care
mi-a adus aminte de altă rețetă foarte asemănătoare, ”Treccia rusă”,
pe
care am făcut-o și eu acum câțiva ani.
Pentru că azi a fost sărbătoarea creștină a celor 40 de mucenici, nu puteam să nu fac și eu măcar câțiva sfințișori. În anii trecuți am făcut de post, sau de frupt, după cum a fost cazul, însă anul acesta m-am gândit să-i fac puțin diferiți:
Pentru că azi a fost sărbătoarea creștină a celor 40 de mucenici, nu puteam să nu fac și eu măcar câțiva sfințișori. În anii trecuți am făcut de post, sau de frupt, după cum a fost cazul, însă anul acesta m-am gândit să-i fac puțin diferiți:
Ingrediente:
125 ml lapte
2
lingurițe cu miere (sau zahăr)
Un
gălbenuș
30
g unt topit și răcit
15
g drojdie
Un
praf de sare
Pentru cremă:
50
g unt topit
1-2
lingurițe cu scorțișoară
2
linguri cu miere sau 3 linguri cu zahăr
Nuci
măcinate grosier
Pentru glazură:
2
linguri cu miere
Nucă
măcinată
Preparare:
Drojdia
se amestecă cu mierea și laptele călduț, se pune într-un loc cald până crește
(își dublează volumul).
Făina
se cerne într-un bol suficient de încăpător. Se adaugă drojdia crescută,
gălbenușul de ou, untul topit și răcit precum și sarea.
Se amestecă întâi cu lingura de lemn, apoi cu mana, nu prea mult, doar până obținem un aluat omogen, destul de tare.
Se acoperă cu un prosop și se pune într-un loc cald să crească, până își dublează volumul (cam o oră).
Se amestecă întâi cu lingura de lemn, apoi cu mana, nu prea mult, doar până obținem un aluat omogen, destul de tare.
Se acoperă cu un prosop și se pune într-un loc cald să crească, până își dublează volumul (cam o oră).
Între
timp se prepară crema:
Se
topește untul, se adaugă mierea sau zahărul și scorțișoara și se amestecă bine
până se obține o cremă.
Aluatul
se împarte în patru părți.
Se ia fiecare parte și fără a se prelucra prea mult, se întinde pe masa ușor înfăinată, într-un dreptunghi.
Se unge foaia cu cremă,se presară nuci,
apoi se rulează.
Ruloul obținut
se taie în lung, lăsând la un capăt o porțiune de câțiva centimetri, netăiată.
Se împletește ruloul, având grijă ca tăietura să fie la vedere.
Se formează binecunoscutele ”opturi”,
se așează în tava acoperită cu hârtie de copt
și se dau la cuptor până se rumenesc ușor.
Se ia fiecare parte și fără a se prelucra prea mult, se întinde pe masa ușor înfăinată, într-un dreptunghi.
Se unge foaia cu cremă,se presară nuci,
apoi se rulează.
Ruloul obținut
se taie în lung, lăsând la un capăt o porțiune de câțiva centimetri, netăiată.
Se împletește ruloul, având grijă ca tăietura să fie la vedere.
Se formează binecunoscutele ”opturi”,
se așează în tava acoperită cu hârtie de copt
și se dau la cuptor până se rumenesc ușor.
chiar ca, sunt altfel, sfintisorii tai :), si in sfarsit am gasit aceasta reteta pe placul meu, sunt minunati si sa stii ca am sa i fac si eu in curand si n am sa spun la nimeni ca se numesc sfintisori, am eu doi sfinti pe care trebuie sa i mai imbrobodesc din cand in cand :) , sotul si fiul.
RăspundețiȘtergereplus ca i ai prezentat faorte apetisant
aurelia
arata de vis!! Minunata combinatia, nuca...miere, scortisoara!! Mmm, un deliciu!
RăspundețiȘtergere