joi, 9 aprilie 2015

SUFLEU DE BRÂNZĂ DE VACI CU MĂRAR ȘI ARDEI

Ingrediente:
½ kg brânză de vaci
200ml iaurt
Un ou
Două albușuri
Mărar tocat fin
Ardei gras roșu tocat cubulețe
Fulgi de cilli
Puțină sare
Unt pentru uns vasul
Roșii și/sau măsline pentru decor

Preparare:
Brânza de vaci 

se amestecă cu iaurtul, 

oul și cele 2 albușuri. 

Se pune mărarul 

și ardeiul tocat. 

Se condimentează. Un vas termorezistent se unge cu unt. 

Se toarnă sufleul și se dă la cuptor. 

Când amai rămas puțin moale la mijloc, este gata (nu se ține prea mult în cuptor, pentru a nu se răscoace).


Se servește caldă sau rece, 

cu o salată sau simplu.

sâmbătă, 4 aprilie 2015

MEDALION DE SOMON CU BROCCOLI ȘI SOS DE IAURT

Ingrediente:
Un medalion de somon
250 g broccoli
200 ml iaurt
Un cățel de usturoi
Câteva fire de mărar
Sare și piper după gust
Preparare:
Medalionul de somon se condimentează și se frige câte 3-4 minute pe fiecare parte. Broccoli se fierbe 4-5 minute în apă cu sare. Se scoate și se pune în apă rece.


Se prepară sosul: iaurtul se amestecă cu usturoiul  și mărarul tocat. Se potrivește de sare și piper.

joi, 2 aprilie 2015

ȘNIȚELE DIN PIEPT DE PUI CU GARNITURĂ DE BROCCOLI

Ingrediente:
Un piept de pui
Un ou
2 linguri cu parmezan
2 linguri cu pesmet
Câteva fire de pătrunjel
300 g broccoli
O ceapă
½ de ardei gras
Fulgi de cilli
Sare și piper
Preparare:
Pieptul de pui se taie fâșii.

 Oul se amestecă cu 2 linguri de apă, sare și piper. Parmezanul se amestecă cu pesmetul și pătrunjelul tocat. Se ia fiecare fâșie de piept  de pui se trece prin oul bătut 

apoi prin amestecul de parmezan, pesmet și pătrunjel tocat. 

Se tapetează o tavă cu hârtie de copt peste care se aranjează fâșiile de pui, 

se pune tava în cuptorul preîncălzit și se lasă până se gratinează.

Broccoli se fierbe 3-5 minute în apă sărată după care se pune sub jet de apă rece. Se călește o ceapă într-o lingură de ulei se adaugă ardeiul gras care se călește și acesta. 

Se adaugă broccoli, se condimentează și se servește.




marți, 31 martie 2015

TORT DIPLOMAT

Ingrediente:
O cană de zahăr
O cană cu lapte
4 ouă mari
1 kg frișcă
3-4 pliculețe de zahăr vanilat
20 g gelatină
ciocolată pentru decor
fructe

Preparare:
Se dizolvă gelatina  într-o jumătate de cană de apă sau suc de fructe.
Se pun pe foc ouăle frecate cu zahărul și laptele. Se amestecă constant până se îngroașă puțin. Se lasă să se răcească.
Se bate frișca cu zahărul vanilat.
Se pregătesc  fructele: coji de portocale confiate, fructe de pădure.
Câteva linguri de frișcă se opresc pentru décor. Restul de frișcă se amestecă cu ouăle fierte cu zahăr și lapte. Gelatina  înmuiată, se încălzește pe baia de abur (sau la microunde) fără a se fierbe, până se lichefiază. Când ajunge la temperatura de 35 0C (suportă mâna), se toarnă peste cremă.  Se amestecă în cremă fructele, se toarnă crema într-o formă cu pereții detașabili. Se dă la frigider până  a doua zi cînd se decorează.

Tortul a fost pregătit pentru fiul meu, Radu, la a 41-a aniversare, și a ”călătorit” de la București la Sucevița, de asta decorul cam lasă de dorit (a trebuit să fie ”bandajat” cu ciocolată).

duminică, 29 martie 2015

SUPA DE CURCAN CU BROCCOLI

Ingrediente:
Un tacâm curcan
O ceapă
Un fir de praz
2-3 roșii mici
Câteva păstăi
½ de ardei gras (am pus de la congelator)
Pătrunjel verde
Câteva buchețele de broccoli
Sare după gust
Preparare:
Tacâmul de curcan se spală bine și se pune la fiert în apă rece cu sare. Când începe să fiarbă se ia spuma și se fierbe în continuare până carnea este aproape gata.
Când carnea este aproape fiartă se adaugă pe rând zarzavatul: ceapa tocată mărunt, prazul, 

roșiile tăiate cubulețe, 

apoi ardeiul gras, 

păstăile,

 pătrunjelul. Când zarzavatul este aproape fiert se potrivește de sare și se adaugă broccoli.

 Se stinge focul, se acoperă oala cu un capac și se lasă 10 minute să se liniștească după care se poate servi.


sâmbătă, 28 martie 2015

NEGRESA CU VIȘINE

Ingrediente:
100 g unt
125 g zahăr
3 ouă
180 g făină
½ plic de praf de copt
1-2 linguri cu lapte sau suc de vișine
Esență de rom
Vișine proaspete sau conservate 
100 g ciocolată albă
2 linguri cu smântână

Preparare:
O tavă (35x35 cm) se unge cu unt și se tapetează cu făină.

Untul la temperatura camerei (al meu a fost cam rece) 

se freacă spumă împreună cu zahărul, se adaugă ouăle pe rând amestecând după fiecare. 

Făina se cerne împreună cu praful de copt și cacaoa. Se adaugă lingură cu lingură peste untul cu zahăr 

și se mixează. 

Dacă aluatul este prea gros se adaugă 1-2 linguri cu lapte sau suc de vișine. 

Dacă se folosesc vișine proaspete li se scot sâmburii și se lasă la scurs. Dacă se folosesc vișineconservate în suc propriu, se pun într-o strecurătoare să se scurgă. 

Aluatul se toarnă în tavă, 

deasupra se aranjează visinile 

și se dă la cuptor până când o scobitoare introdusă în mijlocul prăjiturii iese curată. 

Se scoate din cuptor și se pune pe un grătar să se răcească. 

Când s-a răcit, se acoperă cu glazura formată din ciocolata topită împreună cu cele 2 linguri cu smântână. 

Se decorează cu vișine.




marți, 24 martie 2015

IAHNIE DE CIUPERCI ȘI CONOPIDĂ

Ingrediente:
200  g conopidă congelată,
250 g ciuperci,
O ceapă mare sau 2mici,
2-3 căței de usturoi,
O lingură plină cu roșii din conservă,
Pătrunjel verde,
ulei,
sare și piper.

Preparare:
Ceapa se taie  peștișor și se pune într-o tigaie cu puțin ulei și câteva linguri cu apă. 

Se lasă să se înmoaie, după care se adaugă conopida congelată

 și se amestecă. Se adaugă câte puțină apă caldă. Ciupercile se feliază 

și se adaugă în tigaie. 

Se adaugă puțină apă caldă și roșiile din conservă.

 Când legumele sunt fierte, se ia tigaia de pe foc se condimentează cu sare și piper precum și cu usturoiul tocat.


Se servește caldă sau rece cu verdeață tocată deasupra.