat o singură dată la un restaurant și nu am fost deloc încântată. Mi s-a părut o mâncare grea, în locul căreia ași fi preferat musacaua, sau chiar sarmalele. Acum câteva saptamâni am plecat în Bucovina, la băiatul meu, Radu. Într-o seară, având și musafiri, a preparat lasagna, care mi-a schimbat complet părerea negativă pe care o aveam despre această mâncare.

Ingrediente:
O cutie cu pste pentru lasagna (de preferat Barilla)
50-100 g cașcaval ras

Pentru umplutura de ciuperci:
O ceapă albă tocată
2 linguri cu ulei
3-4oo g ciuperci (Radu a pus ghebe congelate)
Verdeață (mărar și pătrunjel verde)
Sare și piper după gust

Pentru umplutura de carne toccata:
½ kg carne de pui, tocată
Câteva fire de ceapă și usturoi verde
2 linguri cu ulei
½ litru suc de roșii
Sare și piper după gust

Pentru sosul Béchamel:
50 g unt
50 g făină
5-600 ml lapte
Sare, piper, nucșoară rasă 

Preparare:
 
Umplutura de ciuperci:
Se toaca ceapa
 
si se pune in cele 2 linguri de ulei fierbinte, pana devine sticloasa.
 
Se adauga ciupercile
 
apoi verdeata tocata,
 
sare si piper dupa gust.

Umplutura de carne toccata:
Ceapa si usturoiul verde se toaca marunt.
 
Se adauga peste uleiul incins.
 
Se adauga apoi carnea
 
si se amesteca pana ce aceasta se albeste.
 
 Se adauga sucul de rosii si se condimenteaza cu sare si piper. Umplutura nu trebuie sa fie prea scazuta (uscata). Trebuie sa fie ceva mai lichida (ca in fotografie).

Sosul Béchamel:
Se pune untul la topit. Se dauga faina si se amesteca bine cu un tel, avand grija sa nu se rumeneasca ci doar sa se imbibe cu untul topit. Se da focul foarte mic si se toarna cate un pic de lapte, amestecand mereu cu telul. Este gata cand sosul capata consistenta smantanii. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara rasa.

Montare:
Pe fundul tavii se pune un strat subtire de sos Béchamel care se acopera cu foile de lasagna, nefierte.
Se acopera cu un strat de umplutura de carne (1/2 din cantitate). Se pune din nou un strat de foi
 
peste care se pune restul de umplutura de carne, apoi alt strat de foi si deasupra umplutura de ciuperci
 
peste care se rade ½ din cantitatea de cascaval.
 
Se toarna apoi sosul Béchamel peste care se rade restul de cascaval si se da tava la cuptor pana se rumeneste frumos.
Se serveste calda sau rece cu salata sau muraturi.
 

2 comentarii: