joi, 7 aprilie 2011

DÂLBA


Este o mâncare de post, de origine rusească sau ukraineană (cred) pe care mama o făcea în post când eram eu copil, în special pentru tata care era din ţinutul Herţei. Avea un nume specific pe care din păcate l-am uitat. Dâlba sau “Borş de rufe” este denumirea unui fel de mâncare foarte asemănător cu acesta, (deosebirea constând în faptul că se acreşte cu borş şi nu cu moare de varză) şi care se pregăteşte în zona Huşi.

Ingrediente:
O varză murata
2 cepe potrivite
O farfurie de fasole albe, mari, fierte
2-3 linguri pastă de roşii
2 foi de dafin
Câteva boabe de piper şi ienibahar
Sare
Zeamă de varză sau borş
3-4 linguri de ulei de floarea soarelui

Preparare:
Varza murată se taie în două apoi se pune la desărat în apă rece, de seara până dimineaţa.
A doua zi se toacă fideluţă şi se pune la călit într-o lingură de ulei.
Cele două cepe se toacă mărunt şi se trag în uleiul rămas, până devin sticloase. Se adaugă pasta de roşii şi foile de dafin, se mai călesc puţin

apoi se adaugă şi fasolea fiartă. Se amestecă bine şi se răstoarnă în cratiţa cu varza care nu este complet călita. Se gustă şi se potriveşte de sare şi acreală. Dacă varza a fost suficient de acră, se adaugă doar apă.

Trebuie să fie de consistenţa unei ciorbe foarte groase.


Se poate servi cu ceapă roşie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu