Bucatarie, icoane, goblenuri...cateva din pasiunile mele pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
duminică, 31 ianuarie 2010
PLACINTA CU CARNE DE PUI
Ingrediente:
1 kg de piept de pui
2 cepe mari
Un fir de praz (numai partea alba)
300 g smantana (200g pentru aluat si 3 linguri pentru umplutura)
200 g unt
350 g faina
Un plic praf de copt
2 lingurite sare
Piper negru
cateva fire de patrunjel
100 g cascaval ras
seminte de susan pentru decor
100 ml ulei de floarea soarelui
Preparare:
Untul, scos din frigider, se taie cuburi si se lasa sa se inmoaie 10-15 minute.
Peste unt se pune faina, praful de copt si sarea.
Compozitia de faina si unt se face firimituri, cu mainile, apoi se adauga smantana si se framanta, obtinandu-se un aluat elastic.
Aluatul se pune la frigider pana se pregateste umplutura.
Ceapa se taie pestisori, iar prazul rondele.
Se caleste ceapa si prazul in ulei pana se inmoie bine, dar fara a se arde.
Se scoate ceapa din ulei, intr-un castron, iar in uleiul ramas se va cali pieptul de pui taiat cubulete, numai pana fierbe putin si se albeste.Se adauga cateva fire de patrunjel tocat fin.
Pieptul calit se scoate din ulei, se amesteca cu ceapa si prazul calite, 3 linguri de smantana, 50 g cascaval ras, o lingurita de sare si piper.
Aceasta va fi umplutura placintei.
Aluatul se imparte in doua parti inegale .
Partea mai mare (cam 2/3 din aluat) se intinde si se pune intr-o tava de tarta, radicand-o si pe peretii laterali. Se inteapa din loc in loc pentru a nu se umfla in timpul coptului.
Se presara cam 25 g din cascavalul ras. Se toarna umplutura deasupra si se uniformizeaza. Se presara restul de cascaval. Din cealalta treime de aluat se face a 2-a foaie. Din loc se decupeaza foaia cu o forma, pentru a lasa aburul sa iasa in timpul coacerii. Se intinde foaia peste umplutura si se unge cu galbenus de ou. Se decoreaza cu formele rezultate in urma taierii si cu seminte de susan.
Se coace in cuptorul preincalzit, aproximativ 1 ora, pana se rumeneste bine.
Placinta se scoate din cuptor, se lasa sa se racoreasca putin.
O placinta delicioasa, foarte buna la micul dejun, aperitiv sau masa cu oaspeti, calda sau rece.
Fierbinte, alaturi de un paharel de lichior de banane:
si rece, cu o salata sau numai cu cateva rosii
GALUSTE DE PESTE ALB CU SOS DE ICRE ROSII
Ingrediente:2 fileuri de peşte alb (aproximativ 200 g)
2 albusuri de ou
2 linguri rase de gris
cateva fire de marar
sare, piper
pentru sos:
1 lingura icre roşii
2 linguri smantana
Preparare:
Pentru sos: se amestecă icrele cu smantana.
Peştele se mixeaza împreună cu albusul, mararul si grisul, se adaugă sare şi piper.
Cu 2 linguriţe formati galuste.
Găluştele de peşte se fierb în puţină apă fierbinte (supa de peste) 5 minute.
Se pun pe o farfurie incalzita şi se toarnă sosul deasupra.
vineri, 29 ianuarie 2010
TORT DE PESTE (SMORGASTARTA)
Ingrediente:`
O paine feliata, fara coaja
2 fileuri de hering afumat
Un morcov mare, fiert
100 g somon marinat
200 de grame de mazare congelata
6 cutiute (360 g ) crema de branza Megaimage
½ tub de crema de unt simplu
½ tub de crema de unt cu verdeturi
Salata verde, masline, rosii cherry, castraveti, ridichii, etc, pentru ornate
Preparare:
Preparam 3 creme: una cu morcovi si somon, una cu mazare si una cu pestele afumat.
Pentru crema de cu morcovi si somon se paseaza morcovul ca un piure, se amesteca cu fileul de somon marinat, taiat bucatele mici, cu o cutiuta de crema de brinza si jumatate din crema de unt. Se adauga boia de ardei iute si dulce precum sis are si piper daca este necesar.
Se amesteca foarte bine, de preferat fara blender, doar cu presa de piure.
Pentru crema cu mazare, culoarea verde in acest tort, se fierbe mazarea congelata, foarte putin din momentul reinceperii fierberii, ca sa ramana culoarea verde viu. Se scurge si se paseaza. Se amesteca cu o cutiuta de crema de brinza si crema de unt si verdeata, sare, nucsoara rasa si cateva fire de marar proaspat.
Pentru crema de peste sfaramam fileurile, mai indepartam oasele daca au mai ramas cumva,il punem intr-un castron si-l amestecam si pe acesta cu o cutiuta de crema de brinza si jumatate din crema de unt, sare si piper dupa gust. Se freaca bine, pana devine deschis la culoare.
Se aseaza feliile de piine pe tava pe care se asambleaza tortul, una linga alta, acoperind toata suprafata,
Peste primul strat turnam crema de mazare, nivelam frumos
si acoperim cu urmatorul strat de felii de piine.
Peste urmatorul strat se pune crema cu morcovi si somon, de culoare portocalie
Se mai acopera cu un strat de felii de piine, iar ultimul strat de crema este cea cu peste afumat
peste care se pune un alt strat de piine.
Se unge tortul deasupra cu crema de branza frecata cu crema de unt si se decoreaza dupa dorinta, cu tot ce merge cu pestele: salata verde, capere, masline, feliute de lamiae, rosii, castraveti, etc
joi, 28 ianuarie 2010
CHEC “TIGRU”
Reteta este de pe blogul "Опитайте ... " al Dianei . Multumesc, Di_ana
Ingrediente:
150 de grame de ciocolata / 50g – pentru chec şi 100g pentru glazura /
4 ouă
220 de grame de zahăr
120 ml. smantana / iaurt
220 de grame de făină
2 linguriţe praf de copt / 10 g. /
125 de grame de unt topit şi răcit
1 lingură coaja de portocala
1 lingură suc de portocale
1 lingură de cacao (opţional)
1 linguriţă de cafea macinata / opţional /
1 lingură cacao pentru stropire
Pentru sirop:
- 40 ml suc de portocale / apă
- 1 lingura lichior de portocale
- 2 linguri de zahăr
Pentru glazură:
100 g ciocolată
1 linguriţă miere
1 linguriţă Ulei
1 linguriţă coaja de portocala
Preparare:
Se încălzeşte cuptorul la 175 ° C.
Ciocolata este topit în baie de apă sau la microunde.
Bateti untul cu zahărul, adăugaţi ouăle - unul cate unul. Se amestecă făina cu praful de copt şi se pune in compozitie.
Aceasta este împărţită în două părţi egale sau raport de 2:1.
In una din parti / prefer cea mai mica /, se adaugă 50 g ciocolata topita, 1 linguriţă cacao neagra şi cafeaua macinata, sucul de portocale si se omogenizeaza bine.
Cealalta parte este aromata cu coaja si esenta de portocale.
În forma unsa si tapetata cu faina se toarna alternativ compozitia alba şi cea neagra, stropita uşor cu cacao deasupra, alternandu-le in forma de sah. Pe ultimul strat nu se presara cacao. Cu un băţ lung se formeaza bucle în masa de aluat - pentru a se amesteca culorile.
Se dă la cuptor aproximativ 45-50 de minute pana ce scobitoarea iese curata.
După coacere se stropeste cu siropul preparat din ingredientele de mai sus, se răceste 30 de minute în forma apoi se scoate din tava si se aseaza pe un gratar de sarma pana la răcirea completa.
La sfarsit, garnisiti cu restul de ciocolata topita, coaja de portocală şi de felii de portocale.
si cel care a dat numele checului: