miercuri, 20 ianuarie 2010

CARAMEL CONCENTRAT DE PORTOCALE





Pentru ca este sezonul citricelor, va prezint aceasta reteta de caramel de portocale, reteta pe care o am de pe blogul Maya's world! si pe care am incercat-o si anul trecut si ne-a placut foarte mult.
Iata reteta:

Ingrediente:
4-5 portocale mari
1 lamîie
- din care rezulta 700 ml suc
650 g zahar
coaja rasa de la o portocala


Preparare:Stoarcem sucul citricelor.
(E bine sa ajunga si resturi de pulpa în suc-ajuta la formarea caramelului.)


Sucul


Adaugam zaharul,amestecam si lasam sa fiarba la foc mic timp de aproape 2 ore.


(Trebuie sa clocoreasca usor)


Timp în care amestecam din cînd în cînd.

Dupa aproximatv o ora de fiert, se aduna spuma.

Dupa mai mult de jumatate de ora, se strecoara siropul care deja are tenta caramelizata.
E înca subtire,dar are o consistenta lipicioasa si fina.

Se adauga coaja rasa si se mai lasa la fiert înca vreun sfert de ora.

Borcanele, trebuie neaparat sa fie uscate, curate/dezinfectate.
Turnam caramelul de portocale în borcane.

Ne asiguram ca le-am închis bine.

Le întoarcem cu gura în jos si le acoperim.
Cînd sînt aproape reci, le întoarcem.




Caramelul are o aroma excelenta de portocale, este foarte dulce, are densitatea unei mieri de albine destul de groase, dar totusi curge.
Se poate folosi pur, pentru uns si lipit fursecuri, biscuiti.
Merge perfect pentru a aroma creme de orcare. Fie de brînza, budinca, creme de lapte si amidon, creme de unt.
Sau se pot unge blaturile unei prajituri cu un strat foarte subtire, fie pentru aroma, sau pentru a lipi un blat fîrîmicios de un pandispan, sau daca folositi o crema moale, pentru a nu patrunde blaturile/a le înmuia.
Daca se foloseste pe post de lipit sau uns blaturi, cu un strat foarte subtire, încalziti cantitatea necesara de concentrat în microunde. Asa devine subtire si se poate pensula foarte usor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu