Bucatarie, icoane, goblenuri...cateva din pasiunile mele pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
duminică, 22 noiembrie 2009
TORT GELEE
Am ales sa-l fac intr-o tava dreptunghiulara, 20x25 cm.
Este o prajitura care necesita ceva mai mult timp si atentie pentru preparare, dar merita!
Blatul:
300 g biscuiti digestivi
100 g nuci
100 g alune crude
100 g ciocolata
100 g unt
Nucile si alunele se pun in robot si se sfarama, dar nu praf. Se adauga biscuitii si se sfarama si ei, apoi amestecul se pune intr-un castron. Untul si ciocolata se topesc si se adauga peste amestecul de nuci, alune si biscuit. Tava se imbraca in folie alimentara, se toarna amestecul in tava
si se niveleaza bine pentru a forma blatul.
Se da pentru cateva minute la congelator sa se intareasca, dupa care se muta in frigider.
Jeleu de cocos
1 conserva lapte de cocos (400 ml)
1 conserva de 320 ml frisca lichida sau smantana fermentata
1 conserva lapte condensat (300 ml)
1 lingurita esenta de vanilie
2 plicuri gelatina (14 g)
50 g nuca de cocos rasa
Laptele de cocos se amesteca cu laptele condensat , frisca lichida, nuca de cocos si esenta de vanilie. Gelatina amestecata cu apa rece se lasa ca sa se umfle, apoi se dizolva complet la bain-marie. Se toarne in amestecul de cocos.
1/3 din compozitie se toarna in tava peste blatul care intre timp s-a intarit
Jeleu de kiwi
3-4 bucati de kiwi
100 g zahar (sau dupa gust)
10 g gelatina (un plic)
O lingura de coniac, sau lichior de kiwi, sau alta tarie.
Se curata fructele, se taie bucati si se pun la foc impreuna cu zaharul. Cand s-au muiat putin iar zaharul s-a topit se pun in blender si se obtine o pasta. Se adauga coniacul si gelatina inmuiata si se amesteca bine pentru a se topi (amestecul de fructe fiind cald, nu mai este nevoie sa incalzim gelatina pentru a se topi).
Jeleul se da pentru cateva minute la congelator. Cand a inceput sa se intareasca, se toarna peste jeleul de cocos din tava, care trebuie sa fie perfect inchegat.
Se niveleaza, se asteapta sa se inchege si se toarna alta treime din jeleul de cocos (care a fost tinut la temperature camerei),
se pune cateva minute in congelator dupa care se da la frigider pana este complet intarit.
Intre timp se prepara
Jeleu de trandafir si rodie
O lingura suc de rodie (eu am avut de la magazinele cu produse arabesti, dar se poate si cu sucul natural, din samburi, si reduceti proportional cantitatea de apa)
100 ml sirop de trandafiri (facut de mama mea)
O lingurita de petale de trandafir conservate (tot de la mama)
10 g gelatina
200 ml apa
Sucul de rodie se amesteca cu siropul de trandafir si apa, astfel ca sa obtineti 350 ml lichid. Se incalzeste pana aproape de fierbere si se amesteca cu gelatin inmuiata in putina apa rece. Se raceste amestecul in congelator si cand a inceput doar putin sa se intareasca se toarna in tava peste celelalte straturi, care trebuie sa fie bine intarite.
Dupa ce s-a inchegat si jeleul de rodie si trandafir se toarna restul de jeleu de cocos si se asteapta sa se inchege.
Jeleu de lamiae si portocale
Se prepara ca aici.
Se toarna in tava si se lasa sa se inchege, cel putin 2 ore.
Se decoreaza dupa dorinta.
Este foarte aromata si buna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu