miercuri, 12 septembrie 2012

TARTA CU PIERSICI, CREMĂ ROYALE ȘI FULGI DE MIGDALE




Aceasta este una dintre cele mai bune tarte pe care le-am pregătit și mancat.
Este un pic cam scumpă din cauza migdaleleor, dar merită să fie încercată. Rețeta am găsit-o pe blogul Simonei care spune că a luat rețeta din această carte:

Eu am adus mici modificări rețetei, dar așa cum am mai spus, rezultatul a fost mi-nu-nat!
Ingrediente:
 
Pentru blat:
Coaja rasă de la o lămâie (am pus limetă)
100 g zahăr pudră
350 g făină
130 g unt moale, la temperature camerei
Un ou proaspăt
2 gălbenușuri
Un vârf de cuțit de sare
 
Pentru crema Royale:
130 g pastă de migdale (marțipan) (se poate prepara în casă; rețeta este mai jos)
2 ouă
175 g iaurt grecesc 2% (am pus smântână)
1oo g cremă de brânză (am pus 120g)
90 g zahăr tos (am pus doar o lingură cu vârf)
Fulgi de migdale 

2-3 piersici

Preparare:
Aluatul se poate pregăti manual sau cu ajutorul robotului. Eu l-am pregătit manual:  am ras coaja limetei.
 
Am cernut într-un bol făina cu sarea. Am adăugat coaja de limetă, zahărul, untul tăiat bucățele, oul și cele două gălbenușuri.
 
Am amestecat cu lingura toate ingredientele, apoi cu mâna până am format o bilă pe care am învelit-o în folie alimentară și am lăsat-o la rece cel puțin o jumătate de oră.
 
Aluatul nu se frământă prea mult ci doar până se adună toate ingredientele într-un aluat. Aluatul ajunge pentru două tarte cu diametrul de 25 cm.
Tava pentru tartă (am folosint una termorezistentă se unge cu unt.
Pentru că nu aveam pasta de migdale am preparat-o eu după următoarea rețetă:

300 g migdale, 350 g zahăr pudră, două albușuri de ou, un vârf de cuțit de sare și o linguriță de esență de migdale se pun în robot și se mixează până se obține o pastă fină. Pentru ca pasta să fie albă se folosesc migdale decojite. Dacă folosim migdale cu coajă, pasta va ieși maronie.

Am încercat să fac jumătate de rețetă dar din greșeală în loc de un albuș am pus două (cele rămase de la aluat),
 
astfel încât pasta mea a ieșit de consistența unei smântâni. Nu a fost nici o nenorocire, crema a ieșit foarte bună. Deci, peste ”pasta” de migdale am adăugat cele 2 ouă, smântâna, crema de brânză și zahărul, am pornit robotul câteva secunde și crema a fost gata.

Jumătate din cantitatea de aluat am întins-o pe masă sub formă de cerc și cu foaia respectivă am îmbrăcat tava de tartă unsă cu unt. Am turnat crema în tavă
 
și am așezat  felii de piersici.
 
Deasupra am presărat din abundență fulgi de migdale (ai mei au fost cam sfărâmați).  
 
Se dă  tava în cuptorul preîncălzit, pentru 40-45 de minute (până când crema din mijlocul tăvii este întărită). Se scoate pe un grătar și se lasă să se răcească,
 
după care se servește.

Păcat că nu pot să descriu miresmele care au invadat bucătăria în timpul coacerii…combinația dintre coaja de limetă și aroma de migdale este irezistibilă.

Am văzut această tartă făcută de Simona cu alte fructe: nectarine, mere, fructe de pădure, etc. Cred că o voi repeata  și eu.

 

2 comentarii:

  1. Reteta este cu siguranta mai mult decat imbietoare,trebuie incercata.Felicitari pentru tot ceea ce publicati
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  2. Un adevarat regal aceasta tarta...Mari

    RăspundețiȘtergere