duminică, 11 martie 2012

TRANDAFIRI DIN MERE ŞI ALUAT DE PATISERIE

Am ales să fac aceste delicioase prăjiturele cu aluat de patisserie făcut în casă, după o metodă rapidă, însă se pot face şi cu aluat cumpărat din comerţ.

Ingrediente:
Pentru aluatul de patisserie:
200 g de untură curată de porc sau unt cu 80% grăsime sau margarină cu 70-80%grăsime
250 ml apa călduţă
3,5 pahare de făină (volumul paharului -250 ml)
un ou
o linguriţă de zahăr
o linguriţă rasă de sare
2 linguri de ulei
O lingură de oţet alb 

Pentru trandafiri:
250 g aluat de patiserie
3  mere (de preferat  roşii)
3 linguri de zahăr
Zeama de la o lămâie (am folosit lime)
3 linguri de zahăr brun
2-3 linguriţe cu scorţişoară
Zahăr pudră pentru finisat 

Preparare:
Aluatul de patisserie:
Făina se cerne într-un bol. Se adaugă celelalte produse: oul, sarea, zahărul, uleiul şi apa, care împreună trebuie să aibă 270 g.

Se amestecă  întâi cu lingura apoi se frământă aluatul 5-7 minute, însă cu cât se frământă mai mult cu atât mai bun va ieşi aluatul. Acesta nu se va rupe în nici un caz la întindere. Este puţin moale, ca mătasea la pipăit. Se lasă pe masă, acoperit, să se odihnească 10-20 de minute.

Apoi se împarte aluatul în 4 părţi.

 Untura (sau untul sau margarina), moale, la temperature camerei, se împarte şi ea în 4 părţi.
Fiecare parte de aluat se întinde foaie şi se unge cu câte 50 g de untură.
Apoi, se taie în câte 9 părţi


şi se împăturesc bucăţile de aluat una peste alta. 

Aluatul obţinut se ţine la frigider timp de 6-8 ore. Cu cat mai mult se ţine la frigider, cu atât mai evidenţiate vor ieşi foile.

Trandafirii: 
Merele

se taie în jumătate şi se îndepărtează partea lemnoasă, apoi se taie felii subţiri cam de 2 mm grosime.  Se stropesc cu zeama de lămâie.

Într-o cratiţă se toarnă 200 ml de apă, se aduce la fierbere.
Se adaugă 3 linguri cu zahăr. Când zahărul s-a topit şi apa fierbe, se adaugă feliile de mere, stropite cu zeama de lămâie (eu am pus şi coaja de la lime).

Se fierb nu mai mult de 2-3 minute, apoi se pun să se scurgă (feliile de mere ar trebui să fie flexibile).
Aluatul se întinde în foaie subţire de 1-2 mm grosime (dacă folosiţi aluat din comerţ, întâi se decongelează) , se presară cu zahărul brun şi scorţişoară şi se taie în fâşii de 3 cm lăţime şi 25-30 cm lungime.

Pe fiecare fâşie de aluat se aşează feliile de măr uşor suprapuse, pe circa o treime din lîţimea fâşiei.

Se înfăşoară fâşia cu grijă, sub formă de tub iar marginea de jos a tubului se trage spre interior, pentru a “sigila” trandafirii.
Trandafirii se aşează în tava acoperită cu hârtie de copt



şi se coc timp de 30 de minute  în cuptorul preîncălzit.
Când sunt gata se presară cu zahăr pudră.





Pentru trandafiri m-am inspirit din reţeta Elenei Kamelena 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu