duminică, 9 martie 2014

SFINTI MOLDOVENESTI PENTRU DIABETICI

Astazi s-au sarbatorit cei 40 de mucenici. Vecina mea, Doamna Veronica, nestiind ca sunt diabetica, mi-a adus un castronel cu mucenici muntenesti. Bineinteles ca i-a luat inapoi, pentru ca nici sotul ei, tot  diabetic nu poate manca. Dar mie (care sunt o pofticiosa), mi s-a facut o pofta…
Asa ca mi-am facut cativa sfinti moldovenesti, fara zahar, doar cu putina miere, care este permisa  si in loc de cele 4 feliute (80 g) de paine pe zi, am  mancat de 2 ori cate o jumatate de sfintisor (i-am facut mai mici).
Iata reteta:

Ingrediente:
600 g faina
250 ml lapte
3 linguri cu miere lichida
Un plic cu drojdie uscata
Un plic de praf de copt
2 linguri cu smantana
50 g unt la temperature camerei
Coaja rasa de lamaie si de portocala
Un praf de sare
Un galbenus pentru uns deasupra
Miere
Nuci macinate
Putin ulei pentru uns mainile in timpul framantatului
Preparare:
Faina se cerne impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Se adauga drojdia uscata si se amesteca. Mierea se pune in lapte si se incalzeste, pana se topeste, fara a fierbe. Se amesteca si cele doua linguri cu smantana. Peste amestecul de ingrediente solide se pune untul moale, la temperatura camerei, coaja rasa de lamiie si de portocala si laptele cald cu mierea si smantana. Se amesteca, la inceput cu lingura de lemn apoi, cand s-a format o bila, se pune pe masa de lucru si se framanta cu mana unsa cu putin ulei. 

Se framanta pe masa timp de 15-20 de minute, dupa care se pune inapoi in vasul uns cu ulei, 

se acopera cu un prosop curat si se lasa sa creasca minim o ora, la loc cald.
Cand a crescut suficient, 

se formeaza un sul din care se taie bucati egale ca marime. Din fiecare bucata se formeaza suluri, care se rasucesc cate doua, 

se formeaza cercuri 

apoi opturi. 

Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa sa creasca 15-20 de minute, 

dupa care se ung cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte 

si se coc in cuptorul preincalzit pana se rumenesc frumos. 

Calzi, se ung cu miere de albine si se presara cu nuca macinata.

Sunt foarte buni, moi, pufosi si cu o aroma deosebita data de mierea de albine din compozitia aluatului.

Chiar daca nu aveti diabetici in familie puteti incerca reteta aluatului si pentru persoane sanatoase, caz in care se pot pune chiar 4 sau 5 linguri cu miere.  Aluatul poate fi folosit si la placinte, cornuri si chiar cozonac.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu