joi, 8 septembrie 2011

ŞTIUCĂ UMPLUTĂ


Ingrediente:

O stiuca (a mea a fost de cca ½ kg)
Un ou
O ceapă mică
4-5 căţei de usturoi
½ legătură de pătrunjel verde
½ morcov mic
Sare şi piper
50 g unt
½ lămâie
Măsline, roşii, salată verde, pentru decor 

Preparare:
Ştiuca

se curăţă de solzi şi i se scot  branhiile. În dreptul capului se face o incizie astfel încât capul să nu fie desprins complet de corp. Prin această incizie se scot intestinele. Se spală bine ştiuca. Cu atenţie, se desprinde pielea ştiucii de carne, se întoarce şi se scoate ca o mănuşă, având grijă la aripioare, unde se taie osul cu cuţitul. La fel, se taie şira în dreptul cozii. Se spala pielea şi se sărează pe ambele feţe.

Carnea se desprinde de pe oase şi împreună cu ceapa, usturoiul, morcovul, oul şi pătrunjelul tocat se dau prin maşina de tocat carne (eu am folosit chopper-ul). Amestecul se condimentează. Se umple pielea ştiucii şi se coase  cu aţă de bucătărie, reconstituind astfel ştiuca. Dacă cumva pielea s-a rupt, în special în dreptul aripioarelor, se coase. Se aşează ştiuca astfel umplută într-o tavă potrivită ca mărime, se aşează peste ea bucăţele de unt şi se dă la cuptor, la foc potrivit până se rumeneşte frumos.

Se încearcă dacă este gata cu scobitoarea, la fel ca şi prăjiturile. Se decorează după fantezie

şi se serveşte rece, cu un sos de maioneză cu usturoi.






Un comentariu: