1.5 kg mandarine,
900 g de zahăr (am pus cam 200 g fructoză)*
o portocală (nu am pus) şi
o lămâie
10-15 cuişoare,
10 boabe de ienibahar şi piper negru, (am pus doar câteva boabe de ienibahar)
un pic de nucşoară
în plus, am pus o
steluţă de anison stelat
*cantitatea
de zahăr şi implicit şi de fructoză depinde şi de cât de dulci sunt fructele.
Ale mele au fost foarte acre.
Preparare:
Se spală fructele, se înţeapă din loc în loc cu o scobitoare sau cu furculiţa şi se pun într-un vas cu apă rece. Se aduc la fierbere. Se scurge apa. Se pun din nou în apă rece, se aduc la fierbere din nou şi se scurg iar. Se repetă operaţia de 3 ori. Se lasă să se răcească.
Se taie fructele în jumătate, se scot sâmurii şi se taie în segmente, inele şi jumătăţi, după cum doriţi.
Se transferă într-o cratiţă cu fundul gros, împreună cu sucul, care rezultă prin tăiere, se adaugă zahărul (fructoza) şi condimentele şi se pun la fiert.
Se spală fructele, se înţeapă din loc în loc cu o scobitoare sau cu furculiţa şi se pun într-un vas cu apă rece. Se aduc la fierbere. Se scurge apa. Se pun din nou în apă rece, se aduc la fierbere din nou şi se scurg iar. Se repetă operaţia de 3 ori. Se lasă să se răcească.
Se taie fructele în jumătate, se scot sâmurii şi se taie în segmente, inele şi jumătăţi, după cum doriţi.
Se transferă într-o cratiţă cu fundul gros, împreună cu sucul, care rezultă prin tăiere, se adaugă zahărul (fructoza) şi condimentele şi se pun la fiert.
Se aduce
la fiebere, amestecând, se reduceapoi focul şi se fierbe până se îngroaşă (aproximativ
50 de minute). Cu 5-10 minute înainte de a fi gata
se adaugă în gemul care fierbe jumătăţi de felii de lămâie (eu am pus lamaia de la început, o dată cu mandarinele).
Se pune fierbinte în borcane sterilizate.
Cred ca e dementiala, nu-i asa? N-am facut niciodata.. e pe lista de to do! pupici
RăspundețiȘtergere