joi, 23 august 2012

TURTE PRĂJITE ÎN TIGAIE


Când eram copii, adeseori, în special sâmbăta, când mama cocea pâine, iar noi (eu și fratele meu) ne învârteam nerăbdători pe lângă ea, înainte de a face pâinea, ne făcea ori o tavă cu colăcei, ori câteva turte prăjite în tigaie, mai rar coapte pe plită pentru că se făcea fum.
Eu am făcut doar turte prăjite în tigaie. 

Ingrediente:
500 g făină
Un plic de drojdie uscată sau
drojdie proaspătă cât o nucă+o linguriță cu zahăr
o linguriță cu sare

Preparare:
Făina se cerne într-un bol. Se adaugă drojdia uscată și sarea. Dacă folosim drojdie proaspătă, aceasta se freacă cu o linguriță de zahăr și un pic de apă caldă, se pune pentru 10-15 minute într-un loc cald să crească. Se amestecă, adaugând câte puțină apă călduță, până se obține un aluat destul de tare. Se frământă bine, până apar bășici. Se strânge aluatul într-o bilă,

se acoperă cu un prosop curat și se lasă să crescă cam o oră și jumătate – două ore.

În acest timp, aluatul își va dubla volumul.
Într-o tigaie se pune ulei la încins (cam 2 cm din înălțime tigăii).
Se rup bucăți din aluat, se înmoaie în uleiul din tigaie și se modelează în mână turtele, străduindu-ne să iasă cît mai egale.

Dacă nu ies, nu este nici o nenorocire. La mijlocul turtei se face cu degetul o gaură. Se pune turta în uleiul încins și se prăjește pe ambele părți.

 Sunt foarte bune cu brânză,

frecate cu usturoi sau cu saramură de pui.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu