Bucatarie, icoane, goblenuri...cateva din pasiunile mele pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
joi, 4 februarie 2010
TORT CU NUCI
Blat:
Ingrediente:
6 oua
6 linguri cu zahar
6 linguri cu nuci macinate
1 lingura cu pesmet
1 lingura cu faina
coaja rasa de la o lamaie
Preparare:
Galbenusurile se freaca (cu mixerul) cu zaharul
pana se albesc si isi dubleaza volumul.
In crema obtinuta se adauga nucile macinate, coaja de lamaie, faina, pesmetul
si la urma, amestecand usor de jos in sus, albusurile batute spuma tare.
Compozitia se toarna in tava unsa cu unt si tapetata pe fund cu hartie de copt.
Se da la cuptorul preincalzit si se coace la foc moderat, cca 45-50 min, pana trece proba cu paiul.
Crema de nuci:
Ingrediente:
250 g nuci macinate
1/2 pahar cu lapte,
5 linguri cu zahar
250 g unt
O lingura de rom sau esenta de migdale
Preparare:
Se pune pe foc laptele cu zaharul. Se adauga nucile macinate si se amesteca pe foc pana e compozitia scade.
Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
In acest timp, se freaca spuma untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei.
In compozitia de nuci racita, se adauga untul lingura cu lingura, amestecand bine dupa fiecare lingura, apoi aromele (esenta de migdale, am pus eu).
Se da la rece.
Siropul:
Ingrediente:
200 g zahar
apa atata cat sa acopere zaharul
3 linguri rom alb, de preferinta sau un lichior care va place
Preparare:
Se fierbe apa cu zaharul.Cand s-a topit zaharul, se ia de pe foc si se adauga romul.
Montare:
Blatul racit se taie pe orizontala, in 3 bucati.
Se aseaza prima parte pe platou.
Fiecare blat se insiropeaza cu siropul caldut iar intre blaturi se pune crema de nuci.
Se da la rece, timp in care se pregateste
Glazura
Ingrediente:
100 gr ciocolată amăruie (cel puţin 65-70% cacao)
80 ml smantana lichidă
15 g miere
25 g unt moale (la temperature camerei)
20 ml de lichior (crema de wiski)
Preparare:
Ciocolata se taie marunt sau se da pe razatoare.
Se incălzeşte smantana cu mierea şi se varsă peste ciocolată amestecand repede.
După ce s-a amestecat bine se adaugă untul, avand grija sa nu rămana vreo bucăţică de ciocolată netopită.
Se adaugă lichiorul si se trece la imbracarea tortului:
Se scoate tortul din frigider si se aseaza pe un gratar deasupra unei tavi.
Se incepe acoperirea tortului de la margini, apoi deasupra. Glazura care s-a scurs in tava se recupereaza, eventual se mai incalzeste putin pe baie de abur si se continua acoperirea tortului, pana obtineti grosimea dorita.
Se decoreaza dupa dorinta
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu