duminică, 8 iulie 2012

PRAJITURA CU CAISE ȘI FULGI DE MIGDALE


Ingrediente:
Pentru blat:
100 g unt moale, la temperatura camerei
3 gălbenușuri
75 g zahăr sau 3 linguri pline cu fructoză,
1/2 căniță cu iaurt sau lapte,
1/2pachețel de praf de copt,
200 g de făină,
Arome: vanilie, coajă rasă de lămâie sau portocală
3-4 linguri pline cu griș

Pentru cremă:
400 ml smântână sau iaurt
2 ouă
Zahăr sau fructoză după gust
O lingură cu făină sau amidon de porumb
Arome: vanilie, coajă rasă de lămâie sau portocală
Caise, câte se dorește

Pentru bezea:
3 albușuri (sau mai multe, dacă aveți rămase prin congelator)
Un vârf de cuțit de sare
Câte 2 linguri cu zahăr sau una de fructoză pentru fiecare albuș de ou
Zeamă de lămâie
Fulgi de migdale 

Preparare:
Blatul:
Într-un bol, se amestecă cu o lingură de lemn, untul cu gălbenușurile, zahărul,  iaurtul și aromele.

Se adaugă făina proaspăt cernută împreună cu praful de copt.

 Aluatul obținut se întinde cu mâna unsă cu unt, în tava tapetată cu hârtie de copt.

Se presară un strat uniform de griș.

Crema:
Smântâna se amestecă cu ajutorul unei linguri de lemn cu cele 2 ouă, zahărul, aromele și o lingură cu făină.

 Crema obținută

se toarnăîncet în tavă, peste stratul de griș, având grijă să nu fie deranjat. Peste cremă se așează cu tăietura în sus, jumătăți de caise

(eu am pus zarzăre, care sunt mai mici, dar foarte aromate).

Se pune tava în cuptorul preîncălzit.

În acest timp se face bezeaua:
Albușurile se bat spumă tare cu un vârf de cuțit de sare.  Se adaugă zahărul lingură cu lingură și se mixează în continuare până se obține o bezea lucioasă. La sfârșit se adaugă  o linguriță cu zeamă de lămâie.
Se scoate tava din cuptor și se așează deasupra bezeaua

și fulgii de migdale. Se pune din nou tava în cuptor și se continuă coacerea la foc potrivit până când bezeaua se rumenește puțin.

Deși pare greu de facut, este totuși foarte simplu, mai mult durează redactarea rețetei. 

Este foarte aromată și bună în ambele variante: dietetică sau nu.

Un comentariu: