joi, 28 februarie 2013

OPINTICI CONGELAȚI, CU PĂTRUNJEL ȘI USTUROI

Din bureții culeși astătoamnă cu nora mea la Sucevița și puși la congelator, am desfăcut zilele trecute o pungă. I-am pregătit cu pătrunjel și usturoi și au fost grozavi, la fel de buni ca și cei proaspeți.

Ingrediente:
½ kg opintici (sau ghebe sau popenci, cum se numesc în zona Suceviței)
O ceapă
2-3 linguri cu ulei
O legătură cu pătrunjel
4-5 căței de usturoi
sare 

Preparare:
Bureții congelați i-am pus într-o cratiță și am pus deasupra o cană cu apă.
 
 Am pus o ceapă tocată fin ș i-am lăsat să fiarbă până a scăzut aproape toată apa. Am adăugat 2-3 linguri cu ulei și pătrunjelul fin tocat. Când a scăzut aproape toată apa se sărează și se adaugă usturoiul tocat.
 
Se servesc calzi, cu mămăligă.

miercuri, 27 februarie 2013

PLACHIE DE CRAP

Nu am mai facut plachie de crap de mai bine de 10 ani. Era mâncarea preferată a tatălui meu și mai târziu și a soțului meu. Mama o pregătea puțin altfel decât am făcut-o eu: prăjea peștele apoi îl punea la cuptor cu multă ceapă  călită cu roșii proaspete și mirodenii. Eu am ales o variantă  mai dietetică, cum o cere și starea mea de sănătate:

Ingrediente:
4 bucăți de pește (am folosit crap dar se poate și alt pește)
2 cepe
Ardei gras*  (de la congelator)
Condiment de pește
2-3 foi de dafin
2-3 linguri cu ulei (prefer de floarea soarelui)
Cam 100 ml vin alb*
2 felii de lămâie*
Câteva boabe de piper (am folosit mix) *
Sare și piper prospăt râșnit, după gust
Câțiva căței de usturoi*
Pătrunjel verde tocat mărunt* 

Preparare:
Bucățile de pește se sărează și se pipărează.

Cele două cepe se toacă peștișor
 
și se acoperă cu ele fundul tăvii în care se va pregăti plachia.
 
Se presară sare mare. Deasupra se așeză bucățile de pește peste care se presară condiment pentru pește.
 
Dacă se folosesc ardei proaspeți, se taie rondele și se așează deasupra. Dacă aveți congelat (ca mine), presărați cubulețete peste bucățile de pește și ceapă.
 
 Dacă se folosesc roșii proaspete se opăresc, se decojesc, se taie rondele și se așează deasupra. Dacă nu, puneți roșii în bullion sau conservate (ca mine).
 
 Presărați câteva boabe de piper, 2-3 foi de dafin și 2 felii de lămâie, turnați 2-3 linguri cu ulei pe deasupra
 
și dați tava în cuptor (neîncălzit în prealabil).  Între timp se pregătește usturoiul, pătrunjelul și vinul.
 
Când bucătăria se umple de o aromă îmbietoare de pește și legume, se scoate tava din cuptor, se presară cu usturoi și pătrunjel tocat mărunt,
 
se stropește peștele cu vin,
 
 și se mai pune tava în cuptor pentru încă 10-15 minute.

Se servește atât caldă, cu mămăligă, cât și rece.
 
Este o mancare sănătoasă, rapidă, gustoasă.

 

*toate aceste ingrediente se pun după gust, de asta nu am specificat cantități exacte.

marți, 26 februarie 2013

FICAT DE CURCAN CU ”SPAGHETE” DE LEGUME ȘI SOS DE ZMEURĂ

Ingrediente:
4 lobi ficat de curcan
O lingură cu ulei
O lingură cu unt
Sare și piper zdrobit grosier 

Pentru ”spaghetele ” de legume:
Un divlecel mic, în floare
Un morcov
Un păstârnac
O bucată de praz 

Pentru sosul de zmeură:
100 g zmeură
2 lingurițe cu zahăr
Câteva linguri cu vin alb 

Preparare:
Ficatul se spală și se pune în lapte pentru minim 2 ore (poate sta și peste noapte),
 
după care se spală și se usucă.
 
Untul amestecat cu uleiul se pune într-o tigaie și în el  se rumenește ușor ficatul presărat cu sare și piper
 
(am folosit mix de piper: alb,roz, verde și negru). Se întoarce și se rumenește și pe cealaltă parte.
 
Se păstrează la cald.
 În același ulei amestecat cu unt  se pregătesc ”spaghetele de legume”  
 
după rețeta de aici.
În aceiași grăsime se prepară și sosul de zmeură: zmeura se zdrobește împreună cu zahărul
 
și se pune în grăsimea încinsă.
 
Când începe să fiarbă se adaugă vinul,
 
se mai lasă să dea câteva clocote, se condimentează cu sare și piper, după care se oprește focul.
Se servește fierbinte.
 

 

luni, 25 februarie 2013

TORT JOFFRE


Știu că nu este rețeta originală de tort Joffre, dar aceasta este denumirea sub care am găsit rețeta acestei minunate prăjituri publicată în revista ”Practic în bucătărie” nr 1/2002. Este o prăjitură care nu necesită cuptor, ușor de făcut și absolut delicioasă.

Ingrediente:
300 g unt
4 linguri cu zahăr pudră
100 g cacao
5 ouă
5 linguri cu zahăr tos
Rom sau coniac pentru înmuiat stafidele
Stafide, nuci, vișine din vișinată, fructe confiate
Frișcă pentru servit 

Preparare:
Se freacă foarte bine untul cu zahărul pudră, apoi cu cacaoa.
 
La bain-marie se freacă cele 5 ouă întregi cu 5 linguri de zahăr până devin o pastă groasă.
 
Se pune la rece. După ce s-a răcit, se amestecă încet cu crema de unt și cacao, se adaugă stafidele îmbibate în rom sau coniac, vișinile, nuca tocată grosier. Într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt  sau folie alimentara se toarnă compoziția.
 
Se pune la frigider pentru 6-8 ore sau peste noapte. Se scoate din forma de chec și se așează pe un platou. 
 
Se servește cu frișcă.
Eu l-am decorat cu frișcă, ciocolată și merișoare de la congelator.
 

sâmbătă, 23 februarie 2013

PERIȘOARE DE PORC ÎN SOS DE ROȘII ȘI USTUROI




Ingrediente:
Pentru perișoare:
½ kg de carne de porc tocată
O felie de pâine
100 ml lapte
Câțiva  căței de usturoi
Câteva fire de verdeață (mărar și/sau pătrunjel)
2-3 linguri cu făină
Ulei pentru prăjit
Sare și piper după gust
Pentru sos:
100 g sos de roșii
2 linguri kechup
2-3 căței de usturoi
Mărar fin tocat
Sare și piper după gust 

Preparare:
Felia de pâine se pune la înmuiat în lapte.
Carnea tocată se amestecă cu pâine înmuiată în lapte, 
 
usturoiul pisat, verdeața tocată,
 
sare și piper după gust.
 
Se formează perișoarele  cu mâna umezită
 
apoi se tăvălesc prin făină.
 
 
 
 Se prăjesc în ulei încins,
 
după care se scot pe o farfurie.

Pentru sos, se amestecă toate ingredientele cu 100-150 ml apă și se pun pe foc.
 
 Când sosul a dat în clocot, se adaugă perișoarele și se mai dau câteva clocote.

Le-am servit cu cartofi natur și salată de castraveți, totul presărat cu mărar fin tocat.
 
 

 

 

 

 

vineri, 22 februarie 2013

PRĂJITURA CU GEM DE CĂPȘUNI ȘI CREMĂ DE NUCI ȘI MIGDALE

Ingrediente:
pentru blat:
250g unt,
150g zahăr,
500g făină,
un pachțel cu  praf de copt,
2 gălbenușuri,
un ou întreg,
un praf de sare;
pentru crema de nuci și migdale:
200g nuci rumenite ușor  și măcinate
2oo g migdale măcinate
6 ouă
2 albușuri,
300g zahăr pudră; 

Un  borcan cu gem de căpșuni.
 
Preparare:
pentru blat:
Se freacă untul cu zahărul apoi se adaugă gălbenușurile, oul întreg, praful de sare și făina cernută împreună cu praful de copt.
Aluatul obținut se întinde cu degetele în tava unsă cu unt și tapetată cu făină. Se unge în strat cât mai uniform cu gem.
 
pentru cremă:
migdalele și nucile măcinate se amestecă cu gălbenușurile de la cele 6 ouă. Cele 8 albușuri se bat spumă cu zahărul și se amestecă cu nucile și migdalele.

Se întinde apoi peste foaia unsă cu gem și se coace în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, până ce o scobitoare introdusă în prăjiturăă iese curată.
Prăjitura se taie rece.