Luna trecută m-am aflat la Sucevița, exact în perioada în
care mugurii de brad sunt tocmai buni pentru sirop sau chiar pentru dulceață
sau gem. Timp de aproape două săptămâni, când nu ploua, mergeam cu nora și
nepoțica mea în pădure să culegem mugurii de brad, nepoluați, departe de șosea
și civilizație.
Mugurii de brad (și/sau molid), sunt buni pentru sirop când
au dimensiunea de 3-5 cm. Sunt multe
rețete pentru siropul de muguri de brad dar eu am ales să fac această rețetă cu
mugurii fierți.
Ingrediente*:
1 kg de muguri de brad și/sau molid
3 litri de apă
1,5 kg de zahăr
Preparare:
Mugurii de brad
se aleg, li se îndepărtează partea maro
cu care mugurii sunt prinși de crenguțe
și se spală bine în două trei ape.
Se pun
într-un vas încăpător împreună cu apa. Se pun la fiert și când dau în clocot se
fierb la foc potrivit cam o oră.
Se stinge focul, se acoperă vasul cu capac și
se lasă cel puțin de seara până dimineața să se răcească și să treacă în apă
toate substanțele nutritive si uleiurile din mugurii de brad. A doua zi se
strecoară zeama lăsată și se storc bine mugurii, care se aruncă.
Zeama rezultată
(aproximativ 2-2,5 litri) are un aspect lăptos.
Se pune din nou într-un vas, se
adaugă zahărul și se fierbe cam o oră, până se îngroașă siropul și devine
maroniu.
Eu nu îl leg prea tare de aceea nu îl păstrez în borcane ci în
sticluțe cu capac etanș. Se poate vedea consistența.
Este bun în tratarea
răcelilor, a anemiilor, întărește sistemul imunitar, dar poate fi consumat și
de persoanele sănătoase, amestecat cu apă minerală sau plată, ca un sirop
răcoritor.
PS
Am uitat să spun că l-am pus fierbinte în sticle (focul
dat la minim și vasul cu sirop rămas pe foc) apoi l-am lăsat să se răcească
între pături (cam două zile).
*cantitățile sunt aproximative
La cules muguri |
O șopârlă se încălzea la sorele de mai |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu