marți, 28 februarie 2012

BORŞ MOLDOVENESC DE CIUPERCI ŞI FASOLE „OUŞOARE”

Pentru acest borş, se foloseşte fasolea albă, foarte mica (Haricot), căreia bunica îi spunea fasole „ouşoare”. Ciupercile folosite erau de fapt bureţi uscaţi, care dădeau un parfum aparte borşului.
Este un borş deosebit de bun şi în nordul Moldovei se făcea destul de des, în special în perioadele de post. Primăvara, în postul Paştelui se îmbunătăţea fie cu urzici, fie cu grâuşor (untişor) sau alte vrdeţuri abia ieşite.

Ingrediente:
300 g ciuperci
200 g fasole albe mici „ouşoare”
2 cepe mici
Un morcov
O rădăcină de pătrunjel
O ţelină mică
Un ardei gras mic
½ litru de borş
Pătrunjel, mărar şi leuştean verde (am pus de la congelator)
Sare după gust 

Preparare:
Fasolea, aleasă de impurităţi, se spală bine şi se pune la fiert în apă rece.

Când începe să se moaie, se pun în ordine: ceapa tocată mărunt,



 morcovul,rădăcina de pătrunjel, ţelina, tăiate cubuleţe.

Apoi ardeiul gras  tăiat cubuleţe (de la congelator).

Când fasolea şi zarzavatul  sunt fierte se adaugă ciupercile tăiate feliuţe şi borşul fiert separat.

Se potriveşte de sare şi piper, se adaugă verdeaţa tocată, se mai dă un clocot, două şi se opreşte. Se acoperă oala cu un capac şi se lasă 10 minute, după care se serveşte.




Un comentariu:

  1. Cred ca este foarte bun,cand i-l termin pe al meu cel de perisoare ,trec la cel de aici.Pup!

    RăspundețiȘtergere