miercuri, 28 martie 2012

SPANAC CU OCHIURI ROMÂNEŞTI ŞI CEAPĂ CARAMELIZATĂ*

Ingrediente:
½ kg spanac
2 linguri cu ulei sau o lingură cu ulei şi una cu unt
2 cepe potrivie
2 căţei de usturoi
½ ardei gras roşu
Sare, piper nucşoară rasă, după gust
1 ou 

Preparare:
Spanacul

se alege frunză cu frunză,

se spală bine sub jet de apă

şi se lasă să se scurgă.
Într-o oală se pune la fiert apă cu sare. Când clocoteşte se pun frunzele de spanac

iar când apa a început din nou să fiarbă se ia oala de pe foc şi se scurg frunzele de spanac astfel opărite într-o strecurătoare.

Una dintre cepe se curăţă şi se toacă mărunt. La fel cei 2 căţei de usturoi se curăţă şi se toacă şi ei.

Uleiul sau untul şi uleiul se pun la încins într-o tigaie, se adaugă ceapa şi usturoiul

şi când au început să se îngălbenească uşor se adaugă ardeiul gras tăiat cubuleţe (eu am folosit ardei de lacongelator )

Când s-au muiat puţin se adaugă frunzele de spanac opărite şi se sotează şi ele, dar nu prea mult.

Dacă mai trebuie, se adaugă puţină zemă în care s-a opărit spanacul. Se gustă de sare şi dacă mai trebuie se sărează (spanacul a fost opărit în apă sărată şi s-ar putea să fie suficient de sărat, de aceea gustaţi mai întâi şi adăugaţi sare numai dacă este necesar).

Se acoperă tigaia şi se păstrează cald până se prepară ochiurile şi ceapa caramelizată. Ceapa rămasă se taie peştişori

 si se punne in puţin ulei încins. Când a început să se îngălbenească se

adaugă ½ linguriţă de zahăr şi se continuă caramelizarea până devine maronie şi crocantă.

 Se lasă deoparte.  Îmtr-o crăticioară se pune la fiert apă (de vreo 3 degete) în care s-a adăugat o linguriţă cu sare şi una cu oţet. Când apa a început să fiarbă, se amestecă cu o lingură într-un sens să se formeze un „vârtej”. Se sparge oul şi se fierbe în această apă. Se scoate pe o farfurioară să se scurgă tot lichidul.

Pe o farfurie se aşează spanacul, la mijloc ochiul (cine doreşte poate face 2 ochiuri) iar peste ochi ceapa caramelizată. Se rade deasupra puţină nucşoară

 şi se presară piper proaspăt măcinat. 

* o reţetă asemănătoare a prezentat Mircea Dinescu în emisiunea de duminica la amiază. Era făcută cu măcriş conservat şi puţină slănină, dacă îmi aduc bine aminte. Cred că a fost bună pentru că această reţetă făcută de mine mai dietetică şi cu spanac a ieşit deosebit de bună. Vă spun eu, care nu suporta spanacul şi l-am gătit de foarte puţine ori .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu