miercuri, 31 octombrie 2012

PRĂJITURA DIETETICĂ CU NUCĂ ȘI SIROP DE MIERE

Ingrediente:
O cană cu  nuci tocate grosier
3 ouă mari
2 linguri cu fructoză (sau 3 linguri cu zahăr)
3 linguri cu ulei
2 linguri cu coniac
3 linguri cu pesmet
o lingură cu griş
o linguriţă cu  praf de copt
o linguriţă coajă rasă de portocală (am pus marmeladă de mandarine)
un vârf de cuțit de scorţişoară
un vârf de cuțit de praf cuişoare
un praf de sare
unt pt uns tava
 
sirop:
o căniță mică (de cafea) cu miere
2 cănițe mici cu apă 

Preparare:
Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare.

Gălbenușurile se bat bine cu fructoza (sau zahărul). Se adaugă uleiul, coniacul, pesmetul, praful de copt  nucile și condimentele și se amestecă bine.  Se adaugă albușurile bătute amestecând cu grijă de jos în sus. 
 
 O tavă (20X20) se unge cu unt și se tapetează cu griș.
 
Se toarnă compoziția în tavă și se nivelează. Se dă la cuptor.

Se coace până trece testul scobitorii. Se lasă să se răcorească în tavă.
 
Se prepară siropul: se încălzește apa (fără a fierbe) și se amestecă cu mierea. Siropul cald se toarnă peste prăjitura răcorită și care a fost porționată.
 
Se lasă cel puțin 6 ore pentru a absorbi siropul.

Nu este o prăjitură prea aspectoasă dar este foarte aromată ,
 
cu un gust ce amintește de baclava dar nu la fel de dulce.

Dacă este preparată cu fructoză și sirop de miere poate fi consumată (cu moderație) și de către diabetici.

Un comentariu: