Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

marți, 1 ianuarie 2013

TOCHITURĂ MOLDOVENEASCĂ

Sunt  nenumărate variante ale acestui gustos preparat savurat de Creangă și Eminescu la vestita cramă ieșană ”Bolta rece”. Nu am pretenția că rețeta mea este cea originală, dar așa se făcea la noi, în nordul Moldovei și tot așa era cea pe care o mâncam din când în când la ”Bolta rece”, în vremea studenției mele.

Ingrediente:
Costiță proaspătă de porc
Cârnați de casă (proaspeți sau afumați)
Brânză sărată de oi (caș pus de cu vară la putină, cu sare)
Câte 1 ou de persoană
Mămăligă 

Preparare:
Este cel mai simplu și rapid mod de a prepara o masă delicioasă, ce-i drept cam plină de calorii, dar o dată, de două ori pe an, merge!
Carnea se taie bucăți potrivite
 
și se prăjește, fără nici un adaos, într-un vas de tuci (ceaun). Dacă nu aveți, merge și un wok. Când bucățile sunt rumenite frumos,
 
se scot într-un vas și se mențin calde. În untura rezultată se prăjesc cârnații tăiați bucăți cam de 4-5 cm.
 
Între timp se face mămăliga.
Se așează mămăliga pe farfurie, se pun deasupra bucăți de carne și cârnați. În untura în care s-au prăjit carnea și cârnații se fac ouăle ochi, care se așează peste carnea din farfurii. Se toarnă o lingură din  untura în care s-au prăjit carnea și cârnații iar deasupra se rade din belșug brânza tare de oaie.
 
Mult mai ușor se prepara tochitura în copilăria mea, când carnea și cârnații erau păstrați ”la putină” sau ”la borcan”, în untură. Atunci mama făcea mămăliga, scotea carnea și cârnații de la borcan, îi încălzea, spărgea și un ou, două, rădea sau sfărâma deasupra brânza și gata masa! Tatei îi plăcea tochitura fără brânză dar cu varză murată, pe care o ”plimba” prin untura din farfurie...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu