Bucatarie, icoane, goblenuri...cateva din pasiunile mele pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
joi, 30 iulie 2009
TORT CU MOUSE DE COCOS SI JELEU DE PEPENE GALBEN
Pe 27 iulie, copii mei Elena si Mircea au implinit un an de casnicie.
Cu aceasta ocazie, sambata, pe o caldura de 40 grade, am facut un tort mai putin dulce (nu am pus zahar, ci l-am indulcit numai cu ingredientele pe care le contine), care a fost foarte apreciat de sarbatoriti, cu toate ca din cauza caldurii ornamentele de ciocolata au avut de suferit.
Iata reteta:
Blatul:
Ingrediente:
Un pachetel de biscuit cu cacao
O mana de nuci si migdale
100 g unt
0 ciocolata (100 g), cu aroma de rom
Preparare:
Am pus in robot nucile si migdalele si le-am sfaramat putin. Am adaugat biscuitii si i-am sfaramat si pe ei.
Untul cu ciocolata le-am topit pe baia de abur si le-am adaugat la amestecul de nuci si migdale cu biscuit. Cu aceasta pasta am imbracat fundul formei de tort cu peretii detasabili, dupa care am dat tava a rece.
Mousse de cocos
Ingrediente:
1 conserva lapte de cocos (400 ml)
400 ml frisca lichida
1 conserva lapte condensat (320 ml)
1 lingurita esenta de vanilie
2 plicuri gelatina (20 g)
50 g nuca de cocos rasa
Preparare:
Laptele de cocos se amesteca cu laptele condensat , nuca de cocos si esenta de vanilie.
Frisca am batut-o, iar gelatina amestecata cu apa rece, ca sa se umfle, apoi dizolvata complet la bain-marie.
Se amesteca toate si se aseaza pe blatul de tort
Jeleu de pepene galben:
Ingrediente:
- 1 pepene galben ( cca. 1 kg)
- 5 linguri suc de lamaie
- 1 lingura lichior de banana
- 75 g. zahar (eu nu am pus)
- 20 g. gelatina
- 500 g. frisca
Preparare:
Pepenele se taie in 4, se scot samburii si se decojesc
Din pulpa de pepene se taie 2 felii groase de 2 cm.
Cu o formele de flori de la Wilton am scos apoi flori, care se stropesc cu 1 lingura suc de lamaie si cu lichior de banane dupa care se dau la frigider
Restul de pulpa de pepene se paseaza cu mixerul, impreuna cu zaharul si 4 linguri de suc de lamaie
Gelatina se inmoaie cca. 10 minute in apa rece si se dizolva la foc moale. Se toarna in fir subtire peste piureul de pepene:
Se introduce la frigider 15 minute.
Se bate frisca. Cand piureul de pepene incepe sa se intareasca, se inglobeaza in el frisca
Crema de fructe se repartizeaza peste mousul de cocos, care s-a intarit si se niveleaza
Tortul se da la frigider cel putin 2 ore. Eu l-am lasat de seara pana dimineata.
Cu putin timp inainte de momentul servirii, se indeparteaza inelul si se decoreaza dupa fantezie
si flori pentru nora mea, Elena.
Astazi baiatul meu cel mic, Mircea a implinit 32 de ani.
La multi ani, Mircea!
Voi reveni in zilele urmatoare cu imagini ale aperitivelor si celor doua torturi pe care le-am pregatit cu aceasta ocazie..
joi, 23 iulie 2009
SALATA DE VINETE CU DOVLECEI
Ingrediente:2-3 vinete mari
2-3 dovlecei mici (in floare, daca se poate)
1 ceapa potrivita
100 ml ulei
sare
ardei gras
rosii
ceapa verde pentru decor
Preparare:Vinetele si ardeii grasi se coc la foc iute. Vinetele se curata de coaja si se pun la scurs pe un plan inclinat.
Dovleceii se curata de coaja si se pun sa dea cateva clocote in apa cu sare.
Se slasa la scurs intr-o strecuratoare.
Dupa ce vinetele s-au scurs se pun in robot (cu paleta de plastic), si se amesteca putin. Se adauga dovleceii bine storsi de zeama, sare si cate un pic de ulei.
Se adauga ceapa tocata.
Se potriveste de sare si se pote servi:
fie cu salata de ardei copti (ardei copti, sare, otet si ulei)
fie cu rosii si paine prajta sau proaspata.
RULADA CU ZMEURA
Aluatul pentru rulada:
6 oua, separate
6 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri cacao (pentru o rulada alba folositi 6 linguri faina)
6 linguri ulei
1 lingurita esenta de vanilie
Preparare:
Intr-un castron, se bat galbenusurile, vanilia si zaharul pana se obtine o crema pufoasa de un galben pal,
apoi se toarna treptat ulei, iar la sfarsit faina si praful de cacao, cernute.
Intr-un alt castron se bat albusurile pana cand se formeaza o spuma cu varfuri mai moi.
Se adauga jumatate din albusuri peste amestecul cu faina se se amesteca usor cu o lingura ( nu se mai foloseste mixerul), amestecandu-se de sus in jos, incat sa nu se scoata tot aerul din albusuri.
Se incorporeaza restul de albusuri in aluat amestecandu-se numai pana nu mai sunt dungi albe.
Se incinge cuptorul la (170 C). Se toarna aluatul intr-o tava acoperita fie cu hartie de copt, sau unsa cu grasime si tapetata cu faina.
Se coace 15-18 minute, pana cand daca se apa cu degetul deasupra, nu ramane gaura, ci isi revine imediat.
Se scoate aluatul pe un prosop de bucatarie, se indeparteaza repede hartia de copt, se ruleaza usor cat aluatul este inca fierbinte, cu ajutorul servetului, pe lungime. Se lasa sa se raceasca timp de cel putin 30 minute.
Pentru umplutura iti trebuie:
500 g crema mascarpone
100 g zahar praf vanilat
300 g zmeura
1 lamaie.
Pentru ornare iti trebuie
zmeura
frunze verzi de menta
Preparare crema:
Amestecati crema mascarpone cu zaharul si coaja rasa de lamaie.
Se deruleaza aluatul usor, sa nu se rupa, si se indeparteaza prosopul. Se intinde crema peste aluat, iar deasupra se aseaza zmeura, apoi se ruleaza inapoi, strans. Se tine la frigider pana e gata de servit.
Pastrati 4 linguri de crema pentru ornare.
Ungeti rulada deasupra cu un strat subtire de crema si ornati-o cu zmeura si frunze de menta.
Se poate servi si cu sos de zmeura.
miercuri, 22 iulie 2009
SUPA DE ROSII
Ingrediente:
o ceapa
1 morcov
o telina mica
un ardei gras
1 kg rosii
o cana de ceai cu orez
patrunjel si leustean verde
sare dupa gust
3 litri apa.
Preparare:
Se pune la fiert apa cu sare. Se adauga pe rand: ceapa, morcovul, telina, ardeiul gras si rosiile
facute pasta la blender
apoi orezul
si verdeata
marți, 21 iulie 2009
TOCI CU SOS DE CIUPERCI
Ingrediente:
3-4 cartofi
2 oua
1/2 pahar lapte
faina
o legatura marar
o legatura de patrunjel
3-4 ciuperci mari
200 g smantana
o ceapa
sare
piper
ulei pentru prajit tocii
o lingura de unt
Preparare:
Se face un aluat ca de clatite, se sareaza si se pipareaza.
Cartofii se dau pe razatoare si se adauga in compozitia de clatite.
Se adauga juatate din verdeata, tocata marunt.
Trebuie sa aiba cam aceasta consistenta:
Se pune ulei la incins in tigaie.
Se ia cu lingura din compozitie si se pun gramajoare in uleiul incins.
Se intorc
si se prajesc pana capata o culoare aurie, pe ambele parti. Se scot pe hartie absorbanta
Se pot servi, calzi, cu smantana
sau cu urmatorul sos:
Se pune la topit o lingura de unt. Se adauga ceapa tocata si dupa un minut si ciupercile spalate si taiate.
Se calesc pana ciupercile se moaie si se adauga santana, se potriveste de sare si piper. Se adauga restul de verdeata tocata si se serveste alaturi de toci.
Poate constitui o cina delicioasa!