vineri, 1 noiembrie 2013

TORT DE CIOCOLATĂ CU MENTĂ

Ingrediente:
Pentru blat:
100 g ciocolată cu cremă de mentă
2 ouă
150 g făină
100 g zahăr
125 ml lapte
50 g unt
un pachețel cu  praf de copt
câteva stafide (opțional)

Pentru glazura de ciocolată neagră și mentă:
3 linguri cu cacao
3 linguri cu zahăr
3-4 linguri cu lapte
O lingură cu sirop de mentă (se găsește la Plafar)   sau câteva picături de esență de mentă
50 g unt
o linguriță cu ulei

Pentru glazura de ciocolată albă:
50 g ciocolata albă
20 g unt
O linguriță cu ulei
O lingură cu lapte 

Preparare:
Blat:
Ciocolata 

se rupe bucățele și împreună cu laptele se pune pe foc, 

amestecând  până  se topește ciocolata. Se lasă să se răcească la temperatura camerei.
Ouăle se bat cu zahărul,

 până se albesc și își măresc volumul. 
Se topește untul, se lasă să se răcească și se adaugă peste ouă. Se adaugă și compoziția de ciocolată topită cu lapte, 

apoi făina cernută împreună cu praful de copt. Amestecăm bine să se omogenizeze.

Tava (am ales una dreptunghiulară, termorezistentă) se unge cu unt și se tapetează cu făină. 

Se toarnă compoziția 

și se dă în cuptorul preîncălzit, cu focul mare. După 10 minute se scoate tava și se împrăștie stafidele pe toată suprafața tortului (operațiunea trebuie să se desfășoare repede) și se introduce din nou tava în cuptor iar focul se face potrivit. După maxim 25-30 de minute se încearcă cu scobitoarea și dacă aceasta iese curată, dar ușor umedă, blatul este gata. Nu trebuie copt prea mult, ca să nu devină aspru. Trebuie să rămână ușor umed. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească în tavă timp de 5-7 minute,

 după care se răstoarnă din tavă și se lasă pe un grătar să se răcească complet. Între timp se prepară glazurile:

Pentru glazura de ciocolată neagră și mentă, toate ingredientele înafară de siropul de mentă se pun pe foc, amestecând mereu până amestecul dă în clocot (dacă vi se pare prea groasă, cu tendința de a se prinde de fundul vasului, mai adăugați câte o lingură cu lapte). Se ia de pe foc, se adaugă siropul sau esența de mentă și se amestecă bine. 

Se lasă să se răcească, amestecând ocazional. Din glazura astfel preparată se opresc 2-3 linguri. Restul se toarnă peste blatul călduț și se întinde uniform, cu o pensulă de silicon, deasupra și pe marginile blatului. Se lasă să se întărească (eventual se pune câteva minute în frigider). 

Pentru glazura de ciocolată albă, aceasta se topește împreună cu laptele, untul și uleiul la microunde sau pe baia de abur. Se lasă să se răcească la temperatura camerei apoi se toarnă peste blatul acoperit cu glazura neagră și se întinde numai pe partea de deasupra, în strat uniform tot cu o pensulă de silicon. 

Cu glazura neagră oprită se decorează după preferință.

Chiar dacă nu are cremă, tortul este foarte mole, aromat și nu în ultimul rând este foarte ușor de preparat.




Un comentariu:

  1. numai cand ma gandesc la ce gust racoros si apetisant are si imi ploua in gura, a iesit super :)

    RăspundețiȘtergere