duminică, 19 aprilie 2009

COSULET COMESTIBIL PENTRU OUA DE PASTI



Reteta si pozele dupa care m-am inspirat este aici, in plus eu l-am ornat cu nuca de cocos verde

Ingrediente

360 g faina
2 galbenusuri (nu aruncati albusurile ca va pot servi)
100 ml lapte
4 linguri ulei
1 galbenus si 2 linguri lapte pt .decorat

Preparare

1. Facem un aluat din ingrediente, trebuie sa fie gros, daca totusi nu il puteti amesteca mai adaugai o lingura de lapte. Eu am folosit masina de facut paine.
2. Am intins aluatul cu ajutorul sucitorului, insa fiind un aluat foarte elastic o sa fie mai greu, dar nu exagerat. Aveti grija sa obtineti o grosime egala pe toata foaia de aluat, de cca 2-3 mm.
3. Luati un vas de metal sau yena (fara minere) si il acoperiti cu hartie de copt. Ca sa se lipeasca mai bine hartia udati vasul.
4. Taiati fasii de dimensiune egale si le asezati pe fundul vasului la distanta egala, paralele intre ele.
5. Puneti perpendicular alte fasii si le impletiti dupa cum se vede in poza. Cand fundul vasului e acoperit incepeti si impletiti pe margini, daca fasiile sunt prea scurte si nu reusiti sa incojurati tot vasul le lipiti intre ele cu putin albus batut (care a ramas de la aluat).
6. Pe marginea vasului puneti o impletitura din fasii de aluat.
7. Amestecati galbenusul cu cele 2 linguri de lapte si putina sare dupa care ungeti cosuletul.
8. Dam la cuptor cald la 170 C pana se rumeneste.
9. Scoatem din cuptor, lasam la racit cca 10 minute, dupa care cu atentie scoatem cosul de pa vas.
10. Cosuletul e destul de rezistent si se pastreaza chiar si 6 luni (eu mai mult nu l-am tinut).


PORUMBEI SI PAINE DE CASA


Acum catva timp am gasit pe un blog porumbei facuti din aluat de cozanac si mi-am adus aminte ca si mama facea si impodobea cu ei pasca si colacii.
Eu mi-am facut pentru pasti o paine cu seminte si am facut si cativa porumbei care m-am gandit ca vor da bine langa ouale de Pasti.
Iata reteta:
INGREDIENTE
500 g faina
2-3 lingurite de zahar
250 g lapte
2 oua
25 g drojdie
1/2 lingurita sare
2-3 linguri de ulei
seminte de floarea soarelui, mac si susan
Preparare
Se pune drojdia cu zaharul si 1/2 din cantitatea de lapte la loc caldut, ca sa se umfle. Cand s-a umflat se toarna peste faina, se adauga cele 2 oua frecate putin cu sare, restul de lapte si se framanta pana se fac basici ungand din cand in cand mainile cu ulei. Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.
PORUMBEII: se ia putin aluat si se face un sul care se innoada. dintr-un capat se modeleaza capul porumbelului (ii punem ochi din piper) iar din celalalt capat ii facem coda.
pentru paine, impartim aluatul in doua, facem rulouri pe care le rasucim si le asezam in tava unsa cu ulei si tapetata cu seminte.
Se da la cuptor pentru cca 45 min.




sâmbătă, 18 aprilie 2009

TRECCIA RUSA



Reteta am "furat-o" de la Laura Adamache (sper sa nu se supere) si o gasiti pas cu pas aici
Eu o sa va scriu reteta si o sa va arat finalul:
Avem nevoie de:
500-600 gr faina(500 daca avem oua mici si 600 daca sunt mari)
20 gr drojdie
250 gr lapte
90 gr zahar
90 gr unt
2 oua intregi
50 gr unt si ceva zahar pentru umplutura
zahar vanilat
alte arome
Pentru umpluturi eu am folosit:
1. nuci, scortisoara si dulceata de trandafiri
2. stafide si fructe confiate (ananas, mango, curmale, caise si smochine) taiate marunt.
Facem o maia din:200-230 gr faina(din faina totala), tot laptele si drojdia stinsa cu o lingurita de miere sau zahar.
O lasam cam o ora sa-si dubleze volumul dupa care adaugam restul ingredientelor asa:zaharul,ouale,untul si la sfarsit restul de faina si aromele.La inceput amestecam cu o lingura de lemn iar cand incepe sa prinda consistenta o lucram cu mana pana devine elastic dar moale. Punem la crescut in mediu ferit de curent cam o ora.
Dupa ce si-a dublat volumul trecem aluatul pe planul de lucru usor infainat si il intindem cu sucitorul fara insa a-l lucra prea mult.
Ungem foaia cu crema de unt(cele 50 gr unt plus zaharul)eu am pus pe prima foaie:
nuci, scortisoara si dulceata de trandafiri si pe a doua stafide si fructe confiate (ananas, mango, curmale, caise si smochine) taiate marunt.
O rulam cu rabdare si taiem un capat(cam 5 cm din care facem trandafirul)
Apoi spintecam ruloul lasand in partea de sus inca 5 cm de aluat netaiat.
Capatul netaiat il rasucim sub cele 2 fasii de aluat(ca la minciunele) si impletim treccia inchizand capatul celalalt cu prima bucatica de aluat taiata.
O asezam in forma unsa cu unt si tapetata cu hartie si o lasam sa creasca pana ajunge la buza formei (eu nu am mai avut rabdare si le-am pus in cuptor imediat cum am terminat)
O ungem cu galbenus amestecat cu putin lapte
O dam la cuptor la 180 grade (cuptor preincalzit) pentru 30-40 minute.
Eu le-am facut joi si le-am taiat azi si erau foarte moi si bune.
Este o reteta de cozonac forte buna si relativ usor de facut, adica nu trebuie framantat foarte mult, ca la cozonacul clasic.
Vi-l recomand cu toata caldura.
Incercati!


duminică, 12 aprilie 2009

FILE DE SOMN PE PAT DE LEGUME, LA CUPTOR


Tocmai astazi, de Florii s-a intamplat sa fiu de servici. Cand am ajuns acasa, nora mea cea mica, Elena, ma astepta cu masa pusa, cu urmatoara reteta, care a fost minunata:

Ingrediente:
* file de somn
* diverse legume: o punga cu amestec de legume Mexican (morcov, mazare, fasole verde), ardei, roşii, usturoi (uscat şi verde), ceapă (uscata si verde, porumb boabe
* suc de roşii
* puţin unt
* ulei
* condimente: sare, piper, cimbru
Preparare:
Fileul de somn se spală, se porţionează şi se sărează. După aproximativ o oră, se prăjeşte puţin, pe fiecare parte, în ulei. Legumele se înăbuşă, împreună cu untul, în uleiul în care s-a prăjit peştele (mai puţin roşiile), iar spre final se adaugă sucul de roşii, usturoiul şi condimentele. Se lasă să dea câteva clocote şi, când sunt gata, se pun în tavă, iar peste ele se pune peştele. Deasupra se pun felii subţiri de roşii, peste care se presară puţin cimbru şi piper. Tava se ţine în cuptor 15-30 de minute.
Nu am facut decat aceste poze:


SALATA DE PRIMAVARA


INGREDIENTE:
1 salata verde
1 legatura leurda
1 legatura ridichi (sau una mare alba)
1/2 legatura ceapa verde
1/2 ardei gras rosu
1 castravete
sare, piper
otet Balsamic
ulei de masline
un pic de parmezan
PREPARARE:
Salata si leurda se spala si se taie grob.
Ridichiile si castravetii se taie rondele subtiri, ardeiul fasii.
Se condimenteaza cu sare, piper otet si ulei.
Deasupra s presara parmezan.
Simplu si bun!

RULADA DIN PULPA DE BERBECUT CU SPANAC SI LEURDA

Ingrediente:
O pulpa de berbecut dezosata
usturoi,sare si piper
pentru umplutura(toate taiate fin):
o ceapa mai mica
3-4 catei de usturoi
500 g frunze de spanac sau 250 g spanac congelat
2 legaturi leurda
1 legatura patrunjel verde
1/2 ardei gras rosu
1 legatura ceapa verde
1 legatura usturoi verde
1 ou
cimbru sau alte condimente dupa gust
1 cub Knorr de legume
1 pahar de vin
putin ulei

Preparare:
Spalam si stergem pulpa, indepartam grasimea (daca are), o ajustam sa-i dam forma dreptunghiulara o impanam cu cateii de usturoi taiati feliute si o batem putin cu ciocanul de snitele.
Condimentam cu cimbru, sare si piper.

Incingem putin ulei si adaugam ceapa uscata, apoi spanacul, dupa cateva minute o legatura de leurda tocata grob, ceapa verde si ardeiul gras taiat cubulete Le calim foarte putin si dam tigaia deoparte. Cand s-a racorit adaugam oul, sare, piper, cubul de Knorr, putina nucsoara rasa si amestecam bine.

Peste carnea pregatita ca mai sus se presara patrunjelul tocat marunt, cealalta legatura de leurda, usturoiul verde tocat marunt. La un capat se pune umplutura.



Rulam, legam cu ata alimentara si o punem intr-o tava, stropim cu putin ulei si adaugam putina apa calda.
Pentru aspect se cresteaza superficial (atentie, sa nu taiati ata) si se unge rulada cu boia de ardei.

Se acopera tava cu staniol si se da la cuptor (care a fost preincalzit), si se lasa sa se coaca. Dupa vreo ora se indeparteaza staniolul de deasupra, se toarna vinul si se lasa sa se rumeneasca. Se incearca daca este gata cu o scobitoare lunga sau cu un cutit subtire: daca zeama nu are culoarea rosiatica ci este limpede, rulada este gata.
Se scoate pe un platou.







Sosul ramas se scurge intr-un vas mai mic, se fierbe pana mai scade (daca e prea subtire) si se ingroasa cu o lingurita de amidon alimentar. Se ia de pe foc, se lasa sa se racoreasca putin si se adauga usturoi verde pisat.
e foarte buna cu acest sos, cu orice garnitura (cartofi natur, piure, orez) si cu salata alaturi. Eu am facut o salata de primavara.



PASCA CU MAC SI FRUCTE

INGREDIENTE pentru o pasca medie:
aluat de cozonac sau fraged,
5-6 oua
700 g branza de vaci
1 lingura de margarina
1 cana de zahar dizolvat in lapte
1 lingura de mac
Scortisoara,
Vanilie, coaja rasa de lamiae si portocala, rahat, stafide, fructe din dulceata, coji de portocale confiate, ce doresti
Inca 2 oua
Glazura de ciocolata
Nuci, alune sau migdale
PREPARARE:
Aluatul se aseaza in tava, ca la oricare alta pasca. Din ingredientele de mai sus se prepara umplutura. Se da la cuptor la foc potrivit. Dupa 20-30 min, cand este aproape gata , se mai bat 2 oua si se mai introduce la cuptor 5 min. cand s-a racit se scoate din forma si se toarna o glazura de ciocolata. Partea lateral se imbraca cu nuci, alone sau migdale.

PASCA CU ALBUS (BEZEA)



PASCA CU ALBUS (MAMA) I
INGREDIENTE pentru o pasca mare:
aluat de cozonac sau fraged,
11-12 albusuri
Pentru fiecare albus cate o lingura rasa de zahar si o lingurita de faina
1 lingura zeama de lamiae sau otet
Putina sare
Vanilie,
Migdale, alune, nuci, rahat, fructe din dulceata, coji de portocale confiate, ce doresti
PREPARARE:
Se bat albusurile spuma cu putina sare si zaharul. Se adauga faina in ploaie. Imediat ce a fost pregatita se toarna in tava, se pun aromele si se da imediat la cuptor. Se coace la foc mic, cca o ora.





PASCA CU ALBUS (MAMA) II
INGREDIENTE pentru o pasca mare:
aluat de cozonac sau fraged,
11 albusuri
5 linguri de zahar
2 linguri faina
1 lingura zeama de lamiae sau otet
Putina sare
Vanilie,
Migdale, alune, nuci, rahat, fructe din dulceata, coji de portocale confiate, ce doresti
PREPARARE:
Se bat albusurile spuma cu sarea, zeama de lamiae si zaharul. Se adauga faina in ploaie. Imediat ce a fost pregatita se toarna in tava, se pun aromele si se da imediat la cuptor. Se coace la foc mic, cca o ora.



PASCA CU CACAO



PASCA CU CACAO (MAMA) I
INGREDIENTE pentru o pasca mare:
aluat de cozonac sau fraged,
100 g cacao
4-5 linguri de smantana
6 oua
6 linguri cu varf de zahar
Cate o lingurita de faina pentru fiecare ou
rom
Migdale, alune, nuci, ce doresti
PREPARARE: se bat bine ouale cu zaharul. Cacaoa se moaie cu smantana. Se amesteca cu ouale. Se pun aromele si se procedeaza ca mai sus.


PASCA CU CACAO (MAMA) II
INGREDIENTE pentru o pasca mare:
aluat de cozonac sau fraged,
200 g cacao
4-5 linguri de smantana
8 oua
300 g de zahar
2 linguri faina
rom
Migdale, alune, nuci, ce doresti
PREPARARE:
Se bat albusurile spuma. Zaharul se freaca cu galbenusurile. Se adauga cacaoa amestecata cu smantana. Se adauga cele 2 linguri de faina si albusurile battue spuma, amestecand incet. Se torna in tava pregatita si se coace.

PASCA CU CIOCOLATA

PASCA CU CIOCOLATA I

INGREDIENTE pentru o pasca mijlocie:
400 g aluat de cozonac,
6 oua,
150 g zahar
Vanilie sau zahar vanilat
50 g cacao,
3-4 linguri cu lapte
Migdale, alune, nuci, ce doresti
PREPARARE:
Se aseaza aluatul in tava, la fel ca pentru pasca cu smantana. Umplutura se face in felul urmator: se freaca bine galbenusurile cu zaharul si cu vanilia. Cand galbenusurile sunt ca ocrema se adauga cacaoa muiata in lapte. Se amesteca totul bine si la sfarsit se adauga albusurile battue spuma. Se toarna compozitia peste aluatul din tava, se presara deasupra migdalele curatate si taiate in lung, sau nucile, alunele etc; se da la cuptor cam ½ ora.






PASCA CU CIOCOLATA II

INGREDIENTE pentru o pasca mijlocie:
400 g aluat de cozonac,
1 lingura cu unt
2 linguri faina
o ceasca de lapte
3 galbenusuri,
50 g cacao,
3-4 linguri cu lapte
½ ceasca cu smantana
100 g zahar
Vanilie sau zahar vanilat
Migdale, alune, nuci, ce doresti
PREPARARE:
Se face un sos alb, potrivit de gros, dintr-o lingura de unt cu 2 linguri de faina, stinse cu o ceasca de lapte vanilat. Dupa ce s-a mai racorit, se adauga galbenusurile, cacaoa muiata in 3-4 linguri cu lapte, smantana si zaharul. Se amesteca totul bine si se toarna compozitia in forma imbracata in aluat de cozonac. Se coace la foc potrivit cam o ora.

PASCA CU CIOCOLATA III
INGREDIENTE pentru o pasca mare:
aluat de cozonac sau fraged,
8 oua
8 linguri zahar pudra
2 linguri faina
4 linguri cu varf cu cacao
4 linguri zahar tos
1 pachet unt (sau margarina)
1 lingura zeama de lamiae sau otet
Putina sare
rom
Migdale, alune, nuci, ce doresti
PREPARARE:
In tava unsa si imbracata cu hartie de copt (sau tapetata cu faina) se pune aluatul cucare se imbraca si peretii tavii.
Peste acesta se presara nuci coapte sau alune, sau migdale si se toarna urmatoarea compozitie: 8 galbenusuri se freaca cu 8 linguri de zahar pudra. Se adauga untul sau margarina, 2 linguri faina, 4 linguri de cacao si rom. In momentul punerii la copt se adauga albusurile battue spuma cu 4 linguri de zahar, zeama de lamiae sau otetul si putina sare. Se coace la foc mic 30-40 min.
SFATURI:
inlocuiti faina cu praf de budinca (nepreparata)
in compozitie puneti bucatele de ciocolata pe care le-ati tinut in congelator, in felul acesta nu se vor topi in timpul coacerii




* TOATE ACESTE RETETE SUNT PROBATE DE MINE. De unde le am, nu mai tin minte...

joi, 9 aprilie 2009

PASCA CU SMANTANA


Si acum retetele de pasca pe care le-am folosit de-a lungul anilor, cu mentiunea ca in ultimul timp am inceput sa folosesc aluatul fraged in locul celui de cozonac.
Regret ca inca nu am poze.

PASCA CU SMANTANA I

INGREDIENTE pentru o pasca mijlocie:
400 g aluat de cozonac,
Unt pentru uns tava
Umplutura:
750 g smantana,
2 linguri de faina
5 galbenusuri
3 albusuri
150 g zahar
Vanilie
Coaja de lamiae
Un pumn de stafide
Un pic de sare
PREPARARE:
Din aluatul de cozonac se intinde o foaie de vreo ½ cm grosime si de marime tavii in care se coace pasca. Se unge tava cu unt si se aseaza foaia de aluat.
Din alte doua bucati de aluat se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, se impletesc si se aseaza de jur imprejurul tavii, lipite de marginea acesteia, apasand capetele ca sa se uneasca intre ele. Se lasa sa creasca. Dinainte se pregateste umplutura din galbenusurile frecate cu zaharul si ½ lingurita de sare. Se adauga faina, smantana, vanilia sau zaharul vanilat, coja rasa de lamiae si la urma albusurile battue spuma. Se toarna in forma, avand grija sa nu treaca peste marginile de aluat. Se unge marginea cu ou, se presara stafide si se da la cuptor, la foc potrivit. Cand este gata, se scoate din forma, dupa ce s-a racit.

PASCA CU SMANTANA II

INGREDIENTE pentru o pasca mijlocie:
aluat de cozonac sau aluat fraged,
8 oua
8 linguri zahar pudra
5 linguri de faina
600 g smantana,
4 linguri zahar tos,
1 lingura otet sau zeama de lamaie
Nuci coapte sau alone nesarate
Vanilie
Coaja de lamiae
Un pumn de stafide
Un pic de sare
PREPARARE:
In tava unsa si tapetata cu faina se pune un strat gros de 0,5 cm de aluat de cozonac sau aluat fraged cu care se imbraca si peretii tavii. Peste acesta se presara stafide, nuci coapte sau alone si se toarna compozitia urmatoare:
8 galbenusuri se freaca spuma cu 8 linguri de zahar pudra. Se adauga 5 linguri de faina, 600 g smantana si la urma mirodeniile. Inainte de ase da la cuptor se adauga 8 albusuri batue spuma cu 4 linguri zahar tos, otetul sau zeama de lamiae si putina sare.
Tava se da la cuptor la foc mic cca 25-30 min, pentru a ramane aurie.

PASCA CU SMANTANA III (MAMA)

INGREDIENTE pentru o pasca mare:
aluat de cozonac sau aluat fraged,
800 g smantana,
8 galbenusuri
4 albusuri
4 linguri zahar
pentru fiecare ou cate o lingurita de faina
Vanilie
Coaja de lamiae
Un pumn de stafide
Un pic de sare
PREPARARE:
Cele 8 galbenusuri si 4 albusuri se bat bine cu zaharul.
Se adauga smantana (care in prealabil a stat cateva ore la scurs intr-un tifon pus intr-un vas cu faina de porumb) si se amesteca usor. Se adauga faina in ploaie, aromele si se toarna in tava pregatita ca la celelalte retete.

PASCA CU SMANTANA IV (MAMA)

INGREDIENTE pentru o pasca mare:
aluat de cozonac sau aluat fraged,
1kg smantana,
8 oua
200 g zahar
3-4 linguri de faina
Vanilie
Coaja de lamiae
stafide
Un pic de sare
PREPARARE:
Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga smantana si cele 3-4 linguri de faina, in ploaie. Albusurile se bat spuma si se adauga in galbenusuri amestecand usor, de jos in sus. Se adauga aromele si se toarna in tava pregatita .

miercuri, 8 aprilie 2009

PASCA FARA ALUAT




Cred ca este timpul sa scriu cateva din retele de Pasca pe care le-am facut de-a lungul timpului.





INGREDIENTE:
800 gr branza de vaci
5 linguri faina
1 plic de praf budinca de vanilie nepreparata
1 lingurita de praf de copt stins cu lamaie
200 ml smantana grasa, 25%
5 oua
12 linguri zahar
coaja de lamaie, zahar vanilat (cam 5 pliculete)
100 - 150 g stafide

PREPARARE:
Se amesteca: branza, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, praful de budinca (ne preparata), smantana, faina, galbenusurile de ou, albusurile batute spuma si la sfarsit se adauga stafidele. Daca branza este ceva mai moale, puteti pune 2 plicuri de praf de budinca.
Se unge tava cu unt, se tapeteaza cu faina, se toarna compozitia si se baga la cuptor. Se lasa cca 60-70 de minute in functie de aragaz.
O sa fie la mijloc putin mai moale, dar nu va speriati, nu e cruda si cand se raceste se intareste uniform. O lasati la racit in tava si o taiati cand e rece.

si o feliuta:

Este delicioasa, aromata si plina numai de branza!
Reteta si pozele sunt de aici:
http://edithfrincu.blogspot.com/2008/04/pasca-fara-aluat.html
dar am incercat-o si eu si este intr-adevar foarte buna!
Iata varianta mea:


Alaturi de altele pregatite anul acesta:

Si o feliuta: