duminică, 18 octombrie 2009

PRAJITURA CU BRANZA SI AROMA DE TRANDAFIR



Este o prajitura foarte simplu de facut, fara blat, cu multa branza de vaci si cu o aroma deosebita data de dulceata de trandafiri si de petalele de trandafiri conservate pe care le aveam de la mama mea. Acestea se fac in felul urmator: se aleg petalele de trandafir, li se indeparteaza partea alba de la baza, se freaca cu sare de lamaie si se pun presandu-se bine intr-un borcan, in straturi alternativ cu zahar tos. Borcanul pe care l-am adus de la mama in luna iunie l-am pastrat in frigider, iar acum i-a venit randul sa folosesc din el. Acesta este:

Ingrediente:
1kg de branza de vaci
5 oua
2 linguri de zahar
300 g iaurt (sau smantana)
2 linguri pline cu dulceata de trandafir
100 g unt
3 pachete praf de budinca de vanilie
coaja rasa de la o lamaie
esenta de vanilie
esenta de lamaie
1/2 pachet de praf de copt
stafide (cate vreti)
petale de trandafir conservate (daca aveti) sau dulceata de trandafir
Preparare:
Se preincalzeste cuptorul.
Se unge cu unt tava in care doriti sa faceti prajitura (eu am folosit tava mare de tort cu peretii detasabili)

Se separa albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile se bat cu cele 2 linguri de zahar pana se albesc si isi dubleaza volumul.

Se adauga untul taiat cubulete si se bate in continuare cu mixerul.
Se adauga apoi branza care in prealabil a fost sfaramata la robot impreuna cu iaurtul, coaja de lamaie, esentele si cele 2 linguri de dulceata de trandafiri. Se adauga praful de budinca si cel de copt si se amesteca pentru omogenizare. Se lasa deoparte.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.

Se toarna peste compozitia de galbenusuri cu branza

si se amesteca usor, de sus in jos cu o paleta pana se incorporeaza.

Se toarna in tava de copt. Deasupra se pun cateva lingurite de petale de trandafir

si stafidele inmuiate in rom (eu am uitat sa le pun la inmuiat).

Se coace la foc potrivit cca o ora. Este de preferat ca atunci cand o scoateti din cuptor mijlocul sa fie inca moale, pentru ca atunci cand se va raci, se va intari. Prajiturile cu branza nu se coc prea mult, pentru ca devin aspre, nu mai sunt cremoase.
Se lasa sa se raceasca in tava

dupa care se scot peretii laterali si se serveste.


Sfat:puneti tava in cuptor pe raftul din mijloc iar pe cel de jos puneti un vas cu apa fierbinte. Daca nu aveti nurori care tin la silueta, inlocuiti iaurtul cu smantana. Iese mult mai cremoasa.


Este foarte buna cu o cupa de inghetata de vanilie!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu