Ingrediente:
Pentru blat:
100
g ciocolată cu cremă de mentă
2
ouă
150
g făină
100
g zahăr
125
ml lapte
50
g unt
un
pachețel cu praf de copt
câteva
stafide (opțional)
Pentru glazura de ciocolată neagră și mentă:
3
linguri cu cacao
3
linguri cu zahăr
3-4
linguri cu lapte
O
lingură cu sirop de mentă (se găsește la Plafar) sau câteva picături de esență de mentă
50
g unt
o
linguriță cu ulei
Pentru glazura de ciocolată albă:
50
g ciocolata albă
20
g unt
O
linguriță cu ulei
O
lingură cu lapte
Preparare:
Blat:
Ciocolata
se rupe bucățele și împreună cu laptele se pune pe foc,
amestecând până se
topește ciocolata. Se lasă să se răcească la temperatura camerei.
Ouăle
se bat cu zahărul,
până se albesc și își măresc volumul.
Se topește untul, se
lasă să se răcească și se adaugă peste ouă. Se adaugă și compoziția de
ciocolată topită cu lapte,
apoi făina cernută împreună cu praful de copt. Amestecăm
bine să se omogenizeze.
Tava
(am ales una dreptunghiulară, termorezistentă) se unge cu unt și se tapetează
cu făină.
Se toarnă compoziția
și se dă în cuptorul preîncălzit, cu focul mare.
După 10 minute se scoate tava și se împrăștie stafidele pe toată suprafața
tortului (operațiunea trebuie să se desfășoare repede) și se introduce din nou
tava în cuptor iar focul se face potrivit. După maxim 25-30 de minute se
încearcă cu scobitoarea și dacă aceasta iese curată, dar ușor umedă, blatul
este gata. Nu trebuie copt prea mult, ca să nu devină aspru. Trebuie să rămână
ușor umed. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească în tavă timp de 5-7
minute,
după care se răstoarnă din tavă și se lasă pe un grătar să se răcească
complet. Între timp se prepară glazurile:
Pentru
glazura
de ciocolată neagră și mentă, toate ingredientele înafară de siropul de mentă se
pun pe foc, amestecând mereu până amestecul dă în clocot (dacă vi se pare prea groasă, cu
tendința de a se prinde de fundul vasului, mai adăugați câte o lingură cu
lapte). Se ia de pe foc, se adaugă siropul sau esența de mentă și se amestecă
bine.
Se lasă să se răcească, amestecând ocazional. Din glazura astfel
preparată se opresc 2-3 linguri. Restul se toarnă peste blatul călduț și se
întinde uniform, cu o pensulă de silicon, deasupra și pe marginile blatului. Se
lasă să se întărească (eventual se pune câteva minute în frigider).
Pentru glazura
de ciocolată albă, aceasta se topește împreună cu laptele, untul și
uleiul la microunde sau pe baia de abur. Se lasă să se răcească la temperatura
camerei apoi se toarnă peste blatul acoperit cu glazura neagră și se întinde
numai pe partea de deasupra, în strat uniform tot cu o pensulă de silicon.
Cu glazura
neagră oprită se decorează după preferință.
Chiar
dacă nu are cremă, tortul este foarte mole, aromat și nu în ultimul rând este foarte
ușor de preparat.
numai cand ma gandesc la ce gust racoros si apetisant are si imi ploua in gura, a iesit super :)
RăspundețiȘtergere