sâmbătă, 28 ianuarie 2012

COLIBA BABEI DOCHIA

Ingrediente:

300 g cremă de branză
200 g smântână grasă sau 2 gălbenuşuri de ou
100 g unt, moale, la temperature camerei
2-3 linguri  de zahăr pudră (sau fructoză), după gust şi în funcţie de cât de dulci sunt biscuiţii folosiţi
vanilie
o lingură cu cacao
12 biscuiţi simpli, pătraţi
200 ml vişinată slabă (sau sucul de la compotul de vişine)
Vişine din vişinată sau din compot, fără sâmburi, câte doriţi 

Glazura:
150 g ciocolată
75 ml smântână pentru frişcă sau frişcă lichidă

Décor:
Fistic sau nucă de cocos  

Preparare:
Crema de brânză, smântâna, untul, zahărul şi vanilia se amestecă cu mixerul până se obţine o cremă pufoasă, uşoară.

 Pe o folie de aluminiu se aşează cei 12 biscuţi (care au fost înmuiaţi în vişinată)

în 4 rânduri de câte 3 (ca în fotografie).

Se ung cu un strat de cremă (aproximativ jumătate din cantitate).

Peste cremă se presară vişinile. În jumătatea de cremă rămasă se pune o lingură de cacao cernută şi se amestecă bine. Crema cu cacao se pune pe rândul de biscuiţi din mijloc.

Se ridică rândurile de biscuiţi de pe margini, formând un triunghi (o "colibă"). 

 Se înveleşte "coliba" cu folia de aluminiu şi se pune în frigider pentru a se întări untul, aproximativ o oră.

Se prepară glazura care este de fapt o cremă ganache: se aduce smântâna la fierbere şi se toarnă peste ciocolata dată pe răzătoare sau tocată mărunt. Se amestecă bine, până s-a topit toată ciocolata.

 Se îmbracă “coliba” cu glazura

şi se presară cu fistic tocat.
Se aşează prăjitura pe platou,

se taie felii şi se serveşte.


O altă variantă de glazură:

2 linguri de lapte
2 linguri de unt
2 linguri de zahăr
2 linguri de cacao cernută

Laptele, zahărul, untul se fierb. Se adaugă pulberea de cacao cernută şi se amestecă bine.Densitatea poate fi ajustată prin adăugarea, în funcţie de nevoie, de lapte (dacă este prea groasă) sau cacao (dacă este prea subţire)

 

Un comentariu: