vineri, 8 ianuarie 2010

COZONAC CU NUCI, RAHAT SI MARTIPAN



INGREDIENTE:
ALUAT
350 g faina
25 g drojdie (un cub)
40 g zahar
50 g unt
120 ml lapte
1 varf de cutit de sare
1 ou
coaja rasa de la 1/2 lamîie

UMPLUTURA
200 g martipan
200 g alune macinate
150 ml lapte
150 g rahat divers colorat

GLAZURA 1
100 g marmelada de caise
2 linguri de apa

GLAZURA 2
100 g zahar pudra
2 linguri zeama de lamîie
2 lingurite de apa


PREPARARE:
ALUAT
Se pune faina într-un castron,se face o adîncitura în faina in care se pune drojdia frecata cu 20 g zahar si 60 ml lapte. Se lasa 15 minute.Se adauga apoi restul de zahar,untul,laptele, sarea,oul si coaja de lamîie si se framînta bine. Din aluat se formeaza o bila si se lasa la crescut la temperatura camerei,acoperita,timp de 15 minute.

Aluatul,care între timp a crescut putin se întinde pe masa de lucru,infainata.


UMPLUTURA:

Martipanul

cu nucile si laptele se amesteca bine, pana devine o masa moale, care se poate unge.
Pe foaie se întinde umplutura,se presara rahatul taiat cubulete,se roleaza


Cozonacul se pune într-o tava rotunda unsa cu unt. Capetele se împreuneaza prin presare.

Se acopera cu un servet curat si se mai lasa la crescut inca 15 minute.
Între timp se încalzeste cuptorul la 180°C. Cînd cuptorul s-a incins, se pune tava cu cozonacul pe raftul din mijlocul cuptorului. Se lasa la copt aproximativ 30 de minute dupa care se da focul mai mic (160°C ) si se mai coace cca 25 de minute sau pana ce scobitoarea iese curata.

GLAZURA 1
Se pune marmelada cu 2 linguri de apa la fiert si se amesteca bine pana devine subtire.

Cît e înca calduta, se unge cu o pensula cozonacul pe deasupra.


GLAZURA 2
Zaharul pudra cu zeama de lamîie si apa se freaca bine.

Aceasta glazura se pune peste glazura de marmelada.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu