sâmbătă, 30 iunie 2012

IAURT SAU CHIȘLEAG CA LA DOROHOI

Înafară de laptele acru , la Dorohoi se face și un iaurt, care la noi se numește chișleag. Spre deosebire de laptele acru, care se prepară din lapte fiert cu adaos de smantână, chișlegul se prepară din lapte crud și este materia primă pentru smântână (cea care-i plăcea și lui Creangă) și  pentru brânza de vaci ”scoaptă”.

 Ingrediente:
1 litru de lapte de vaci integral, de preferat ”de la țărani”

Preparare:
De fapt, nu este nici o preparare. Laptele crud se pune într-o ulcică de pămant sau, în lipsă într-un borcan de sticlă și se lasă o zi iarna sau o jumătate de zi vara la un loc călduț.

 În acest timp laptele se va ”prinde” iar deasupra se va aduna un strat de smântână, mai gros sau mai subțire în funcție de cât de gras este laptele. În fotografiile mele nu se vede, dar a fost cam de ”două degete”, pentru că am folosit lapte de la dozazator. 

 Eu nu am adunat smântâna, cum făceau bunicile mele și nici nu am făcut brânză, ci l-am mancat așa, gol, pentru că am diabet.

Mi-ași fi dorit să-l mănânc cu mămăligă caldă, dar... regimul nu mi-a permis...


Un comentariu: