Ingrediente:
O mână bună de urzici
O legătură de ștevie
Un morcov mic
Un păstârnac mic
O țelină mică
O ceapă
Un fir de praz (sau o bucată, dacă este mai mare)
O legătură de mărar
O legătură de pătrunjel
O legărură de leuștean
½ cană cu orez
O cană cu borș
Sare după gust
Preparare:
Urzicile se aleg, doar frunzulițele tinere de la vârf,
se
spală în mai multe ape, apoi se opăresc bine în apă clocotită
și se scot
într-un vas să se răcorească.
Se pun la fiert 2 litri de apă. Se sărează. Ceapa
se taie mărunt, morcovul, păstârnacul și țelina se dau pe răzătoare.
Prazul (am pus doar partea verde) se taie inele.
Când apa
fierbe se pune zarzavatul. Se lasă să fiarbă.
Când zarzavatul este aproape
fiert se adaugă orezul spălat și scurs bine de apă.
Ștevia se spală și se
toacă.
Se adaugă în oală. Urzicile opărite se toacă mai mărunt
și se adaugă și ele în oală.
Se lasă să fiarbă orezul și se adaugă borșul fiert în prealabil, mărarul și pătrunjelul tocat.
Se mai dau două clocote, se oprește focul, se
pune o jumătate din legătura de leuștean tocată și se acoperă oala cu capacul. Restul
de leuștean se adaugă în farfurie, când se servește.
Cine nu ține post poate
adăuga o lingură de smântână în farfurie,
dar este foarte bun și fără smântână.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu