joi, 27 noiembrie 2014

PLACINTA CU DOVLEAC A MAMEI

Mama făcea această plăcintă în două variante: de post și de frupt (de dulce), în funcție de perioada din an în care se afla. Eu am făcut-o acum vreo 3 săptămâni, când nu intrasem încă în post, deci varianta de frupt, dar am scris și varianta de post.
Ingrediente:
Pentru foi:
500 g făină
Drojdie cât o nucă (cam 25 g verde sau un pachet uscată)
¼ litru lapte călduț (în varianta de post apă)
2 ouă (în varianta de post se renunță)
2 linguri cu unt topit  (în varianta de post ulei)
2 linguri cu zahăr (se poate renunța)
Un praf de sare.
Pentru umplutură:
Un dovleac de circa 1 kg
Zahăr după gust (în funcție de cât de dulce este dovleacul)
O lingură cu unt (în varianta de post ulei)
Arome: mama prefera vanilia, dar se poate și scorțișoară sau chiar esență de rom
Pentru uns deasupra:
Un gălbenuș sau o lingură de ulei în varianta de post
Pentru decor:
Câteva nuci
și/sau zahăr pudră
Preparare:
Drojdia verde se frecă cu o linguriță de zahăr, se pun 2-3 linguri de lapte călduț și se lasă să crească. Dacă se folosește drojdie uscată sau în varianta de post drojdia se adaugă direct peste făină. Făina se cerne într-un lighienaș, se adaugă ouăle (numai în varianta de frupt), drojdia (în varianta de post drojdia se sfărâmă), laptele călduț, zahărul și sarea și se frământă un aluat elastic. 

Se lasă 15-20 de minute să crească, într-un loc călduț.
Se împarte aluatul în 4 bile din care se întind pe rând, 4 foi.

Dovleacul

 se taie în două,

 se îndepărtează semințele, 

se curăță de coajă 

și se dă pe răzătoare. 

Se pune la călit cu o lingură de unt și zahăr după gust. 

Când dovleacul s-a înmuiat, se dă deoparte, se pun aromele și se lasă să se răcească.
Se unge fiecare foaie cu ¼ din umplutura de dovleac, 

se rulează, 

   se așează în tava tapetată cu hârtie de copt. 

și se ung rulourile  deasupra cu gălbenuș de ou, se presară miez de nucă tocată grosier. 

Se coc la foc potrivit timp de 20-30 de minute sau până s-au rumenit frumos.

 Se scot din cuptor,

 se presară cu zahăr pudră. 

Se taie ca orice ruladă 

și se servește la temperatura camerei sau rece.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu