joi, 13 februarie 2014

CORNULEȚE CU GEM DE CAISE ȘI FRUCTE USCATE


Ingrediente:
Pentru aluat:
300 g făină
50 g zahăr
1/2 linguriță de sare
o linguriță praf de copt
coajă rasă  de lămâie sau portocală
225 g  unt rece
225 g cremă de brânză
zahăr pudră
Pentru umplutură:
Gem de caise
O cană cu nuci ușor rumenite în cuptor
½ cană stafide
½ cană caise uscate, ananas, smochine,etc


Preparare:
Într-un castron mare, se amestecă  făina , zahărul , sarea , praful de copt și coaja rasă de lămâie sau portocală.

Untul ( rece ) se taie cubulețe,  se adaugă la amestecul de făina și, cu un cuțit se taie în cubulețe de mărimea unui bob de mazare (se poate folosi un tocător electric).
Se adaugă crema de brânză. Se amestecă cu o furculiță, apoi ușor cu degetele pentru a distribui uniform brânza în aluat .

Aluatul va face  cocoloașe, dar nu trebuie să fie prea uscat sau lipicios .
Se adună aluatul cu mâna într-o minge (aluatul nu se frământă ! ), se pune pe masă, șe formează un paralelipiped care se taie în  6 bucăți, care se modelează în 6 sfere.

Fiecare bucată se aplatizează cu mâna într-un disc de 1 cm grosime și se învelește în folie. 

Se pune în  înfrigider timp de cel puțin o oră sau chiar  mai mult.
În timp ce aluatul se răcește, se prepară  umplutura:
Nucile și fructele uscate se pun în blender  și se toacă grosier.

Asamblare:
Se acoperă tava cu hârtie de copt.
Se scoate un disc de aluat din frigider și pe masa de lucru înfăinată se întinde într-un cerc cu diametrul de 20 cm și grosimea de 5 mm.
Se aplică un strat subțire de gem de caise, lăsând periferia și central cercului curate. Se presară cu amestecul de nuci și fructe uscate, presând ușor cu mâna.
Cercul se taie în 8 bucăți  

și se rulează 8 cornulețe.

Se așează în tavăla distanță de 3 cm unul de altul. Se coc  20-25 de minute în cuptorul preîncălzit.


Se presară cu zahăr pudră.



Un comentariu:

  1. Cornuletele astea cred ca sunt un adevarat deliciu. Eu as fura intreg platoul, atat de mult imi plac!

    RăspundețiȘtergere