Ingrediente:
o
ceașcă* cu făină
1/2
ceașcă nuci de caju tocate (am pus nuci)
1/4
ceașcă stafide negre
1/2
ceașcă amestec de fructe uscate (merișoare, agrișe, cireșe, coji
de portocale și lămâie)
1,5
cești de zahăr alb
2/3
cească de unt, la temperatura camerei
3
ouă
O
păstaie de cardamom + o bucată mică de scorțișoară + un varf de cutit
nucsoara (măcinate împreună până la praf)
O
linguriță praf de copt
O
linguriță extract de vanilie
Un
vârf de cuțit de sare
Pentru glazură:
50
g zahăr pudră
Zeamă
de portocale
Preparare:
Într-o
tigaie se pune la caramelizat, la foc mic, ½ cană de zahăr. Când zahărul a
devenit maro deschis (nici într-un caz maro închis, pentru că va fi amar), se
ia de pe foc și se toarnă ¼ de cană de apă. Zahărul se va întări. Se pune din
nou pe foc și se încălzește încet amestecul până se dizolvă tot zahărul (operația va dura aproximativ 10
minute). Se lasă să se răcească.
Cuptorul
se preîncălzește la 180° C.
Fructele
uscate și nucile se amestecă cu 3 linguri de făină până se acoperă pe toate
părțile. Astfel se împiedică scufundarea fructelor pe fundul tăvii în timpul
coacerii.
Făina
rămasă se amestecă cu praful de copt, condimentele și sarea.
Untul
se bate cu o cană de zahăr până se obține un amestec pufos (10 minute cu mâna,
3-4 minute cu mixerul electric). Se adaugă vanilia și se amestecă până se
combină. Apoi se adaugă câte un ou alternativ cu făina, amestecând bine după
fiecare. Se adaugă caramelul răcit și fructele și se înglobează ușor în
compoziție.
Se
toarnă ușor compoziția într-o tavă unsă cu unt și se netezește deasupra.
Se
coace timp de 50-55 de minute, până când o scobitoare introdusă în mijloc, va
ieși curată.
Se
scoate din cuptor și se lasă 10 minute să se răcească în tavă după care se
transferă pe un grătar. După ce s-a răcit complet se glazurează cu glazura
formată prin amestecarea zahărului pudră cu zeamă de portocale sau lămâi. În acest
fel se maschează și fisurile de deasupra prăjiturii. În loc de glazură se poate
folosi doar zahărul pudră.
*O
ceașcă are 250 ml
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu